rikotos virtinukai su smidrais

Kur geras maistas – ten ir geri receptai.

Abu teiginiai artimi tiek man, tiek ir Jurgai – maisto krautuvės „Savam kieme“, esančios Naujamiestyje, įkūrėjai ir sielai. Mes ne tik bendravardės – panašus ir mūsų požiūris į maistą. Koks jis bebūtų – rafinuotas ir išieškotas ar tiesiog paprastas, geras, naminis. Svarbu, kad gaminamas su meile ir iš kokybiškų produktų.

Dėl pastarųjų Jurga visiškai pasitikiu – jų iš jos elektroninės krautuvės yra tekę įsigyti ir anksčiau, iki fizinės Vilniuje įkūrimo. Žinau, kiek ji įdeda pastangų bei rūpesčio ieškodama tiekėjų, bendraudama su jais, kruopščiai pildydama asortimentą ir pati dabar stovėdama už prekystalio. Tad ir šįsyk buvo smagu apsilankyti ir nuoširdžiai rekomenduoti – Jurga sakė, užeik, yra lietuviškų smidrų. Jų šį sezoną dar nebuvau ragavusi, todėl ištaikiusi laisvą rytą jau vairavau į Naujamiestį.

Užsukusi „trumpam“, „Savam kieme“ prakieminėjau gerą pusvalandį skaitinėdama etiketes ir dairydamasi į lentynas. Lietuviai gamintojai, nuo duonų, grybukų, nuostabiai atrodančių cinamoninių bandelių ir samosų su įvairiais įdarais iki arbatų, raugintų (ir šviežių) daržovių, sūrių, mėsos gaminių, aliejų etc. ir net saulėgrąžų chalvos su anglimi. O labai gardžios kavos su skanėstu galima prisėsti ir pačioj krautuvėj. Kaip sako Jurga, „turim visko!“. Gal ir gerai, kad negyvenu kaimynystėje – piniginė plonėtų žaibo greičiu :))

Prie laibųjų smidrų įsigijau gražių žodžių nuglostytos rikotos varškės (jau tada mintyse sukosi filmukas apie virtinukus…) ir lietuviško ghi sviesto (jo mėgstu įdėti į sviestinius padažus ar tiesiog tepti sluoksnelį ant šviežios duonos riekės).

Tad šiandien dalijuosi tuo išmąstytu rikotos virtinukų su smidrais receptu, draugišku ir vaikams :) Svarbu, kad rikota nebūtų skysta – čia tinka tvirtesnė, riebesnės varškės konsistencijos. Iš „Savam kieme“ naudojau naudojau 6 proc. riebumo. Kitu atveju ją gali tekti nuvarvinti.

Kažkada esu gaminusi makaronus su džiūvėsėliais – labai patiko tas jų traškumas, todėl ir čia juos pritaikiau (žiupsnį smulkių džiūvėsėlių kelias minutes, kol parus, pakepinkite lašelyje alyvuogių aliejaus). Jei sviesto nemėgstate, pakepintus virtinukus galite patiekti ir su grietine – ne mažiau gardu.

O smidrus pakaks kelias minutes apvirti – tokie jie man patys skaniausi (nors ir būna dienų, kai konkuruoja su pakeptais keptuvėje :)

R E C E P T A S

Rikotos virtinukai su smidrais

2 porcijos / per 40 min.

Virtinukams:

300 g rikotos varškės

2 kiaušinių trynių

4 šaukštų kietojo sūrio

80 g miltų

1/4 šaukštelio malto muskato

druskos ir maltų juodųjų pipirų

Smidrams:

glėbelio smidrų

3 šaukštų ghi sviesto

1 šaukštelio malto džiovinto česnako

žiupsnelio džiovintų šalavijų (arba keli švieži pasmulkinti lapeliai)

2 šaukštelių citrinos sulčių

1. Rikotos varškę dubenyje sumaišyk su visais ingredientais.

2. Dubenį uždenk ir palik šaldytuve 15 min.

3. Į kelias dalis perpjautus smidrus 4 minutes apvirk pasūdytame vandenyje ir perliek šaltu.

4. Užvirk didelį puodą vandens, pasūdyk. Iš tešlos formuok virtinukus (patogu tai daryti dviem šaukšteliais).

5. Sudėk į verdantį vandenį, atsargiai pamaišyk. Palauk kelias minutes, kol iškils į vandens paviršių, ir išgriebk. Sudėk į kiaurasamtį.

6. Didelėje keptuvėje ištirpink sviestą. Suberk džiovintą česnaką, šalavijus, lengvai pasūdyk ir trumpai pašildyk. Jei naudosi šviežius šalavijus, pakepink juos pirmus, kol taps traškūs.

7. Sudėk virtinukus ir kelias minutes kepk iš abiejų pusių, kol parus.

8. Sudėk smidrus, apšlakstyk citrinų sultimis.

9. Išsyk patiek apliejęs trupučiu likusio sviesto.

Fin.

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *