saldi moliūgų duonelė su cinamoniniu sūrio įdaru

Moliugu duonelePo ratais pinasi rūko kamuoliai, o veidrodėliai apsitraukia mažučiais rasos lašeliais. Namuose vakarais sandariai užvėrusi langus pagaunu save ieškant šilumos indiškos arbatos puodelyje drauge įsirausus į storesnį megztinį. Lietus ima atrodyti lietuviška ypatybė, su kuriuo ilgainiui susidraugauji – tereikia lietpalčio, margos skaros, patikimesnių batelių ir didelio skėčio.

Vis dėlto širdyje šiltai geltona. Nuo vis dar pasirodančios saulės ir į ją nukreiptų saulėgrąžų veidelių, geltonos vaikystės lėlės suknelės, mylimukų šypsenų, ranka pasiekiamų svajonių, grublėtų citrinų, suverstų į krūvas krautuvėse, kario ir ciberžolės ruošiant sotesnius troškinius ir garstyčių valgant prancūziškai, gelsvų kambario sienų su Van Gogh’o žiedais, geltono svajonių vabalo, kasryt aplenkiančio pakeliui į darbą, Raffaello angeliukais išdabinto skėčio, ryškiaspalvių moliūgų, besiridenančių į rugsėjį ir rudeniškai imančių dažytis liepų.

Ruduo neišvengiamai beldžiasi. Dar bus šiltų dienų, dar bus Bobų vasara, daug spalvotų lapų ir rudaakių kaštonų.

O likusį jaukumą, suteikiantį kasdienybei sparnus, susikursime patys.

~ saldi moliūgų duonelė su cinamoniniu grietinėlės sūrio įdaru ~

Duonelei:

3/4 stiklinės rudojo cukraus

šaukštelis vanilės ekstrakto arba šaukštas vanilinio cukraus

šaukštelis apelsinų ekstrakto arba 1/4 stiklinės apelsinų sulčių

1 1/2 stiklinės miltų

1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių

šaukštelis kepimo sodos

šaukštelis malto cinamono

1/2 šaukštelio malto kardamono

1/2 šaukštelio malto imbiero

1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių

apie 500 g moliūgo (reikės stiklinės sutrinto)

2 dideli kiaušiniai

1/2 stiklinės alyvuogių aliejaus

Sūrio įdarui:

indelis natūralaus kreminio sūrio be priedų (125 g; Philadelphia, Turek)

pusė šaukšto miltų

kiaušinis

pusė šaukštelio malto cinamono

3 šaukštai rudojo cukraus (arba įprasto)

1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto arba 1/2 šaukšto vanilinio cukraus

 

Sausąsias duonelei skirtas dalis sumaišyk Moliugu duoneledubenyje.

Moliūgą nulupk, išimk sėklas (neišmesk – jas pakepinus orkaitėje galima smagiausiai suvalgyti) ir supjaustyk plonomis riekelėmis. Jas sudėk į kepimo indą, užpilk aliejumi (4-5 šaukštais), indą uždenk folija ir pašauk į 175 laipsnių orkaitę valandai, kad suminkštėtų.

Suminkštėjusį moliūgą sutrink į košelę,šią supilk į indą aukštais kraštais, įmušk kiaušinius, supilk alyvuogių aliejų, vanilės ir apelsinų ekstraktus (apelsino sultis) ir suplak iki vientisos masės.

Po truputį įmaišyk sausąjį mišinį.

Įdarui visas sudedamąsias dalis gerai išsuk šaukštu.

Stačiakampę kepimo formą sutepk sviestu ir supilk pusę moliūgų tešlos. Ant jos šaukštu paskirstyk sūrio įdarą ir užpilk likusia tešla.

175 laipsnių orkaitėje kepk 50 min. arba tol, kol įbedęs medinį pagaliuką jį ištrauksi neaplipusį tešla.

Duonelė, kaip ir visi panašaus tipo kepiniai, labai drėgna ir puikaus skonio.

Sūrio įdaras tikrai nėra būtinas, originaliame recepte jo nėra, improvizavau (vykusiai, turiu pripažinti :)

Galima naudoti konservuotus sutrintus moliūgus, duonelės spalva būtų dar intensyvesnė, o skonis sodresnis.

