
~~~
Kadangi į virtualios virtuvės duris pasibeldė ponas Pirmasis Įrašas wordpress ‘e, negaliu jo nekviesti vidun ir nesidalinti šia džiugiena su brangiais skaitytojais. Per įvairias progas paprastai priimtina išklausyti krūvas tostų ir palinkėjimų (a? :), o šeimininko darbas – užsiimti svečių vaišinimu (būtinai) ir girdymu (pasitaiko). Taigi, tortas ant stalo. Ir ne bet koks. Tikrai neperdėsiu sakydama, jog fantastiškas.
Šiuo pirmuoju įrašu persikeliu ir į naujus namus. Bandysiu apsiprasti wordpress‘e, žiūrėsiu, kaip seksis. Kol kas man visai čia patinka, tik dar ne visai perpratau kai kurias funkcijas, be to, remonto darbai vis dar vyksta :) Bet kuriuo atveju seniai brandinau mintį keistis. Anksčiau ar vėliau :)
~~~

~~~
Taigi, tortas. Niekad nemaniau, kad morkų tortas gali būti toks… na… fantastiškas – lengvai pasakyta. Fantastiškai fantastiškas. Pirmasis, gamintas mano rankomis (pasigyriau :) Su mascrapone glaistu, mmm…
~~~
~ morkų tortas su mascarpone sūrio glaistu ~
Tortui:
1/2 stiklinės rudojo cukraus
1/2 stiklinės granuliuoto cukraus
220 g nesūraus sviesto
4 kiaušiniai
1 apelsino ir citrinos žievelės
po 2 šaukštus citrinos ir apelsino sulčių
420 g miltų
po 1 1/4 šaukštelio kepimo miltelių ir sodos
žiupsnelis druskos
2 šaukšteliai cinamono
5 didėlesnės morkos
stiklinė graikinių riešutų
~~~
Glajui:
2 indeliai (400 g) mascarpone
100 g nesūraus sviesto
2 stiklinės cukraus pudros
keli lašeliai vanilės ekstrakto
~~~
~~~
1. Kepimo formą sutepk gabalėliu sviesto ir patiesk kepimo popieriaus.
2. Sviestą sutrink (plaktuvu ar stipria vyriška ranka) su ruduoju ir granuliuotu cukrumi iki vientisos masės, maišydamas po vieną įmušk kiaušinius.
3. Įmaišyk citrinos ir apelsino žieveles.
4. Atskirame inde sumaišyk miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir cinamoną.
5. Į sviesto ir kiaušinių masę supilk pusę sausojo mišinio ir plaktuvu vidutiniu greičiu išmaišyk. Supilk citrinos ir apelsino sultis.
6. Suberk likusį sausąjį mišinį, maišyk tol, kol gausi vientisą tešlą.
7. Galiausiai įmaišyk smulkia tarka sutarkuotas morkas ir susmulkintus graikinius riešutus.
8. Tešlą padalink į dvi dalis ir iškepk du blynus (150 laipsnių orkaitėje jie iškeps per 35-40 min.; patikrink mediniu pagaliuku).
9. Glajui sviestą sutrink iki glotnumo, tobulos kreminės konsistencijos. Darbas ilgas, bet taip reikia. Sudėk mascarpone ir vėlgi maišyk iki vientisos masės. Tobulos masės :) Suberk cukraus pudrą, įlašink vanilės, plaktuvo greitį sumažink ir gerai sumaišyk.
10. Kai torto blynai visiškai atšals (geriausia juos kepti iš vakaro, per naktį laikyti pridengtus, kad nesudžiūtų), apatiniojo viršų gražiai nupjauk, kad viršutinis gražiau gultų, ir sutepk glajumi iš pradžių apatinį, tuomet uždėk viršutinį.
11. Viskas :)
~~~

~~~
Skanaus!
Puikusis originalas – Pastry pal