Tokiomis dienomis, kai lyja nežinia, dėl ko, ir nežinia, kiek dar ilgai, tinka gerti karštą arbatą ir skaityti knygas. Susirasti šiltesnes kojines. Laužyti šokoladą. Ir kepti pyragus.
Jis sakė, kad šis pyragas – visai ne pyragas, o tortas. Iš pačios tikriausios kepyklėlės. Šyptelėjau ir priėmiau už komplimentą.
Ir tikrai. Sodrus ir sotus. Šokoladiškai klampus. Su vyšniniu, pipirais gardintu, įdaru. Rikotos sluoksniu. Ir šokolado glajumi. Dar skanesnis kitą rytą – jei tik liks bent gabalėlis :)
~ šokoladinis pyragas su vyšniomis ~
pagrindui:
2 šaukšteliai tirpios kavos
30 g juodojo šokolado
3/4 stiklinės miltų
4 šaukštai kokybiškos tamsios nesaldintos kakavos
šaukštelis maistinės sodos
šaukštelis kepimo miltelių
3/4 stiklinės cukraus
šaukštelis vanilinio cukraus
1/2 stiklinės grietinės
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
1 kiaušinis
įdarui:
stiklinė vyšnių
1/4 – 1/2 stiklinės cukraus
šlakelis Marsalos vyno (nebūtinas)
po dosnų žiupsnį juodųjų pipirų ir cinamono
250 g rikotos sūrio
šokoladiniam glajui:
30 g juodojo šokolado
1/4 stiklinės grietinėlės
Tirpią kavą užpilk 1/2 stiklinės karšto vandens ir palik atšalti.
Šokoladą pagrindui ištirpink garų vonelėje.
Atskirame dubenyje sumaišyk miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą.
Į gilų dubenį supilk kavą, tirpintą šokoladą, suberk cukrų, vanilinį cukrų, sudėk grietinę, aliejų, įmušk kiaušinį ir elektriniu plaktuvu suplak iki vientisos masės.
Į gautą šokolado masę po truputį berk sausąjį mišinį nuolat maišydamas šaukštu arba plaktuvu.
20 cm skersmens kepimo formą sutepk sviestu ir pabarstyk miltais.
Supilk tešlą ir pašauk į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
Kepk 35-40 minučių, kol įsmeigęs peilį į pyrago vidurį ištrauksi jį neaplipusį tešlą.
Pyragą ištrauk iš orkaitės, palik atvėsti. Tuomet išimk iš formos ir perpjauk horizontaliai į 2 dalis.
Vyšnių kauliukus išimk, uogas sudėk į puodą, suberk prieskonius ir užpilk cukrumi. Cukraus berk atsižvelgdamas į vyšnių saldumą.
Ant vidutinės ugnies retsykiais pamaišydamas virk vyšnias 10-15 minučių, kol suminkštės.
Nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.
Vieną pyrago dalį dėk į serviravimo lėkštę ir sutepk rikota.
Sudėk ir paskirstyk atvėsusį vyšnių įdarą. Vyšnių sultis pilk po truputėlį, kad įsigertų į rikotą. Uždėk ir lengvai prispausk antrą pyrago dalį. Gali būti, kad vyšnių sulčių bus per daug ir ims bėgti per kraštus – tikrai nereikia supilti jų visų!
Grietinėlę supilk į metalinį puodelį, sudėk sulaužytą šokoladą ir pakaitink, kol jis ištirps. Glajumi užpilk pyragą – tegul lengvai nuteka kraštais.
Papuošk vyšniomis ir tarkuotu šokoladu.
Toks tikras tikras šokoladinis vyšnių pyragas.
Skanaus!
Pyrago pagrindo idėja iš Good Food magazine.
.