Likusį keptą moliūgą sutrynus labai skanu tiesiog tepti ant duonos – nebereik nė cukraus, saldu ir švelnu :)

Skanaus!

moliugu duonele

Recipe in English

~ pumpkin bread with cinnamon cheesecake layer ~

1 cup cooked and mashed pumpkin
1/2 cup light olive oil
1 cup brown sugar
1 teaspoon vanilla extract
2 large eggs
1/2 cup orange juice or 1 teaspoon orange extract

1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 1/2 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
1/2 teaspoon ground cardamom
1/2 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon ground cloves

125 g cream cheese
3 tablespoons brown (or granulated) sugar
1/2 teaspoon ground cinnamon
1 egg
1/2 tablespoon all-purpose flour
1/2 teaspoon vanilla extract

Sif the dry ingredients together in a bowl. Whisk together the
pumpkin,olive oil, brown sugar, eggs, vanilla and orange juice
(extract). Stir in the dry ingredients and mix well until smooth.

In a bowl combine all the cheesecake ingredients, beat until smooth.

Pour half of the pumpkin bread batter into the greased loaf tin.
Spoon cream cheese mixture on top of pumpkin batter layer and then
pour on the remaining pumpkin batter.

Bake in 175C  for about 50 minutes or until a skewer inserted in the
middle comes out clean.

Enjoy!

Anksčiau: Cukinijų duonelė, Bananų duonelė

Šaltinis: Scandi foodie

Pasidalinkite:

25 Comments

Add Yours
  1. 2
    duonosirzaidimu

    Giedre, ne, Dr. Oetker bent jau anksčiau turėjo tik vanilės aromatą sintetinį. Ekologišką (tik tokį ir radau) vanilės ekstraktą pirkau M&S – puikiai kvepia ir gardina kepinius :)

  2. 4
    duonosirzaidimu

    Moliūgą lupti reikia, dar pasitikrinau, ar neužmiršau parašyt :)
    Cukrus baltasis praktiškai lygiavertis rudajam, iš esmės skiriasi tik jų skonis, tačiau vienas už kitą nėra saldesni, todėl naudočiau tą patį kiekį arba vos mažiau nei 3/4 stiklinės (apsidrausdama) :)

  3. 5
    Lina

    Vos pamačiusi šį receptėlį, iškart supratau: bus išbandyta! O vakar kaip tik namuose atsirado moliūgo, tad šiandien ir iškepsiu šį grožį, tik norėjau paklausti, kiek reikėtų cukraus, jei naudočiau TIK baltąjį ir ar tikrai nereikia nulupti moliūgo?
    dėkui iš anksto už atsakymus :)

  4. 6
    Asta

    Ačiū ačiū, pagyrėm viena kitą – ak, kaip miela ir smagu! :))
    O cukinijas aš kepu ir kepu… Blynus ir apkepus, ir keksus. Ir šiandien va kepiau, o moliūgėlis dar stovi. Laukia optimistiškai savo eilės – aš jam žadu kitą savaitę, ir tikiuos tuos pažadus tesėt :))

  5. 7
    duonosirzaidimu

    Pas man namuos dvi cukinijos gigantės. Ai, bet juk jau guodžiaus ne kartą… Mesti gaila, valgyt ne-be-si-no-ri. Guodžia tik tai, kad neprapjautos jos, pavadinkim, ilgaamžės :)
    Aš į paslaptį galiu atsakyt tokia pat paslaptim – skaitau daug blogų, skaitau tavąjį, tik dažniausiai tyliai. Ir ak, ačiū už dešimt-penketuką :)) Apie tavo galiu pasakyt tąpat. :)

  6. 8
    Asta

    Oi, reikės reikės… kai garsiai pasakai, kaip taip niekšingai rudens gėrybėmis švaistais, nieko nedarydama, tai ir sąžinė prabunda :))
    Oi, net susikuklinau – žinoki, pasakysiu paslaptį, kad užsuku dažniau nei pasisakau/pakomentuoju. Ai, pasakysiu – vienas iš labiausiai traukainčių blog’ų dešimtuko ar net penketuko lietuviškoj padangėj, o! :))

