Po ratais pinasi rūko kamuoliai, o veidrodėliai apsitraukia mažučiais rasos lašeliais. Namuose vakarais sandariai užvėrusi langus pagaunu save ieškant šilumos indiškos arbatos puodelyje drauge įsirausus į storesnį megztinį. Lietus ima atrodyti lietuviška ypatybė, su kuriuo ilgainiui susidraugauji – tereikia lietpalčio, margos skaros, patikimesnių batelių ir didelio skėčio.
Vis dėlto širdyje šiltai geltona. Nuo vis dar pasirodančios saulės ir į ją nukreiptų saulėgrąžų veidelių, geltonos vaikystės lėlės suknelės, mylimukų šypsenų, ranka pasiekiamų svajonių, grublėtų citrinų, suverstų į krūvas krautuvėse, kario ir ciberžolės ruošiant sotesnius troškinius ir garstyčių valgant prancūziškai, gelsvų kambario sienų su Van Gogh’o žiedais, geltono svajonių vabalo, kasryt aplenkiančio pakeliui į darbą, Raffaello angeliukais išdabinto skėčio, ryškiaspalvių moliūgų, besiridenančių į rugsėjį ir rudeniškai imančių dažytis liepų.
Ruduo neišvengiamai beldžiasi. Dar bus šiltų dienų, dar bus Bobų vasara, daug spalvotų lapų ir rudaakių kaštonų.
O likusį jaukumą, suteikiantį kasdienybei sparnus, susikursime patys.
~ saldi moliūgų duonelė su cinamoniniu grietinėlės sūrio įdaru ~
Duonelei:
3/4 stiklinės rudojo cukraus
šaukštelis vanilės ekstrakto arba šaukštas vanilinio cukraus
šaukštelis apelsinų ekstrakto arba 1/4 stiklinės apelsinų sulčių
1 1/2 stiklinės miltų
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
šaukštelis kepimo sodos
šaukštelis malto cinamono
1/2 šaukštelio malto kardamono
1/2 šaukštelio malto imbiero
1/2 šaukštelio maltų gvazdikėlių
apie 500 g moliūgo (reikės stiklinės sutrinto)
2 dideli kiaušiniai
1/2 stiklinės alyvuogių aliejaus
Sūrio įdarui:
indelis natūralaus kreminio sūrio be priedų (125 g; Philadelphia, Turek)
pusė šaukšto miltų
kiaušinis
pusė šaukštelio malto cinamono
3 šaukštai rudojo cukraus (arba įprasto)
1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto arba 1/2 šaukšto vanilinio cukraus
Sausąsias duonelei skirtas dalis sumaišyk dubenyje.
Moliūgą nulupk, išimk sėklas (neišmesk – jas pakepinus orkaitėje galima smagiausiai suvalgyti) ir supjaustyk plonomis riekelėmis. Jas sudėk į kepimo indą, užpilk aliejumi (4-5 šaukštais), indą uždenk folija ir pašauk į 175 laipsnių orkaitę valandai, kad suminkštėtų.
Suminkštėjusį moliūgą sutrink į košelę,šią supilk į indą aukštais kraštais, įmušk kiaušinius, supilk alyvuogių aliejų, vanilės ir apelsinų ekstraktus (apelsino sultis) ir suplak iki vientisos masės.
Po truputį įmaišyk sausąjį mišinį.
Įdarui visas sudedamąsias dalis gerai išsuk šaukštu.
Stačiakampę kepimo formą sutepk sviestu ir supilk pusę moliūgų tešlos. Ant jos šaukštu paskirstyk sūrio įdarą ir užpilk likusia tešla.
175 laipsnių orkaitėje kepk 50 min. arba tol, kol įbedęs medinį pagaliuką jį ištrauksi neaplipusį tešla.
Duonelė, kaip ir visi panašaus tipo kepiniai, labai drėgna ir puikaus skonio.
Sūrio įdaras tikrai nėra būtinas, originaliame recepte jo nėra, improvizavau (vykusiai, turiu pripažinti :)
Galima naudoti konservuotus sutrintus moliūgus, duonelės spalva būtų dar intensyvesnė, o skonis sodresnis.
Likusį keptą moliūgą sutrynus labai skanu tiesiog tepti ant duonos – nebereik nė cukraus, saldu ir švelnu :)
Skanaus!
Recipe in English
~ pumpkin bread with cinnamon cheesecake layer ~
1 cup cooked and mashed pumpkin 1/2 cup light olive oil 1 cup brown sugar 1 teaspoon vanilla extract 2 large eggs 1/2 cup orange juice or 1 teaspoon orange extract 1 1/2 cups all-purpose flour 1 teaspoon baking soda 1 1/2 teaspoon baking powder 1 teaspoon ground cinnamon 1/2 teaspoon ground cardamom 1/2 teaspoon ground ginger 1/2 teaspoon ground cloves 125 g cream cheese 3 tablespoons brown (or granulated) sugar 1/2 teaspoon ground cinnamon 1 egg 1/2 tablespoon all-purpose flour 1/2 teaspoon vanilla extract Sif the dry ingredients together in a bowl. Whisk together the pumpkin,olive oil, brown sugar, eggs, vanilla and orange juice (extract). Stir in the dry ingredients and mix well until smooth. In a bowl combine all the cheesecake ingredients, beat until smooth. Pour half of the pumpkin bread batter into the greased loaf tin. Spoon cream cheese mixture on top of pumpkin batter layer and then pour on the remaining pumpkin batter. Bake in 175C for about 50 minutes or until a skewer inserted in the middle comes out clean. Enjoy!
Anksčiau: Cukinijų duonelė, Bananų duonelė
Šaltinis: Scandi foodie