semlor: švediškos Užgavėnių bandelės

Švedai Užgavėnėms kepa nuostabias mielines kardamonines bandeles semlor, kurias įdaro plakta grietinėle ir marcipanais. Pastarųjų galima nusipirkti arba pasigaminti patiems. Naminiai marcipanai paprastai gaminami su žaliais kiaušiniais – šis ingredientas man bėdų nekelia, bet ruošdama maistą vaikams termiškai neapdorotus kiaušinius naudoti vengiu.

Atradau alternatyvą – veganišką marcipaną, gaminamą be kiaušinių ir be cukraus. Kepinti riešutai ir minkštos datulės sukuria kuo puikiausią įdarą drauge su grietinėle, pamėginkit.

RECEPTAS

ŠVEDIŠKOS UŽGAVĖNIŲ BANDELĖS SEMLOR

10 bandelių / per 2 valandas

1,5 šaukštelio sausų mielių

100 ml šilto vandens

60 g cukraus

320 g miltų

1 šaukštelis malto kardamono

35 g tirpinto sviesto

60 ml pašildyto pieno

1 šakute suplaktas kiaušinis

+ 1 kiaušinis bandelėms aptepti

Riešutų įdarui:

sauja kepintų lazdynų riešutų

kelios minkštos datulės be kauliukų

vandens

+

plaktos saldžios gritinėlės

1. Dideliame dubenyje mieles sumaišyk su dviem šaukšteliais cukraus ir vandeniu. Palik 5 min.

2. Supilk likusį cukrų, sviestą, pieną, paplaktą kiaušinį. Suberk miltus, kardamoną, išmaišyk ir užminkyk tešlą.

3. Minkyk 5 min., dėk į dubenį, uždenk ir kildink 1-1,5 val., kol padvigubės.

4. Iš tešlos suformuok 10 bandelių. Sudėk į skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir pridengęs pakildink dar 30 min.

5. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių. Bandeles patepk kiaušinio plakiniu, kepk 15-20 min. Leisk atvėsti.

6. Įdarui riešutus sumalk. Sudėk pasmulkintas datules, įpilk šiek tiek vandens ir sumalk iki vientisos masės.

7. Bandeles įpjauk, kepurėlę nuimk, minkštimą lengvai įspausk pirštu. Dėk po šaukštelį riešutinio įdaro, užspausk grietinėlės, uždėk kepurėlę.

8. Gali atvėsinti, mums šiai smulkmenai nebelieka laiko :)

Dar daugiau įkvepiančių istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *