
Tai, kas vyksta pasaulyje, smelkiasi ir į kasdienį gyvenimą. Savaitgalis buvo ne toks, kaip įprasta. Naujienų tikrinimas, nerimas ir virpanti širdis, susitelkę, vieningi lietuviai, rinkdami paramą Ukrainos žmonėms, ir drauge nuostabios dienos, kupinos saulės, jau tikrai šiltai glostančios veidą.
Užsimerkti negali, bet gyventi reikia. Stengiantis padėti, nesislepiant galvojant, kad kol bėda ne tavo kieme, bėdos nėra.
Švęskime gyvenimą. Bent dėl vaikų. Pavasaris jau rytoj. O su juo gal – tikrai norisi tikėti – ir daugiau vilties.
Bandelės pasaulio neišgelbės, bet maistas turi galios nuraminti.
RECEPTAS
ŠVEDIŠKOS UŽGAVĖNIŲ BANDELĖS SEMLOR
10 bandelių / per 2 valandas
Švedai Užgavėnėms gamina mielines kardamonines bandeles semlor, kurias įdaro plakta grietinėle ir marcipanais. Jo galima nusipirkti arba pasigaminti. Naminis marcipanas gaminamas su žaliu kiaušiniu – šis ingredientas man bėdų nekelia, bet gamindama vaikams, termiškai neapdorotus kiaušinius naudoti vengiu.
Atradau alternatyvą – veganišką marcipaną, gaminamą be kiaušinių ir be cukraus. Kepinti riešutai ir minkštos datulės sukuria kuo puikiausią įdarą drauge su grietinėle, pamėginkit.
1,5 šaukštelio sausų mielių
100 ml šilto vandens
60 g cukraus
320 g miltų
1 šaukštelis malto kardamono
35 g tirpinto sviesto
60 ml pašildyto pieno
1 šakute suplaktas kiaušinis
+ 1 kiaušinis bandelėms aptepti
Riešutų įdarui:
sauja kepintų lazdynų riešutų
kelios minkštos datulės be kauliukų
vandens
+
plaktos saldžios gritinėlės
1. Dideliame dubenyje mieles sumaišyk su dviem šaukšteliais cukraus ir vandeniu. Palik 5 min.
2. Supilk likusį cukrų, sviestą ir pieną. Suberk miltus, išmaišyk ir užminkyk tešlą.
3. Minkyk 5 minutes, dėk į dubenį, uždenk ir kildink 1-1,5 valandos, kol padvigubės.
4. Iš tešlos suformuok 10 bandelių. Sudėk į skardą, užklotą kepimo popieriumi, ir pridengęs pakildink dar 30 min.
5. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių. Bandeles patepk kiaušinio plakiniu, kepk 15-20 min. Leisk atvėsti.
6. Įdarui riešutus sumalk. Sudėk pasmulkintas datules, įpilk šiek tiek vandens ir sumalk iki vientisos masės.
7. Bandeles įpjauk, kepurėlę nuimk, minkštimą lengvai įspausk pirštu. Dėk po šaukštelį riešutinio įdaro, užspausk grietinėlės, uždėk kepurėlę.
8. Gali atvėsinti, mums šiai smulkmenai nebelieka laiko :)
Dar daugiau įkvepiančių istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu
Pasidalinkite: