
Pastarąjį mėnesį įvyko tiek gerų dalykų, vėl iš naujo sutikau mielų ir brangių žmonių, turėjau jaukių vakarų, skanaus naminio ir kvapnaus maisto, vyno ir šampano, juokų ir vaikštynių mylimiausiu senamiesčiu. Duonos ir žaidimų buvo paleistas trumpų atostogų – nes kad ir kaip norėtųsi aprėpti viską, kartais tenka susidėlioti prioritetus ir kompiuterio skrynelę užverti ilgesniam laikui. Bet aš vėl čia – grįžtu su naujom gardžiom idėjom. Paprastom, bet neprastom – į Naujuosius, arčiau skaitytojų :) Nes kad ir kokios šaunios (labai labai!) tos atostogos – pasiilgau.
Šios sugrįžtuvių salotos – puikios. Tarsi nieko ypatingo ir greitai paruošiamos, bet tikrai įtiksiančios sūrių mėgėjams. Gaivios ir traškios, bet sočios. Bri gali keist kamamberu, čederį – parmezano ar Džiugo gardžiomis drožlėmis, riešutus naudoti tokius, kokius mėgsti arba kurie gyvena toj spintelėj tarp kriauklės ir viryklės. O užpilo proporcijas lai kiekvienas reguliuoja savo nuožiūra ar sumąsto kitą, įmantresnį ar, atvirkščiai, paprastesnį variantą (ir idėjom pasidalina komentaruose!).
Gardžių!
~ trijų sūrių salotos ~
įvairių salotų mišinio (cikorijų, gūžinių, radicchio)
moliūgų ir saulėgrąžų sėklų
po gabalėlį bri, čederio ir švelnaus varškės tipo sūrio vyniotinio su žolelėmis ir česnaku (French roulé*)
užpilui (vienam valgytojui):
šaukštelis garstyčių
šaukštelis raudonojo vyno acto
alyvuogių aliejaus
medaus
druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
Salotas nuplauk ir nusausink, tuomet rankomis suplėšyk į mažesnius lapelius.
Moliūgų ir saulėgrąžų sėklas pakepink sausoje keptuvėje.
Paruošk užpilą – jo skonį reguliuok atsižvelgdamas į savo skonio receptorius: sumaišyk visas sudedamąsias dalis ir pagal skonį pagardink druska ir pipirais. Medų naudok arba ne pagal poreikį – man norėjos lengvai saldžiarūgščio skonio.
Bri supjaustyk riekelėmis, čederį – kubeliais. Į nesvylantį kepimo indą sudėk bri gabalėlius ir sūrio vyniotinį, ir pašauk į 180 laipsnių orkaitę maždaug minutei, kol sušils, o bri ims lengvai tirpti.
Salotas sudėk į dubenėlį, lengvai pasūdyk ir papipirink, suberk skrudintas sėklas, tuomet sudėk dar šiltą sūrį (sūrio vyniotinį šakute padalink į mažesnius kąsnelius) ir čederio kubelius, pašlakstyk užpilu ir patiek tuojau pat su šviežia bandele.
* Nesu tikra, ar tokio sūrio yra Lietuvoje, bet didesniuose prekybos centrų skyriuose galbūt rastum. Jei mėgsti, mėgink pašildyti kreminį (arba švelnesnio skonio, nebrandintą) ožkos pieno sūrį.
Skanaus!
~ Recipe in English ~
~ salad with three cheeses ~
a bunch of crispy fresh salad (iceberg, endive, radicchio)
pumpkin and sunflower seeds
Brie, French roulé with garlic and herbs and light Cheddar
dressing:
1 teaspoon mustard
1 teaspoon red wine vinegard
extra-virgin olive oil
honey
salt and freshly ground black pepper Wash, dry and tear salad leaves into bite-size pieces. Toast the seeds. Whisk all the ingredients for the dressing together in a small bowl. Cut the Cheddar into cubes, Brie - into wedges. Place Brie wedges and whole French roulé on a non-stick baking tray and melt in the oven for about 1 minute. Place the salad leaves in a deep bowl, top with toasted seeds and cheeses (divide the roulé into smaller pieces with your fork), pour over the dressing and serve immediately.
Enjoy!