
Namuos, kartais prirūkusioje, o kitais kartais ir kvapnioje virtuvėje kepti blynai – patys skaniausi.
Paprasti miltiniai, užbarstyti cukrumi; šviežiomis mielėmis ir obuoliais kvepiantys mieliniai; čirviniai, kurie patys pačiausi – iškepti senovinėje, sunkioje keptuvėje; močiutės didžiuliai, per visą keptuvę, valgomi su uogiene; lietinių vokeliai, išsipūtę nuo išvirtos ir sumaltos vištienos, lengvai pakepintos su smulkiai sukapotais svogūnais ir pabarstytos pipirais.
Arba tiesiog lietiniai, įdaryti varške. Paprasti ir be jokių stebuklų, kokoso pieno ar sunkiai randamų miltų – iš tų produktų, kurių tikrai rasi kiekvienuose namuose: miltų, kiaušinių, pieno, cukraus ir sviesto. Plonučiai, traškiais krašteliais.
Lietiniai su varške ypač dera su trintomis braškėmis. Beveik taip, kaip dar šilta bandelė su stikline pieno ar kefyras su cukrumi :) Įberk žiupsnelį vanilinio cukraus ir tavo pusryčiai ar pietūs tikrai pakvips gaiviu pavasariu ir vėjavaikiškom dienom, pamatysi.
Lietinius kepiau pagal šį nesyk išmėgintą receptą – tik šįsyk jų iškepiau kiek daugiau, aštuoniolika, nes norėjau dar plonesnių. Ploni, bet tvirti – lengvai įvyniosi įdarą ir lietiniai tikrai nesuplyš.
Jei kepsi keptuvėje storu dugnu, aliejaus praktiškai neprireiks – galbūt vos kelių lašelių, kadangi tešloje yra sviesto, o plonučiai lietiniai labai greitai iškepa.
Kai po truputį į tešlą bersi miltus, įplak juos šluotele – labai patogu, neliks miltų gumulėlių. Tešlai leisk pastovėti ir susikaupti, kol paruoši įdarą ir įkaitinsi keptuvę :)
Jei lietinius gaminu su įdaru, visuomet labiau apkepu tik vieną jų pusę – į ją įsuku įdarą, o mažiau apkepusią apskrudinu vėliau. Sutaupau šiek tiek laiko :)
Lietinius galima susukt taip, kaip pageidauja širdelė: į ritinėlį, vokelį ar skarelę. Jei įdaras skystenis – puikiai tiks vokelis, jei mėsiškas – su kumpiu ir sūriu – ar tiesiog perpus perpjautais bananais, renkuosi ritinėlį, o į skarelę įsuku su cukrumi pertrintą varškę.
Įdarui 280 g varškės sutryniau šakute ir sumaišiau su keliais šaukštais cukraus, trupučiu vanilinio cukraus ir vienu nedideliu kiaušiniu. Ten, kur gyvenu aš, tikros, riebios varškės gauti nesudėtinga – labai gardžios turi lenkų parduotuvės, tik reik netingėti pasivaikščioti, angliškose geriausiu atveju gali rasti cottage cheese (grūdėtosios varškės), kuri puikiai tinka cinamoninėms bandelėms, arba curd cheese, kuris netinka net varškėčiams, bet skanus sumaišytas su išspaustu česnaku, džiovintais bazilikais, žiupsneliu druskos ir keliais grietinės šaukštais – prie kugelio.
Paruoštus lietinius iš abiejų pusių po kelias minutes apkepiau trupučiu aliejaus pateptoje keptuvėje ir dar šiltus užbarsčiau cukraus pudra bei valgiau su braškių užpilu.
Užpilą gaminau iš šviežių braškių – Londone jos jau po truputį įeina į sezoną, kas, kad vis dar iš Ispanijos ir ne visai saldžios, bet vis vien fantastiškai kvapnios. Braškes sutryniau, pasaldinau cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Paprastai, bet beveik kaip namuose.
Ir beveik pavasariškai :)
Daugiau skanių blyninių idėjų rasi užsukęs į Kelrodį.
Gardžių Užgavėnių!