Londone, visai netoli Shepherds Bush stoties, pakilęs eskalatoriaus laipteliais iš požemio aukštyn į saulę, pasukęs į dešinę už kampo ir kirtęs parkelį, gali rasti pub’ą. Nemažą, bet jaukų, šurmuliuojantį ir šiokią dieną, ir sekmadienio pavakare. Besididžiuojantį savo airiška kilme, pačia tikriausia airiška jautiena troškiniuose, airišku Guinness alumi bačkose ir bokaluose, airiška nuotaika ir kišenei draugiškomis kainomis.
Kai kuriais vakarais mane gali rasti ten. Tauškiančią niekus su J. ir A., kvatojančią iš širdies ir mylinčią gyvenimą.
Ten užsukus, verta paragaut dviejų dalykų: visai ne airiško, bet kreminio, klaikiai vykusio ir gausiai sūrinio risotto su moliūgais, pastarnokais ir kepintais kedro riešutėliais, ir airiško troškinio. Sotaus, kvapnaus, tiršto, patiekiamo su orkaitėje keptomis, perpus perpjautomis bulvytėmis ir sodos duonos gabalėliu – taip puikiai paruošto, kad mėsos gabalėliai subyra pakabinti šakute. Kapodama savo rizotą, vis nuklysdavau į A. dubenį: tikra tiesa, kad skaniausi gabalėliai visad slepias svetimoj lėkštėj!
Visai toks troškinys pavyko ir man – toks visas vyriškas ir pilvukus užpildantis. Ir duona! Kiek traški nuo avižinių dribsnių, tvirta plutele ir minkštu viduriuku, puikiai sudažančiu padažo likučius…
~ airiškas troškinys ~
500 g jautienos*
3 nedidelės morkos
2 nedideli svogūnai
2 saliero stiebeliai
4 vidutinio dydžio bulvės
70 g perlinių kruopų
600 ml daržovių** sultinio
laurų lapelis
3 šalavijų lapeliai
šviežių čiobrelių šakelė
šviežiai maltų juodųjų pipirų
Mėsą supjaustyk stambokais gabalėliais. Sudėk į troškintuvą storu dugnu ir apkepk retsykiais pamaišydamas ant vidutinės ugnies – aliejaus nereikia, mėsa išskirs pakankamai sulčių. Mėsą išimk, sultis palik.
Į troškintuvą sudėk smulkiai pjaustytus svogūnus, morkas ir saliero stiebelius; kepk, kol svogūnai suminkštės. Daržoves išimk.
Perlines kruopas perplauk po tekančiu vandeniu.
Į troškintuvą sudėk mėsą, ant jos suberk kruopas, sudėk svogūnų, morkų, salierų mišinį ir nesmulkiai supjaustytas bulves.
Įdėk laurų lapelį, šalavijus, čiobrelių šakelę, pagardink pipirais, užpilk sultiniu, ir pašauk į 160 laipsnių orkaitę 1,5 valandos.
Troškinį patiek karštą, su gabalėliu sodos duonos.
N.B. Jei bulvių negana :), labai skanu nedidukes šviežias, neskustas bulves perpjaut perpus, įtrinti česnako skiltele, patepti aliejumi arba sviestu iš abiejų pusių, pabarstyti druska ir, iškepus orkaitėje, po kelias skilteles uždėti ant į lėkštes išpilstyto troškinio.
* Jei tik turi galimybę, išmėgink ėrieną – troškinys įgaus visiškai kitą skonį ir aromatą.
** Sultinį gali naudoti ir jautienos, veršienos arba vištienos.
~ sodos duona (soda bread) ~
250 ml įprastų kvietinių miltų
250 ml rupių miltų (viso grūdo)
125 ml avižinių dribsnių
3/4 šaukštelio druskos
1 1/2 šaukštelio maistinės sodos
60 g nesūdyto šalto sviesto
300 ml jogurto
Abiejų rūšių miltus, dribsnius, sodą ir druską sumaišyk giliame dubenyje.
Sudėk kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trink tol, kol gausi birius it smėlis trupinius.
Supilk jogurtą, išmaišyk mediniu šaukštu ir greitai užminkyk tešlą. Ją išversk ant miltais pabarstyto stalo, suformuok 6 bandeles arba vieną didelį kepalą, sudėk ant miltais pabarstytos kepimo skardos, aštriu peiliu įpjauk pliuso ženklą ir pašauk į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 minutėms.
Jei kepsi bandeles, stebėk kepimo laiką – joms prireiks apytikriai 20-25 minučių.
N.B. Duoną geriausia suvalgyti per kelias dienas.
Skanaus!
Recipe in English
~ irish stew ~
500 g beef, cut into cubes
3 small carrots
2 onions
2 celery sticks
4 medium potatoes
70 g pearl barley
600 ml beef/chicken/vegetable stock
3 sage leaves
1 laurel leaf
sprig of fresh thyme
freshly ground black pepper
Preheat the oven to 160C.
In a casserole brown the meat - you don't have to add any cooking fat to the pan. Peel and chop onions, carrots and celery. Remove the meat leaving the fat, add the vegetables and cook for about 5 minutes, stirring, then remove to a plate for the moment. Wash the pearl barley under running tap water.
Then layer the casserole with the browned meat, pearl barley, vegetables, peeled and chopped potatoes, finishing with sage, laurel and thyme sprig. Season generously with pepper and pour over the stock.
Put the lid on the casserole and put it in the oven for 1 1/2 hours.
Serve with soda bread (click on a link below to see the recipe).
Šaltiniai: Nigella Lawson. How to eat, 399 p. ir Melangery
Anksčiau:
Sodos duona su morkomis ir graikiniais riešutais