juodųjų serbentų tiramisu

Šiemetė vasara mane pasigrobė.

Senokai neturėjau jos tokios vėjavaikiškos, kai rytai būna labai ilgi, o vakarai, regis, nesibaigiantys. Kartais šiek tiek per daug angliavandenių ir pietų miego, kartais – vyno, knygų (per pusantro mėnesio – penkios, buvau klaikiai pasiilgusi skaityti sau, o ne darbo reikalais), pasivaikščiojimų, pokalbių, bet daugiausia – tiesiog švento nieko neveikimo, dykinėjimo miestais, paežerėm, miškais įsispyrus šlepetes neskaičiuojant minučių už ciferblato.

Pastaruosius penkerius metus buvo per daug emocinių duobių, iš kurių teko lipti, o išlipus vėl kristi dar giliau. Karuselė jausmų ir toli gražu ne pačių švelniausių potyrių. Kai kurių dalykų gyvenime nenumatysi, jie tiesiog ištinka tada, kai mažiausiai tikiesi, todėl vis labiau jaukinuosi posakį problemas spręsk, su neišvengiamu susitaikyk. Kada, jei ne dabar? Kas, jei ne pati? Vienas pirmų žingsnių – mesti nemotyvuojančią, neįkvepiančią veiklą toksiškoje aplinkoje, dėl kurios kas sekmadienį kamuodavo tokie stiprūs nerimo priepuoliai, kad įnikdavau į emocinį valgymą, ir išeiti ilgų atostogų. Vieni pasibaigę dalykai sukuria sąlygas prasidėti kitiems, o man jau tiek metų, kad pagaliau galiu sau leisti rinktis, kaip noriu gyventi ir ką veikti.

Pirmiausia – pailsėti. Grįžti prie fotografijos ir receptų – to, kas man iš tiesų faina. Vartyti receptų knygas, ieškoti įkvėpimo galerijose ir knygose, kartais – šaldiklyje :) Kaip tik iš ten gulinčių pernykščių juodųjų serbentų gimė šis tiramisu. Grįžtant prie anksčiau minėto posakio, neišvengiamos, čia, žinoma, kalorijos, nes jų daug, juk tai desertų desertas, šįkart pagerintas ir kiaušinių tryniais. Jei gaminsit, susitaikykit su faktu ir jūs :)

Iš tiesų derinys labai patiko. Įtiks mėgstantiems ne per saldžius desertus, nes juodieji serbentai charakteringos uogos – jei į jas nesuversi kilogramo cukraus, jausis ir rūgščios, net kartokos natos. Proporcijas surašiau tokias, kokias dėjau pati, – mums tiko, o jūs jau pagal save.

R E C E P T A S

Juodųjų serbentų tiramisu

8 porcijos / per 1 val. (+ laikas atvėsti)

200 g juodųjų serbentų (šaldytų arba šviežių)

100 g cukraus

3 tryniai

80 g cukraus

350 g maskarponės

250 g riebios plakamosios grietinėlės

savoiardi sausainių

1. Juoduosius serbentus, cukrų ir kelis šaukštus vandens kaitink prikaistuvyje iki 10 min., kol uogos sukris, o cukrus ištirps. Sutrink blenderiu ir palik visiškai atvėsti.

2. Kiaušinių trynius su cukrumi virš karšto vandens vonelės plak 5 min., kol gausi vientisą blizgančią, šiek tiek pakilusią masę.

3. Į ją įmaišyk maždaug pusę (arba mažesnę dalį) atšalusios uogienės.

4. Įmaišyk maskarponę.

5. Grietinėlę išplak iki standumo ir įmaišyk į kremo masę.

6. Likusią uogienę šiek tiek praskiesk virintu vandeniu.

7. Į pasirinktos formos dugną įkrėsk šiek tiek kremo, išlygink.

8. Sausainius po vieną apvoliok likusioje uogienėje ir vieną greta kito dėk ant formos dugno.

9. Krėsk dar kremo, išlygink ir vėl dėliok sausainius. Viršui pasilik šiek tiek kremo.

10. Formą apsuk plėvele ir tiramisu vėsink šaldytuve pernakt.

Dar daugiau įkvepiančių maisto istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

2 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    Sveiki. Grietinėlė turi būti šalta, o maskarponė kaip pasirinksite. Aš naudojau šaltą. Kiaušinius visada laikau kambario temperatūroje, todėl tryniai nebuvo atvėsinti taip pat :)

  2. 2
    Gabrielė

    Laba diena, o plakami produktai turi būti tiesiai iš šaldytuvo ar kambario temparatūros?

Leave a Reply