kedgeree
Britiška virtuvė kvepia ne vien pyragais su mėsa, bulvių koše ar riebiais pusrytiniais kiaušiniais su šonine ir dešrelėmis. Tikka masala, korma, biryani, curry, balti – tai tik keli indiškos/pakistanietiškos virtuvės patiekalai, paplitę angluose ir beveik tapę jų virtuvės dalimi. Patys britai, girdėjau, pripažįsta, kad britiška virtuvė tiesiog neegzistuoja: jie pasiskolino vieną, antrą, dvidešimt devintą kolonizuotų šalių kulinarinį šedevrą ir pritaikė savo skonio receptoriams.
Kedgeree [‘ked’žeri:] į britų virtuvę pateko taip pat iš Indijos. Tai tarsi ryžių salotos su rūkyta žuvimi, prieskoniais (visada – kariu ir, dažniausiai, aitriąja paprika arba kajeno pipirais), sviestu ir kiaušiniais. Žuvis naudojama visokia: tinka ir lašiša, ir menkė, ir karštai rūkyta skumbrė. Kai kas įpjausto svogūno laiškų, kiti – petražolių ar netgi žalios kalendros ir būtinai į dar karštus ryžius įmaišo sviesto. Kuo daugiau, nes sviestas, žinia, su grūdinėmis kultūromis draugauja. Kedgeree gamybos variantų daugybė, mano pasirinktas – vienas greičiausių ir ne mažiau gardžių. Valgyčiau ir valgyčiau :)
~ kedgeree ~
keturiems arba dviems labai valgiems:
350 g karštai rūkytos skumbrės
1 1/2 stiklinės plikytų ryžių
šaukštelis-du kario miltelių
žiupsnelis aitriosios paprikos
25 g sviesto
4 kietai virti kiaušiniai
svogūno laiškų
pusės citrinos sulčių
Pasūdytame vandenyje išvirk ryžius, vandenį nupilk, ryžius suberk į didesnį ir gilesnį indą. Patogiausia naudoti plikytus ryžius, kurie verdami nesulimpa ir išlieka birūs, vis dėlto virk tokius, kokius mėgsti – kai kas sako, jog skaniausi čia – basmati.
Į dar karštus ryžius įmaišyk kubeliais supjaustytą sviestą, kad ištirptų, ir pagardink kariu bei aitriąja paprika.
Išrink skumbrės kaulelius, o pačią žuvį padalink į nedidelius kąsnelius ir įmaišyk į ryžius.
Galiausiai suberk susmulkintus svogūno laiškus.
Kiaušinius gali supjaustyti mažesniais gabalėliais ir įmaišyti į ryžius arba supjaustyti ketvirčiais ir išdėlioti lėkštėse ant kedgeree.
Patiek pagardinęs citrinos sultimis.
Skanaus!
Šaltinis: Woman & Home: Dinner tonight. Spring 2011.
Ineta, Siga, taip jau būna, kai prieš miegą maisto blogų puslapiai sklaidomi :))
Aš, tarkim, mėgstu receptų knygas vartyt vakarais lovoj – bėda, susierzinu ir turiu kovot su kojom, vedančiom šaldytuvo link :))
Ineta, ne tu viena. Ir as tau palaikau kompaniją šitam reikale šį vakarą. :D
Na va… paspoksojau į šį gėrį, tai dabar gurgiančiu pilvu einu miegot;D