šokoladinis (beveik) tortas su vyšniomis

Tokiomis dienomis, kai lyja nežinia, dėl ko, ir nežinia, kiek dar ilgai, tinka gerti karštą arbatą ir skaityti knygas. Susirasti šiltesnes kojines. Laužyti šokoladą. Ir kepti pyragus.

Jis sakė, kad šis pyragas – visai ne pyragas, o tortas. Iš pačios tikriausios kepyklėlės. Šyptelėjau ir priėmiau už komplimentą.

Ir tikrai. Sodrus ir sotus. Šokoladiškai klampus. Su vyšniniu, pipirais gardintu, įdaru. Rikotos sluoksniu. Ir šokolado glajumi. Dar skanesnis kitą rytą – jei tik liks bent gabalėlis :)

Sokoladinis pyragas su vysniomis ir rikota

~ šokoladinis pyragas su vyšniomis ~

pagrindui:

2 šaukšteliai tirpios kavos

30 g juodojo šokolado

3/4 stiklinės miltų

4 šaukštai kokybiškos tamsios nesaldintos kakavos

šaukštelis maistinės sodos

 šaukštelis kepimo miltelių

3/4 stiklinės cukraus

šaukštelis vanilinio cukraus

1/2 stiklinės grietinės

1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus

1 kiaušinis

įdarui:

stiklinė vyšnių

1/4 – 1/2 stiklinės cukraus

šlakelis Marsalos vyno (nebūtinas)

po dosnų žiupsnį juodųjų pipirų ir cinamono

250 g rikotos sūrio

šokoladiniam glajui:

30 g juodojo šokolado

1/4 stiklinės grietinėlės

Tirpią kavą užpilk 1/2 stiklinės karšto vandens ir palik atšalti.

Šokoladą pagrindui ištirpink garų vonelėje.

Atskirame dubenyje sumaišyk miltus, kakavą, kepimo miltelius ir sodą.

Sokoladinis pyragas su vysniomis ir rikota

Į gilų dubenį supilk kavą, tirpintą šokoladą, suberk cukrų, vanilinį cukrų, sudėk grietinę, aliejų, įmušk kiaušinį ir elektriniu plaktuvu suplak iki vientisos masės.

Į gautą šokolado masę po truputį berk sausąjį mišinį nuolat maišydamas šaukštu arba plaktuvu.

20 cm skersmens kepimo formą sutepk sviestu ir pabarstyk miltais.

Supilk tešlą ir pašauk į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Kepk 35-40 minučių, kol įsmeigęs peilį į pyrago vidurį ištrauksi jį neaplipusį tešlą.

Pyragą ištrauk iš orkaitės, palik atvėsti. Tuomet išimk iš formos ir perpjauk horizontaliai į 2 dalis.

Sokoladinis pyragas su vysniomis ir rikota

Vyšnių kauliukus išimk, uogas sudėk į puodą, suberk prieskonius ir užpilk cukrumi. Cukraus berk atsižvelgdamas į vyšnių saldumą.

Ant vidutinės ugnies retsykiais pamaišydamas virk vyšnias 10-15 minučių, kol suminkštės.

Nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.

Vieną pyrago dalį dėk į serviravimo lėkštę ir sutepk rikota.

Sudėk ir paskirstyk atvėsusį vyšnių įdarą. Vyšnių sultis pilk po truputėlį, kad įsigertų į rikotą. Uždėk ir lengvai prispausk antrą pyrago dalį. Gali būti, kad vyšnių sulčių bus per daug ir ims bėgti per kraštus – tikrai nereikia supilti jų visų!

Grietinėlę supilk į metalinį puodelį, sudėk sulaužytą šokoladą ir pakaitink, kol jis ištirps. Glajumi užpilk pyragą – tegul lengvai nuteka kraštais.

Papuošk vyšniomis ir tarkuotu šokoladu.

