apverstas braškinis tiramisu

Būna ir taip, kad dar net neragavęs jau žinai, jog radai savo desertą.

Taip nutiko su šiuo braškiniu tiramisu, kurio receptą skaitydama Yotam Ottolenghi tinklapį jau senokai buvau išsisaugojusi. Ir kai prieš kelias savaites nusipirkusi dėžutę braškių iš šiltųjų kraštų nutariau, kad noriu jas panaudoti desertui, prisiminiau tą raidėmis pabirusį skonį.

Dalis recepte naudojamų braškių kepamos orkaitėje su vanilės pasta ir apelsino žievele, kol išskiria sultis ir uogiene pakvimpa visi namai.

Visiškai įsimylėjau itališką zabaione (zabaljonės) kremą, kurį recepte praturtina maskarponė. Net neabejoju, kad šis derinys vasarą dar ne sykį susituoks su skirtingais desertais.

Braškinio tiramisu skonis kaip per žiemą išsiilgto pavasario, kuriuo norisi mėgautis ir kabinti šaukštais – geros manieros gali palaukti. Dar ir dar. Iki paskutinės keptos braškės, jų sulčių prigėrusio sausainio ir kremo juostos.

Juolab kad šis desertas neimlus šilumai – nors karštą dieną juo mėgautis neabejotinas malonumas, verčiau arba suvalgyti išsyk, arba atsignybus laikyti šaltai. Tik aš beveik garantuoju, kad kartą patekęs į serviravimo lėkštę, iš jos jis nukeliaus reikiama kryptimi – ir tikrai ne atgal į šaldytuvą :)

R E C E P T A S

Braškių tiramisu

850 g braškių

130 g cukraus

1 1/2 šaukštelio vanilės pastos

1 apelsino

150 ml riebios grietinėlės

140 g savoiardi sausainių

zabaione kremui:

2 kiaušinių trynių

50 ml saldaus vyno

250 g kambario temperatūros maskarponės

1. Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių.

2. Pailgą atsegamą kekso kepimo formą padenk maistine plėvele.

3. 550 g braškių perpjauk perpus, sudėk į kepimo indą, užberk 100 g cukraus, didesnę dalį nutarkuotos apelsino žievelės, užpilk šaukštelį vanilės pastos. Išmaišyk ir kepk orkaitėje 30 min., po 15 min. pamaišyk. Palik atvėsti.

4. Kiaušinių trynius, vyną ir 20 g cukraus paplak mikseriu metaliniame dubenėlyje. Jį statyk virš didesnio prikaistuvio su užvirusiu lėtai kunkuliuojančiu vandeniu (metalinio dubenėlio dugnas vandens siekti negali) ir plakdamas mikseriu kaitink 5 min., kol masė taps tirštu kremu. Nukelk nuo puodo ir palik atvėsti, retsykiais pamaišydamas. Kai atvės, įmaišyk kambario temperatūros maskarponę.

5. Likusias braškes ir cukrų sutrink blenderiu.

6. Grietinėlę suplak iki vidutiniškai standžių putų su likusia apelsino žievele ir vanilės pasta.

7. Keptas braškes supilk į kepimo formą. Ant jų vieną greta kito sudėk sausainius. Trumpai palauk, kol šiek tiek įsigers, ir apversk.

8. Sukrėsk ir tolygiai paskirstyk zabajonę. Ant jos sukrėsk ir tolygiai paskirstyk grietinėlę.

9. Supilk trintas braškes. Ant jų vieną greta kito sudėk dar sluoksnį sausainių. Palauk, kol viena pusė įsigers, ir apversk.

10. Kepimo formą standžiai apsuk plėvele ir palik šaldytuve pernakt.

11. Kitą dieną ant kepimo formos uždėk lėkštę ir tiramisu atsargiai išversk, nulupk plėvelę.

Dar daugiau įkvepiančių maisto istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *