gazpacho

Karšta? Labai karšta :) Sunku patikėti, kad Lietuvoje dar visai neseniai (šypt) snigo, pustė, šalo ir pavasaris neskubėjo atkeliauti. Bent jau vasara atbildėjo tikslių tiksliausiai nuplėšus paskutinės pavasario dienos lapelį.

Smagu? Man – labai!

Jei nusibodo vasarą nepamainomai gaivinantys lietuviški šaltibarščiai, pravartu išmėginti kiek kitokią sriubą, mat turim, iš ko rinktis – europiečiai garsėja savo šaltsriubėm. Bulgarai turi tarator, vengrai vėsinasi gardžiuodamiesi šalta vyšnių sriuba, lenkai – braškių su makaronais, italai ruošia šaltą sriubą su pomidorais ir bazilikais, o kroatai ir serbai gamina baklažanų šaltsriubę. Štai ispanai karštą vasaros dieną būtinai pavaišins gazpacho [gazpačio] – šalta sriuba, ruošiama iš pomidorų, paprikų, agurkų, svogūnų, česnakų ir duonos. Gamybos būdas visai paprastas – virti sriubos nereikia, pakaks paruošti daržoves, išmirkyti duoną, pagardinti keliais šlakeliais alyvuogių aliejaus ir acto, prieskoniais, visa tai sutrinti, atvėsinti ir patiekti. