MORKOS + SŪRIS = PYRAGAS
Turiu ypatingą ryšį su rudeniu. Kasmet vis pasitikrinu, ar tikrai, ar jausmai tokie pat tvirti, ar žvakių neužpūtė vėjas, ar santykiai šen bei ten nepradėjo byrėti kaip smėlinio pyragėlio krašteliai.
Ne, viskas lygiai taip pat, kaip ir pernai metais, ir užpernai, ir dar daug metų prieš tai.
Dabar geriausia šviesotamsa, giliausi šešėliai, ryškiausiai sužimba spalvos ir skleidžiasi sodriausi tonai. Garstyčių, bordinė, pelenų rožinė, daug rudos ir dar šen bei ten likusios žalios. Norisi dramos nuotraukose (jose labiau nei gyvenime; gyvenime visko tiesiog ir taip yra) ir kurti gražius dalykus.
Ir dar labai gera, kad dienos sulėtėja. Nors vasarą skaičiuoji kiekvieną akimirką, nes neišpildyta diena atrodo paleista vėjais, rudenį įsižemini. Gana tiesiog pamažu būti. Dirbti darbus, eiti į parodas, skaityti knygas, ruošti vakarienes. Laukti Kalėdų.
Man patinka lietus, nuo lietpalčio ir langų stiklais riedantys lašai ir išskleisti skėčiai, arbatos puodeliai, šildantys rankas. Melancholija medžių šakose ir klevų lapų krūvos mieste. Šiltas glėbys lovoje ir garas iš burnos ankstų rytą žengiant pro duris į kiemą. Spalvoti daržovių turgūs šeštadieniais. Trinta moliūgų sriuba su imbieru ir medumi.
Morkų pyragai.
Šįkart scena paruošta kaip tik jiems.
Morkų pyragus dievinu. Fantastišką migdolinį su apelsinais, sveikuolišką viso grūdo su avižiniais dribsniais, didelį ir storą morkų tortą ir šokoladinę jo versiją, morkų keksiukus. O štai morkų ir sūrio derinį išmėginti norėjau jau labai seniai. Dar neragavusi žinojau, kad bus labai labai gerai, nes kadaise esu kepusi moliūgų duonelę su saldžiu sūrio įdaru. Iš tiesų buvo dar geriau – patiko absoliučiai visiems ragavusiems, o dėl paskutinio gabalėlio teko prisiminti vaski či.
Čia naudojau maskarponę, nes tiesiog jos turėjau labai daug ir supratau, kad nekeptam desertui jau laiku nesunaudosiu, todėl galit rinktis ir cream cheese.
Kas dar? Nežinau :) Gamyba visiškai paprasta, iškepa puikiai, nors krateriukas ir sukrenta, todėl kitą sykį pamėginsiu kepti karšto vandens vonelėje. Puošiau plakta grietinėle ir džiovintom morkom. Iš jų, beje, pavyksta labai skanus šiltas gėrimas :) Kada nors papasakosiu.
R E C E P T A S
Morkų ir sūrio pyragas
10 gabalėlių / per 1,5 val.
sūrio pyragui:
500 g maskarponės
2 šaukšteliai citrinos sulčių
110 g cukraus
2 šaukštai be kaupo miltų
2 kiaušiniai
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
morkų pyragui:
180 g labai smulkiai tarkuotų morkų
170 g miltų
1/2 šaukštelio sodos
1 šaukštelis kepimo miltelių
1 šaukštelis cinamono
po 1/4 šaukštelio malto cinamono, muskato, imbiero, gvazdikėlių
110 g cukraus
2 kiaušiniai
160 ml rapsų aliejaus
sauja graikinių riešutų
viršui:
plaktos grietinėlės, graikinių riešutų, džiovintų morkų
1. 20 cm skersmens kepimo formą patepkite sviestu arba aliejumi.
2. Išsuk maskarponę su cukrumi elektriniu plakikliu. Įplak miltus, tada – po vieną kiaušinį ir vanilę.
3. Miltus, sodą, kepimo miltelius ir prieskonius sumaišyk. 2 min. plak kiaušinius su cukrumi. Pamažu pildamas įplak aliejų. Įmaišyk morkas, sausus ingredientus ir riešutus.
4. Į kepimo formą supilk pusantros stiklinės morkų tešlos. Išlygink paviršių. Sukrėsk šaukštu trečdalį sūrio pyrago tešlos. Ant jo supilk likusią morkų tešlą, o ant šios – sūrio tešlą. Mediniu pagaliuku gali pavingiuoti gyvatėles – bus įdomesnis raštas.
5. Iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie 1 val., gali prireikti ir ilgiau. Ar iškepė, galima patikrinti mediniu smeigtuku – ištrauktas neturi būti aplipęs tešla.
6. Palik visiškai atvėsti ir dar bent kelias valandas, geriausia, pernakt, atvėsink šaldytuve.
7. Papuošk plakta grietinėle, smulkintais riešutais ir džiovintomis morkomis (burokine tarka tarkuotas morkas paskleisk vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi dengtos skardos ir iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje džiovink kelias valandas. Nesudegink :)
~Skanių atradimų~
Ava, ačiū, kaip malonu skaityt!
Nuostabu nuo A iki Z. ačiū!