vasariškos salotos su panyro sūriu

Prieš kurį laiką verčiaus per galvą ieškodama sūrio indiškam paneer masala. Radau, bet ne visai tokį, kokį pirkdavau anksčiau, – išlaikantį formą, kai kepamas, tvirtą išorėje, minkštu viduriuku. Todėl nė kiek neperdėdama pažadu, kad saldžios varškės sūris, apie kurį papasakosiu, vertas jūsų eksperimentų virtuvėje.

Saldžios varškės sūris Tobulas švelnumas iš mano draugų „Savam kieme“ krautuvės išties labai primena indišką panyrą. Jis puikiai dera su pagardais (uogiene, medumi, užtepėlėmis) ir įvairiais prieskoniais. Jį galima skanauti tokį, koks yra (aptepti juodos duonos su kmynais riekę sviestu, kloti kelis griežinėlius sūrio ir apibarstyti druska – turbūt paprasčiausias variantas iš vaikystės), arba sutarkuoti, sumaišyti su virtomis trintomis bulvėmis, formuoti maltinukus, apkepti svieste ir patroškinti prieskonių gausiame padaže. Taip pat galima visą aptepti aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir iškepti gamtoje ant grotelių.

Arba daryti taip, kaip padariau aš: supjausčiau kubeliais, pasūdžiau, apvoliojau chimi chūri prieskonių iš „Savam kieme“ mišinyje ir iškepiau keptuvėje tirpintame ghi svieste. Kvepia dieviškai, o skonis – fantastiškas. Eksperimentams ribos neegzistuoja – visi deriniai savaip žavūs, telieka išsirinkti mėgstamiausią.

Šįkart – du salotų variantai, mat šis sūris toks universalus, kad dera tiek su daržovėmis, tiek su vaisiais ir uogomis. Įsisukus vasarai, greitiems pietums juos teliks susipjaustyti ir patiekti su keptais sūrio kubeliais, apšlaksčius gardžiu balzaminio acto ir medaus užpilu. Atvėsus orams, daržoves, įskaitant baklažanus, cukinijas, brokolius, žiedinius kopūstus, paprikas, galima iškepti orkaitėje ir patiekti su sūrio kubeliais.

Mano patarimas: jei turite galimybę, šiam sūriui kepti būtinai rinkitės ghi sviestą. Pajusit, kaip gardžiai pakvips namai! O ir skoniui papildomų natų suteiks. Prieskoniai, be jokios abejonės, tiks įvairiausi – nuo kario iki džiovintų žolelių, taip pat labai dera mano naudoti chimi chūri. Juose skonių paletę kuria petražolės, kalnų česnakai, raudonėliai ir žiupsnis čili.

Salotoms su vaisiais patariu įdėti šiek tiek kubelių arbūzų ir melionų – jie suteiks papildomo gaivumo. Beje, sūrio kubeliai skanūs tiek karšti, tiek ir atvėsę, todėl salotų su jais galima pasiruošti ir į pietų dėžutę.

Na, ir paskutinis akcentas. Nors abi salotos ruošiamos atskirai, galiausiai jas sumaišiau vienoje lėkštėje – dera puikiai :) Užpilai universalūs, nors česnakinį labiau taikyčiau daržovėms.

R E C E P T A S

Vasariškos salotos su panyro sūriu

4 porcijos / per 30 min.

reikės:

sūrio Tobulas švelnumas

chimi chūri prieskonių

ghi sviesto kepti

druskos ir maltų juodųjų pipirų

mėgstamų daržovių, vaisių ir uogų, aš naudojau sultenes, pomidorus, agurkus, raudonąjį svogūną, ridikėlius, abrikosus, persikus, arbūzus, melionus, braškes ir trešnes

užpilui #1:

4 šaukštų apelsinų sulčių

3 šaukštų balzaminio acto

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 šaukšto skysto medaus

druskos, maltų juodųjų pipirų

užpilui #2:

2 šaukštų baltojo vyno acto

2 šaukštų citrinos sulčių

2 šaukštų skysto medaus

1 išspaustos česnako skiltelėss

4 šaukštų alyvuogių aliejaus

druskos, maltų juodųjų pipirų

1. Sūrį supjaustyk kubeliais, pabarstyk druska, maltais pipirais, apvoliok prieskoniuose.

2. Didelėje keptuvėje ištirpink kelis šaukštus ghi sviesto.

3. Sudėk sūrio kubelius ir kepk pamaišydamas, kol apkeps.

4. Kol kepa sūris, susipjaustyk daržoves, vaisius ir uogas.

5. Didelės pailgos lėkštės vienoje pusėje sudėk daržoves, kitoje – vaisius ir uogas. Ant jų paskirstyk sūrio kubelius.

6. Pasiruošk užpilą – kiekvienam užpilui skirtus ingredientus sumaišyk atskiruose dubenėliuose.

7. Šlakstyk salotas ir skanaus.

Dar daugiau įkvepiančių maisto istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu

 

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *