ir vegetarams

saldžiųjų bulvių šakšuka

Kažkas sakė, kad esi jaunas, kol dar lieka pirmų kartų. Mes, maistininkai, rizikuojame nepasenti niekada – tiesiog per daug dar neragauto maisto ar nebandytų patiekalų :)

Vėl testuoju Ottolenghi. Po dviejų labai pavykusių jo desertų – šakšuka. Ir ši bent jau man netikėta dėl saldžiųjų bulvių.

Šakšuka apskritai vienas greičiausių, sočiausių ir kartu sveikiausių Viduržemio jūros virtuvės patiekalų, kurį labai mėgstu (receptą rasit pasinaudoję paieškos laukeliu). Jos variacijos begalinės, o šioje tradicinį pomidorų padažą keičia česnakais, sūriu ir kuminais gardintos orkaitėje keptos saldžiosios bulvės. Jų patogu pasiruošti iš anksto, tada šakšuka iškeps per maždaug 15 min.

Kalbant apie pirmuosius kartus  – niekada nebūčiau sugalvojusi kepti saldžiųjų bulvių odelių (paprastai tariant, lupenų) – iš jų pavyksta kuo puikiausi čipsai :) O raudonuosius svogūnus su citrinų sultimis ir druska (dar labai tinka ir žiupsnis cukraus) marinuoju jau seniai – jie labai geri, man skaniausi pasimarinavę bent kelias valandas. Ir su bulviniais blynais, ir beigeliais su sūdyta lašiša.

Šakšuka labai labai patiko ir tikrai kartosiu. Tokia pat skani ir pašildyta, antrą porciją pasibarsčiau feta, kitąsyk būtinai nepamiršiu ir kalendrų.

R E C E P T A S 

Saldžiųjų bulvių šakšuka

2 porcijos / per 1 val. 20 min. (jei bulves išsikepsi anksčiau – per 15 min.)

2 saldžiosios bulvės (600 g)

alyvuogių aliejaus

2 česnako skiltelės

1 šaukštas citrinų sulčių

3 šaukštai tarkuoto kietojo sūrio

1/2 šaukštelio malto kumino

3/4 šaukštelio druskos

dosnus žiupsnis maltų juodųjų pipirų

3-4 kiaušiniai

svogūnams:

nedidelis raudonasis svogūnas

1 šaukštas citrinų sulčių

žiupsnelis druskos

aštriam sviestui:

nedidelis gabalėlis (apie 20 g) sviesto

3/4 šaukštelio maltos čili

+ krapų, kalendrų ar kitų žolelių

1. Įkaitink orkaitę iki 220 laipsnių.

2. Svogūną supjaustyk plonais griežinėliais, užpilk citrinų sultimis, įberk šiek tiek druskos. Išmaišyk ir palik marinuotis.

3. Bulves labai gerai nuplauk, subadyk šakute, dėk ant popieriumi ištiestos skardos ir kepk apie 50 min., kol suminkštės.

4. Ištrauk, karštį sumažink iki 200 laipsnių.

5. Kai bulvės vos pravės, nulupk ir minkštimą sudėk į dubenį, o žieveles perplėšk į kelias dalis, sudėk į kepimo formą vieną greta kitos, pašlakstyk aliejumi, pasūdyk, užberk pipirų ir kepk apie 10 min., kol ims virsti traškučiais. Ištrauk ir palik atvėsti.

6. Bulvių minkštimą sutrink, sumaišyk su spaustais česnakais, sūriu, prieskoniais.

7. Nedidelę keptuvę patepk aliejumi. Sukrėsk bulvių masę, išlygink paviršių. Ant vidutinės ugnies kepk 8 min.

8. Padaryk nedideles duobutes ir įmušk kiaušinius. Keptuvę uždenk ir kepk toliau apie 6 min., kol baltymas sustings, o tryniai dar liks skystoki.

9. Kol kiaušiniai kepa, dubenėlyje ištirpink sviestą ir įmaišyk čili.

10. Paruoštą šakšuką apšlakstyk aštriu sviestu, dėk svogūnų, krapų ar kitų žolelių, žievelių traškučių ir skanaus.

Pasidalinkite:

Leave a Reply