juodos duonos trupinių desertas

Karštos dienos ir basos kojos. Miestas, su dulkėmis ir įkaitusiu asfaltu likęs kažkur ten, anapus greitkelio, miško ir upės. Rasota žolė rytais, o įdienojus saulė ir daug dangaus – kaip ir įprasta įpusėjus vasarai.

Šalti desertai. Ne vien ledai, cassata ar šaldiklin nukištas arbūzas. Lietuviška juoda duona – nerealus dalykas. Ne tik sūrpyragių pagrindams vietoj sausainių, pakepinta desertui ir patiekta su troškintais, imbieriniais saldžiais obuoliais ir rikota ar įtrupinta į ledus. Mano lūpos vis dar saldžios nuo meduolius primenančių, cinamonu kvepiančių trupinių, sugėrusių varškės kremo ir uogienės duetą.

Buvo labai skanu.

Juodos duonos trupiniu desertas

 ~ juodos duonos trupinių desertas ~

300 g šviežios juodos duonos

30 g sviesto

100 g cukraus

2 arb. š. cinamono

300 g liesos varškės

200 g 30 proc. riebumo grietinės

1 valg. š. vanilinio cukraus

250 ml rūgščios uogienės (bruknių, spanuolių, vyšnių arba trintų šviežių uogų)

Duoną supjaustyk riekelėmis ir sutrink pirštais kartu su žievelėmis į trupinius.

Didelėje keptuvėje ištirpink sviestą, sudėk trupinius, suberk 50 g cukraus ir cinamoną. Išmaišyk ir pakepink maišydamas 5 minutes. Keptuvę nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.

Per sietelį pertrink varškę. Giliame dubenyje ją išplak su grietine, likusiu cukrumi ir vaniliniu cukrumi.

Stiklinėse arba nedideliuose stiklainiuose susluoksniuok desertą: įberk sluoksnį trupinių, ant jų − sluoksnį varškės masės ir sluoksnį uogienės. Viršutinis sluoksnis turėtų būti varškės.

Jei naudoji stiklainius, juos užsuk, jei desertą sluoksniavai stiklinėse, šias pridenk maistine plėvele. Padėk į šaldytuvą bent 3 valandoms arba, geriausia, nakčiai.

Desertai skanūs ir šalti, ir kambario temperatūros. Nesuvalgytus šaldytuve laikyk ne ilgiau kaip 3 dienas.

P.S. Nė vienas ragavęs neatspėjo, kad desertas su juoda duona. Visiems magiškai kvepėjo meduoliais :)

Skanaus!

Juodos duonos desertas

Save

Pasidalinkite:

2 Comments

Add Yours
  1. 1
    Migle

    Taip taip, šitas desertas labai labai geras. Mano vienas iš mėgstamiausių būtų sunaudoti juodą duoną, ypač jei dar ji su daug sėklų ir džiovintų vaisių :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *