
Kol atvykėlės braškės dar tik skinasi kelią į parduotuves ir mūsų namus, kol jos dar vos vos saldžios, kad ir kokios kvapnios bebūtų, negaila jų sumaišyti su šviežiais bazilikų lapeliais ir sukepti į minkštutėles bandeles. Nes pačioms tikriausioms, svaiginančiai saldžioms, vasara ir medumi kvepiančioms braškėms vieta palikta tiesiai pilvukyje. Subertoms į pieną su žiupsneliu cukraus ir žiupsniu cinamono, sutrintoms šakute stiklinėje su trupinėliu vanilės ar tiesiog ką tik nuraškytoms lysvėje.
Pavasaris, braškės, savaitgalis.
Sklaidyti laikraštį ar knygą, aptrupinti stalą ir grindis, nusideginti liežuvio galiuką karštu gurkšniu arbatos, tepti bandeles braškių uogiene ir jogurtu su medumi, neskubėti ir dar sykį neskubėti – tokie tie rytiniai savaitgalio džiaugsmai. O po to susirangyti lovos kamputy su dar vienu puodeliu arbatos, apsikaišyt pagalvėm ir žiūrėti, ką skanaus Rachel gamina savo mažytėj mažulytėj paryžietiškoj virtuvėlėj.
P.S.
– Kokia šiandien diena?, – paklausė Mikė Pūkuotukas.
– Šiandiena, – atsakė Paršelis.
– Mano mėgstamiausia diena, – pasakė Mikė Pūkuotukas.
~ pusryčių bandelės su braškėmis ir bazilikais ~
apie 20 bandelių
200 g rupių miltų (viso grūdo)
100 g įprastų kvietinių miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių arba nubrauktas šaukštelis maistinės sodos
100 g cukraus
60 g nesūdyto šalto sviesto
150 ml jogurto
5 didelės braškės
dosni sauja bazilikų lapelių
Braškes nuplauk, nusausink ir supjaustyk gabalėliais.
Bazilikų lapelius sutrink grūstuvėje iki košelės – jos prireiks 2 šaukštų.
Dubenyje sumaišyk abiejų rūšių miltus, kepimo miltelius arba sodą ir cukrų.
Sudėk kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trink tol, kol gausi birius it smėlis trupinius.
Suberk braškes, išmaišyk.
Į jogurtą įmaišyk sutrintus bazilikus.
Jogurtą supilk į miltus ir iš pradžių mediniu šaukštu išsuk, o vėliau rankomis suminkyk tešlą. Išversk ją ant miltais pabarstyto stalo. Jei tešla pernelyg liptų prie rankų, įminkyk šiek tiek daugiau miltų.
Tešlą švelniai, kad nesutraiškytum braškių, prispausk prie stalo suformuodamas maždaug 4 cm aukščio ir 30 cm skersmens apskritimą. Formelę pabarstyk miltais, išspausk bandeles ir sudėk jas į miltais pabarstytą kepimo formą.
180 laipsnių orkaitėje kepk 15 minučių, kol pakils, gražiai parus ir paliestos atrodys kietokos.
N.B. Miltai tinka ir vienos rūšies, jei kitokių nėra.
Man bandelės skanesnės su įprastais kvietiniais miltais – pavyksta minkštesnės, rupiai malti miltai joms suteikia sveikuoliškesnio duoniškumo – jei naudosi vien juos, bandelės primins saldžią sodos duoną.
Skanaus!
Recipe in English
~ strawberry & basil scones ~
makes 20 scones
200 g whole wheat flour
100 g plain flour
2 teaspoons baking powder or 1 teaspoon baking soda
100 g sugar
60 g unsalted cold butter
150 ml plain yogurt
5 big strawberries, cut into pieces
2 tablespoons minced basil leaves Preheat the oven to 200C. Tip the flour into a large bowl with sugar and baking powder, then mix. Add the butter, rub in with your fingers until the mixture looks like fine crumbs. Add the strawberries and stir gently. Stir the minced basil into yogurt. Pour the yogurt into strawberry and flour mixture and combine with a spoon, then - with your hands. Scatter some flour onto the work surface and tip the dough out. Fold the dough over 2-3 times until it's a little smoother. Pat gently into a round about 4 cm deep and 30 cm wide . Take a cutter and plunge into the dough, then place the scones onto the lightly dusted baking tray. Bake for 15 mins until risen and golden.
Enjoy!
Įkvėpimo šaltinis: Happyolks
Anksčiau: Scones