
Mano saujos pilnos vasaros ir serbentų. Mintys – vėjo ir atostogų. Dienos šiltos ir kvapnios, lyg puodelis arbatos su ramunėlėmis. Murkia sau po nosimi ir neskuba baigtis. Ir miestas kvėpuoja vasara. Mažiau judesio, daugiau ramių vakarų, žemę šluojančių suknelių, grindiniu riedančio juoko ir nesibaigiančių pasivaikščiojimų.
Kasryt pirmieji spinduliai šiltais pūkais krenta ant veido – saulė vis dar kyla taip pat anksti. Užplikau arbatžoles, nuskandinu šaukštelį medaus. Susirangiusi prie lango, prieš išbėgdama į vasarą, paskutinįsyk žvilgteliu, ar tikrai šviesos ir giedro dangaus tiek daug. O vakarop, sugrįžus iš pievų, delnai dvelkia medumi ir dobilais, o rūbuose ir plaukuose pribirę žolių lapelių ir vakaro vėsos.
Vidurvasaris. Bet vasaros dar tiek daug.
Ir akimirkų ją išragauti. Ramiai. Neskubant. Po uogą. Ir kąsnelį.
~ tortas su juodaisiais serbentais ir ramunėlėmis ~
pagrindui:
140 g miltų
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
70 g cukraus
40 g sviesto
1 didelis kiaušinis
120 ml jogurto
ramunėlių arbatai:
70 ml vandens
šaukštas džiovintų ramunėlių
medaus pagal skonį (man pakako 2 šaukštelių)
ramunėlių putėsiams:
50 ml vandens
80 g cukraus
4 šaukštai džiovintų ramunėlių
2 šaukšteliai želatinos
3 kiaušinių tryniai
250 ml riebios plakamosios grietinėlės
juodųjų serbentų putėsiams:
250 g juodųjų serbentų
40 g cukraus
2 šaukšteliai želatinos
170 ml riebios plakamosios grietinėlės
Torto pagrindui į dubenį išsijok miltus su kepimo milteliais. Suberk cukrų, išmaišyk.
Ištirpink ir atvėsink sviestą.
Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu suplak kiaušinį, sviestą ir jogurtą. Gautą masę supilk į sausus ingredientus ir maišyk, kol gausi vientisą tešlą.
20-22 cm skersmens kepimo formą atsegamais kraštais sutepk sviestu. Supilk tešlą, išlygink viršų ir pašauk į iki 175 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms. Ar torto pagrindas iškepė, patikrink mediniu smeigtuku: įsmeigtą į pagrindo vidurį turėtumei ištraukti neaplipusį tešla.
Ištrauk iš orkaitės ir palik atvėsti. Iš kepimo formos išimti nereikia.
Ramunėlių arbatai nedideliame puode arba arbatinuke užvirk vandenį.
Suberk ramunėles, supilk medų, uždenk ir palik pritraukti 15 minučių. Tuomet arbatą nukošk į puodelį.
Ramunėlių putėsiams į nedidelį puodą supilk vandenį, suberk cukrų ir ramunėles. Uždenk ir leisk užvirti. Skysčiui
užvirus, puodą atidenk, ugnį sumažink ir virk tol, kol skystis ims tirštėti ir burbuliuoti – virsti sirupu. Jei turi maisto gamybai naudojamą termometrą, virk, kol skystis pasieks 114 laipsnių temperatūrą.
Želatiną užpilk keliais šaukštais vandens ir palik išbrinkti. Tuomet ištirpink garų vonelėje.
Iki purumo išplak grietinėlę.
Elektriniu plaktuvu plak kiaušinių trynius, kol pabals.
Sirupui sutirštėjus, puodą nukelk nuo ugnies ir palik kelioms minutėms atvėsti. Tuomet per sietelį po truputėlį pilk į trynius ir nuolat plak. Labai svarbu, kad sirupas nebūtų per karštas, antraip sutrauks trynius.
Supilk tirpintą želatiną toliau plakdamas, kol putėsiai sutirštės ir jų padvigubės.
Sudėk ir atsargiai įmaišyk grietinėlę.
Juodųjų serbentų putėsiams nuplautus ir nusausintus serbentus sutrink. Sudėk į puodą, užberk cukrumi ir ant vidutinės ugnies virk, kol cukrus ištirps.
Grietinėlę išplak iki purumo.
Keliuose šaukštuose vandens išbrinkintą želatiną sudėk į serbentus ir, maišydamas šaukštu, ištirpink.
Palik juodųjų serbentų masę atvėsti iki kambario temperatūros. Sudėk ir atsargiai įmaišyk plaktą grietinėlę.
Surink tortą:
* torto pagrindą subadyk šakute ir po truputėlį apipilk arbata. Palauk, kol ją sugers. Pagrindas turi būti drėgnas, tačiau ne skęsti arbatoje, tad visos arbatos gali ir neprireikti.
* supilk ramunėlių putėsius, išlygink viršų. Torto formą pastatyk į šaldytuvą 30 minučių, kad šiek tiek sustingtų.
* ramunėlių putėsiams lengvai sustingus, supilk juodųjų serbentų putėsius. Išlygink viršų ir palik šaldytuve nakčiai.
Tortą patiek atvėsintą. Lengviau supjaustysi peilį pamirkęs į karštą vandenį.
P.S. Labai skanus tortas. Rūgštokus ir gaivius juodųjų serbentų putėsius puikiai papildo saldus torto pagrindas ir lengvučiai ramunėlių putėsiai.
Labai svarbu tortą šaldytuve laikyti per naktį. Aš per trumpai – apie 6 valandas – palaikiau senutėliame šaldytuve, nes vakarop jau norėjom skanauti, tad netvirtas buvęs juodųjų serbentų pagrindas, ilgiau pabuvęs šilumoje, ėmė tirpti.
Kitą kartą iškepusį ir atvėsusį torto pagrindą išimčiau, o į formą įtiesčiau ir jos kraštus aplipdyčiau maistine plėvele – paruoštą ir atvėsusį tortą būtų paprasčiau išimti iš formos.
Skanaus!
Idėja: Sweet Tooth Fairy Blog
.