Toks tikras tikras šokoladinis vyšnių pyragas.

Skanaus!

Pyrago pagrindo idėja iš Good Food magazine.

Sokoladinis pyragas su vysniomis ir rikota

.

Pasidalinkite:

27 Comments

Add Yours
  1. 3
    Vaida

    koks grozis!!!! labai labai noriu issikepti, bandysiu su saldytom vysniom, tikiuosi rezultatas nenukentes :) gal galite pasakyti kokios talpos stikline naudojot?

  2. 5
    Justina Trybaitė Bereznauskienė

    Ryte pamačiau-vakare išsikepiau :) tik va laukti iki rytojaus popiečio reiks paragauti, bet ragavau uogienės įdaro, tai manau kitais metais bus įtrauktas į uogienių žiemai sąrašą.. o pyragas maniškis gavos mažiau gražus, nes turėjau truputį per didelę skardelę, taigi taip jau gavos, kad nelabai gražiai persipjovė ir yra truputį plokščias :D bet tikiuos valgytojai į tai nekreips dėmesio (nes vyšnios ant viršaus labai puošia:)

  3. 13
    Rita P.

    Ačiū ,Jurgita ,ieškosiu ir kepsiu ,nes vaizdas … jūsų tinklaraštis mano įtrauktas į mano blogo favoritų sąrašą ;)

  4. 14
    Jurgita

    Jovita, grįžai! :) džiaugiuos.

    gali keisti, žinoma. soda čia tikriausiai dėl to, kad sudėtyje yra grietinės :) aš jos nesibaidau, nes, kai sudėtyje yra rūgščių pieno produktų, kepinyje jos nebesijaučia. bent jau man :)
    1 arb.š. sodos atitinka 4 arb.š. kepimo miltelių.
    grietinė 12 proc., grietinėlė 10 proc.

  5. 15
    Jurgita

    Rita, paskutinį kartą pirkau tiesiog Maximoje. nelietuvišką. pavadinimo neatsimenu ir pakelio nerasiu (didieji remontai virtuvėj :), tik pamenu, kad buvo parašyta labai tamsi. tik nepirkite lietuviškos, berods, Močiutės… ar panašiai – kažkokiu būdu atsirado šis nesusipratimas namuos :)

  6. 18
    Jurgita

    Vita, yes, jau turiu vieną klientę! :))
    matai, pipirai – ne kiekvieno skoniui. abejoju, ar mano mama, močiutė, tarkim, pirktų tokį tortą :) todėl kepyklos ir orientuojasi į paprastą pirkėją. čia mums jau nuobodu, norisi įvairesnių skonių lėkštėj :)

  7. 20
    Jovita

    Oi, Jurgita, kaip nuodėmingai atrodo.. Turiu klausimų: ar galima sodą keisti didesniu kepimo miltelių kiekiu, kam ji iš viso reikalinga? Kokio riebumo grietinę ir grietinėlę naudojai?

    Įtariu, kepsiu… :)

  8. 24
    Vita

    Su pipirais! Ir Marsala! Puikiai skamba, o ir atrodo kaip tortas, net ne beveik. Prie mano darbo esanti kepyklėlė labai panašius tortukus gamina, tik abejoju, ar jie žino, kas ta marsala ir pipirai ten tik per žemės drebėjimą patektų, ne kitaip. Mielai ateičiau į Jurgitos kepyklėlę paragauti šito derinuko :)

  9. 25
    Indrė

    Na ..aš tiesiog naktimis laukiu gražių receptų su nuotraukomis :)) [nes žinau, kad tokiu laiku tu juos dedi :))))] [paveiksliukų dieta :D ]

  10. 27
    Indrė

    o vaikyti.. lepini mus vaizdais, o kažką saldžiais kąsniukais.. :) pasakiškas vyšnių iš šokolado derinys :) [dabar einu paskaityt įžangą, kuri vėl bus tobula] :)

Leave a Reply