citrinos ir rabarbarai

Citrininis surpyragis su rabarbarais

Niekada nebuvau didelė rabarbarų gerbėja. Kadaise pas tėvus augo vešlus jų krūmas, kurio dabar nelikę nė ženklo – panašu, kad nemeilė rabarbarams buvo apėmusi visą šeimą. Iki šiol vos gūžtelėjusi pečiais turguje praeidavau jų ryšelius ant prekystalių suguldžiusias močiutes. Man jie įsiminė kaip tiesiog rūgštūs stiebeliai, iš kurių verdamas kompotas.

O šiemet, po ilgos pauzės, pamačiusi pyrago receptą, nusipirkau rabarbarų ryšelį. Išsikepiau pyragą. Trupiniai buvo puikūs. Jei kada kepsit trupiniuotį, pasinaudokite receptu. Jie tikrai labai geri. O pyragas… Tiesiog pyragas. Su daug cukraus ir sviesto. Per rūgštus. Po perkūnais, pagalvojau. Ir atidaviau į darbą savo žmogui, o likusius rabarbarus sumečiau į šaldytuvą. Ir tada, kaip tuose filmuose, kuriuose netikėtai iš už kampo nosis kyštelėję herojai atranda vienas kitą, atradau dar vieną receptą. Šįsyk pyrage buvo derinami rabarbarai ir citrinos. Užteko idėjos, kad atsirastų šis sūrpyragis. Mat citrinų rūgštelę dievinu, mano virtuvėje jos nepamainomos, siaubingai pasiilgstu tų dienų, kai Londone pas turką jų pirkdavau po dešimtį už svarą.

Rūgštu + rūgštu, sakot? Teoriškai – taip, praktiškai – ne visai. Rabarbarus paruošiau panašiai kaip pirmajame recepte, išviriau citrininio kremo, sumaišiau sūrpyragį. Man patiko. Rabarbarai nebuvo rūgštūs – maloniai saldūs, cinamoniniai. Skaniai derėjo su rūgštoku sūrpyragiu. Ir man norėjos dar daugiau citrininio kremo ant pyrago viršaus, bet čia jau asmeniškumai. Derinys mielas. Skoniai susigrojo – gaminčiau ir dar kartą.

~ citrininis sūrpyragis su rabarbarais ~

8 labai sotūs gabalėliai

rabarbarų sluoksniui:

20 g sviesto

100 g nuluptų rabarbarų

100 g cukraus

2 šaukšteliai cinamono

pagrindui:

60 g sausainių

35 g sviesto

sūrpyragiui:

1 stiklinė citrininio kremo

400 g kreminio sūrio arba varškės

100 ml liesos grietinėlės

2 kiaušiniai

2 šaukštai krakmolo

50 g cukraus

Visų pirma, paruošk citrininį kremą pagal šį receptą ir palik atvėsti.

Paruošk rabarbarų sluoksnį: nuluptus rabarbarus supjaustyk nedideliais kubeliais. Prikaistuvyje ištirpink sviestą, sudėk rabarbarus, suberk cukrų ir cinamoną.

Išmaišyk ir maždaug 5 minutes patroškink, kol rabarbarais sukris. Palik atvėsti.

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Sausainių pagrindui sausainius sutrink į trupinius. Supilk ištirpintą sviestą, išmaišyk.

Ant 15-18 cm skersmens kepimo formos atsegamais kraštais dugno suberk ir tvirtai prispausk trupinius. Pašauk į orkaitę 8 minutėms. Ištrauk ir palik atvėsti.

Dideliame dubenyje suplak visas sūrio pyragui skirtas sudedamąsias dalis ir 3/4 stiklinės citrininio kremo. Neperplak.

Citrininis surpyragis su rabarbarais

Ant sausainių pagrindo paskirstyk rabarbarų sluoksnį. Po truputį supilk sūrio sluoksnį ir pašauk į orkaitę 45 minutėms. Po 25 minučių orkaitės temperatūrą sumažink iki 160 laipsnių.

Iškepusį pyragą palik šiltoje orkaitėje pravėręs dureles dar 15 minučių.

Atvėsusį pyragą aptepk likusiu citrininiu kremu ir pastatyk į šaldytuvą kelioms valandoms arba, geriausia, nakčiai.

Patiek šaltą.

Skanaus!

N.B. Citrininio kremo pagaminsi šiek tiek daugiau nei reikės pyragui. Nesunaudotą saugok šaldytuve ne ilgiau kaip savaitę.

Visai tikiu, kad rabarbarus drąsiai pakeistų kitos mėgstamos uogos ar vaisiai.

Citrininis surpyragis su rabarbarais

Save

Pasidalinkite:

2 Comments

Add Yours
  1. 2
    Migle

    Išbandyk rabarbarų ir braškių duetą – pamilsi iškart. Bent jau man tai – tai viena geriausių kombinacijų ever. Tiek pyrage, tiek ir uogienėje.
    Ir dar labai gerai gaunasi rabarbarai su žaliom citrinom :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *