Mocarela vežimaityje – taip neapoliečiai vadina karštus sumuštinius su sūriu ir bazilikais. Kaip ir nemaža dalis skaniausių klasikinių itališkų patiekalų, mozzarella in carrozza gimė varguolių virtuvėje taupant sužiedėjusią duoną ir pastovėjusį sūrį. O kad sumuštiniai būtų gardesni, italai pridėjo šviežių bazilikų, duoną apvoliojo miltuose, tada – kiaušinių ir pieno plakinyje ir iškepė alyvuogių aliejuje. O aš dar įdėjau po šaukštelį pesto. Tai visai paprastai ir labai greitai pagaminami sumuštiniai – juk kai kurie rytai irgi yra labai greiti.
O kai kuriais – lėtais lėtais – vakarais jie tarnaus kaip puikūs antipasto greta vyno taurės ir smagios kompanijos.
~ mozzarella in carrozza – karšti sumuštiniai su mocarela ir bazilikais ~
4 sumuštiniams:
2 kiaušiniai
2 šaukštai pieno
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
1-2 šaukštai miltų
2 mocarelos rutuliukai
8 riekelės šviesios forminės duonos
žaliojo pesto padažo
saujelė šviežių bazilikų lapelių
alyvuogių aliejaus kepti
Kiaušinius išplak su druska ir pipirais – pastarųjų negailėk. Į atskirą dubenį suberk miltus. Mocarelą supjaustyk plonomis riekelėmis, baziliko lapelius nuplauk ir kruopščiai nusausink.
Keptuvėje įkaitink šaukštą aliejaus.
Imk keturias riekeles duonos, ant kiekvienos uždėk po 3-4 riekeles sūrio, šį aptepk trupučiu pesto ir išdėliok 3-4 baziliko lapelius. Uždėk likusias keturias riekes duonos ir tvirtai prispausk delnu.
Kiekvieną sumuštinį apvoliok miltuose iš abiejų pusių, tuomet – kiaušinių plakinyje.
Kepk po vieną ar kelis sumuštinius (atsižvelgdamas į turimos keptuvės dydį) apie 2-3 minutes gerai įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Išimtus iš keptuvės sudėk ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejų. Jei nori, kad iškepę sumuštiniai, kol baigsi kepti likusius, neatšaltų, sudėk juos į lėkštę, o šią pastatyk į šiltą orkaitę.
Patiek sumuštinius dar šiltus – tokie jie skaniausi – su lengvomis daržovių salotomis.
Beje, duonos plutelė paprastai nupjaunama, bet aš taip nedarau niekad – ji tokia skani apskrudusi :)
P.S. Mocarela puikiai dera su pomidorais ir česnakais, tad, ruošiant sumuštinius, skanu įdėti po truputį tiek vienų, tiek kitų.
Skanaus!
~ Recipe in English ~
~ mozzarella in carrozza ~
makes 4 sandwiches
2 eggs, lightly beaten
2 tablespoons milk
salt and freshly ground black pepper
1-2 tablespoons plain flour
2 mozzarella balls, cut into thin slices
8 slices of white bread
green pesto
a bunch of basil leaves
olive oil for frying
Combine the eggs and milk in a bowl and season with salt and pepper.
Divide 3-4 mozzarella slices between 4 bread slices and top with some pesto and each with 3-4 basil leaves.
Lay a second bread slice on top of each to make 4 sandwiches and press firmly on each sandwich with the heel of your hand.
Heat the oil in the large frying pan. Turn the sandwich briefly in the flour to give a light coating, then dip in the egg mixture making sure that it's well covered.
Add to the pan and cook for 2-3 minutes on each side until golden and crisp. Remove and keep warm in the low oven while you cook all the sandwiches.
Serve warm with light salad.
Buon appetito!
Anksčiau: Naminis žaliasis pesto/Homemade green pesto