Itališkų skrebučių arba bruschetta tikriausiai yra ragavęs kiekvienas – juos paprasta paruošti, skanu ragauti vienus arba su vyno taure. Bruschetta įprastai gaminama su šviežiomis daržovėmis, vis dėlto ne mažiau skani ir verta dėmesio – saldi, su vaisiais ir frangipane.
Frangipane – tai saldus įdaras (arba užtepas, nelygu, kur pritaikysi), gaminamas iš migdolų, cukraus (pudros), sviesto ir kiaušinių, naudojamas kepant pyragus ar saldžius pyragėlius. Ypač dera su kriaušėmis. O kriaušės ir frangipane labai draugauja su skrebučiais. Šiltais, ką tik ištrauktais iš orkaitės ir patiektais kad ir pusryčiams. Arba kaip saldus skanėstas, trupinamas sklaidant knygą ar netgi žiūrint kulinarinį vakaro šou.
Vienos naujos kulinarinės kelionės ėmiau laukti trečiadieniais. Itališkos, o kaip gi, ne veltui bruschetta įrašą pradėjau :) Anglijoje puikiai pažįstami virtuvės šefai Antonio Carluccio ir Gennaro Contaldo su šūkiu I’m greedy for life, I’m greedy for food kviečia sugrįžti į jų gimtąją šalį norėdami atlikti socialinį eksperimentą ir atrasti, kaip pasikeitė italų kultūra ir mitybos įpročiai per pastaruosius 40 metų, kuriuos jie praleido kurdami savo gyvenimus Anglijoje.
Britai Two greedy Italians vadina valgoma biografija, kurioje maistas persipina su italų šeimų tradicijomis, nostalgija, pačių šou autorių likimais ir sena tiesa, jog maistas – tai meilės išraiška. Nuo savęs pridėsiu, jog tikresnis ir savesnis man čia Antonio Carluccio: mažiau pozos, mažiau pažiūrėkite, koks aš puikus virėjas, daugiau nesuvaidinto juoko. Gennaro – labesnis italas, emocingas, aistringas, gestikuliuojantis, šokinėjantis it kamuoliukas. Na, jei esate matę bent vieną Jamie O. šou, žinot, apie ką aš :)
Bet žiūrėti smagu. Anapus ekrano kvepia kiparisais, žydra jūra, saule ir naminiu maistu – jei norit paskanaut visko ir gyvenate Londone arba kitose Salos vietose, spauskit čia. Jei kitur Europoje – štai čia. Pirmoje dalyje italai (sako, jie seni, susipykę ir vėl susitaikę, draugai bei kolegos) keliauja po Emilijos-Romanijos regioną, garsėjantį tortellini virtinukais, Parmos kumpiu, Parmezanu ir Modenos actu.
P.S. Gennaro pagamintas šiltas šokoladinis Amaretto pudingas atrodo išties vertas nuodėmės (:
~~~
~ bruschetta su frangipane ir kriaušėmis ~
migdolų užtepui frangipane:
3/4 stiklinės migdolų
kiaušinis
4 šaukštai* labai minkšto sviesto
1/4 stiklinės cukraus pudros
smulkiai tarkuota pusės apelsino odelė
šaukštelis vanilės ekstrakto
skrebučiams:
6 riekelės šviesios duonos
2-3 kriaušės
keli šaukštai citrinos sulčių
4 šaukštai migdolų plokštelių
šaukštas tirpinto sviesto
cukraus pudros
Pirmiausia paruošk frangipane.
Migdolus suberk į dubenėlį, užpilk verdančiu vandeniu ir palik minutei ar kelioms, kad būtų lengviau nulupti odelę. Nuluptus paskrudink sausoje keptuvėje kelias minutes, tuomet suberk į trintuvą/smulkintuvą ir susmulkink. Gali sumalti iki miltų arba palikti šiek tiek stambesnių gabalėlių.
Į migdolus įmušk kiaušinį, sudėk sviestą, suberk cukraus pudrą, smulkintą apelsino žievelę, supilk vanilę ir trintuvu arba mediniu šaukštu išsuk iki vientisos masės. Ją perdėk į dubenėlį, pridenk maistine plėvele ir paslėpk šaldytuve dviems valandoms ar, idealiausia, parai, kad migdolų užtepas sustingtų. Man patinka užtepą pasiruošti iš vakaro, kad ryt ryte galėčiau paruošti saldžius pusryčius :)
Kriaušes nulupk, pašalink sėklas ir supjaustyk plonomis riekelėmis. Jas sudėk į lėkštę ir apipilk citrinos sultimis, kad neparuduotų.
Migdolų plokšteles sumaišyk su tirpintu sviestu.
Skrebučiams duoną sujausyk maždaug 1 cm pločio riekelėmis. Kiekvieną storai sutepk frangipane, išdėliok kriaušių riekeles, paskirstyk migdolų plokšteles ir apibarstyk cukraus pudra.
160 laipsnių orkaitėje kepk apie 20 min., kol migdolų užtepas sutvirtės, o kriaušės ir riešutų plokštelės gražiai pagels.
Skrebučius labai skanu patiekti dar šiltus su grietine, sumaišyta su medumi.
* šaukštas sviesto lygus 14 g
Buon appetito!
Šaltinis: Dish, April-May 2011, Issue 35.
Anksčiau:
Bruschetta su cukinijomis, mozzarella ir namine alyvuogių tyre
Bruschetta su avokadais/pomidorais