
Šviežios bulvės. Varškės sūris. Žalumynai.
Šie trys man – kaip burtažodžiai, atvėrę duris į pavasarį. Sudėti į vieną ir kepti begales kartų. Sudažyti į grietinę ar jogurtą, šilti ar visai atvėsę. Dabar, kai šviežių bulvių turguje siūlo jau beveik kiekvienas prekeivis, o už langų drėgna ir vėsi vasara, jų noriu vėl ir vėl. Krapus keičiu bazilikais, mėtas – raudonėliais. Vietoj svogūnų laiškų įsmulkinu laiškinių česnakų ir dažniausiai godžiai įtrupinu kiek daugiau varškės sūrio.
Pasiilgau saulės. Daug saulės. Kupino dangaus.
Sako, dar prireiks lašelio kantrybės. Bet ir vasara turi savų burtažodžių, tiesa?
~ šviežių bulvių kepsneliai su varškės sūriu ~
1 kg šviežių bulvių
200 g varškės sūrio
1 valg. š. citrinų sulčių
50 g svogūnų laiškų
100 g šviežių krapų
kelios šviežių mėtų šakelės
3 kiaušiniai
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
miltų maltinukams apvolioti
mėgstamo aliejaus kepti
Bulves išvirk su lupenomis, nulupk ir sugrūsk giliame dubenyje.
Įtrupink varškės sūrį, supilk citrinų sultis.
Susmulkink ir suberk svogūnų laiškus, krapus, mėtas.
Kiaušinius lengvai suplak šakute ir supilk į dubenį. Pagardink druska ir pipirais.
Šaukštu gerai išmaišyk, tuomet tešlą išminkyk rankomis.
Į atskirą dubenėlį įberk kaušelį miltų.
Tarp delnų suformuok nedidelius tešlos rutuliukus, juos lengvai suplok, iš abiejų pusių apvoliok miltuose.
Kepk keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol abi pusės gražiai apskrus.
Tam, kad kepsneliai neatšaltų, iškepusius sudėk į lėkštę ir pastatyk ją į šiltą orkaitę.
Patiek šiltus su jogurtu arba grietine.
Man skanūs ir atvėsę – toks visai smagus užkandis žiūrint filmą.
Skanaus!
Publikuota Lituanica Taste