  7. 9
    duonosirzaidimu

    Asta, gamink būtinai ką nors, sriubą, duonelę, blynelius kepk, troškinius ruošk :) Skanuuu, labai labai labai :) Trauk iš pakampės nieko nelaukus :)
    Ir ačiū tau, kad vis užsuki spinduliuodama kaip saulutė :)

  8. 10
    Asta

    Neseniai namo atkeliavo moliūgas, bet aš žiūriu į jį kreivai ir sakau – ai… Niekad nieko nesu iš jo gaminus ir kažkaip, net nežinau. O čia tokia duonelė puiki, pyktis ant savęs ima, kad taip tą vargšą moliūgėlį ignoruoju!

    Įžanga užburianti tiesiog. Ačiū už kelias jaukias minutes beskaitant ir besigrožint nuotraukomis :)

  9. 11
    duonosirzaidimu

    Insolente, :)
    Ir dabar morkų pyragas kepa rytojaus lauktuvėms, aš jau tokia. Ir tu, matau :) Kepyklėlinės :))

    Sima, labai džiaugiuos, kad patiko :)

  10. 12
    Sima

    Išbandžiau šį receptą – neatsispyriau toms moliūgų vilionėms… ir tikrai gerai, kad išbandžiau, nes rezultatas buvo fantastiškas – skanumėlis..ne kitaip :D

  11. 13
    Insolente.

    Ir kaip jaustis alkanai Lietuvos studentei, vidury nakties skaitančiai tokius įrašus ir gyvenančiai be orkaitės?
    Pati kalta, nėr ko naktimis čia šlaistytis, – sakysit.
    Gėdos turėti reikia, tooookias nuotraukas laikyti kiaurą parą pasiekiamomis – atrėšiu.

    Ir dar: tas „kepti ir kepti, kasdien ir vis ką nors nauja, kad tik būtų, kas valgo“ – toks savas, kad net baugu.

  12. 14
    duonosirzaidimu

    Pavlina, thank you so much, I’m glad you stopped by :)
    Sunflowers are my favourite flowers, too ;)

  13. 16
    duonosirzaidimu

    egidija, ačius :) Kvepia – patikėk, prieskoniais prieskonėliais, kol nuvežėm tėvams dar šiltą, visas automobilis kvepėjo kepyklėle :)
    Manau, kad galima, tik, turint omeny, kad lietuviškos cukinijos gigantės būna kietos ir beskonės (ar čia tik man taip atrodo..?), jas geriausia ‘apdirbt’ kaip ir moliūgą. Tas pirktines, mažas ir saldžias, tiesiog sutarkuoju (žr. nuorodą po receptų ‘cukinijų duonelė’).
    Beje, apie gigantes… Ką dar iš jų galima gamint be siurbos, troškinių ir blynų? Gėris, mest jokiais būdais, bet fantazija senka :)

    Simona, skonis labai labai :) Jei išmėginsi, brūkštelk atsiliepimą :)

  14. 18
    egidija

    nai nai nai kaip gražuuuu.. ir per ekraną užuodžiu kaip skaniai kvepia…
    o šitą, aną… moliūgą galima cukinija pakeisti ar ne v temu? kaip tik voliojasi namuose viena gigantė.

  15. 19
    duonosirzaidimu

    Monika, thanks so much, nice to hear this from you :) I’m a constant reader of your lovely blog, actually (aaand I have it in my favourite food blogs list :)

  16. 21
    duonosirzaidimu

    Mane kepimas ramina :) Galėčiau vien tik kepti ir kepti, kasdien ir vis ką nors nauja, kad tik būtų, kas valgo :)

  17. 23
    duonosirzaidimu

    Sima, ačiū :) Tokie jau tie metų laikai, reik kiekvienam šį tą atrast..

    Lina, čia man galvą reik nuleist pažodžiui iš anglų cream cheese išvertus :)) Natūralus kreminis sūris tai, Philadelphia tipo. Skubu taisytis :)

  18. 25
    Sima

    Atrodo labai labai skaniai :) o ruduo tikrai ateina, su kiekviena diena tai vis labiau ir labiau jaučiasi…bet visai smagu klausytis lietaus lašų krintančių ant skėčio :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *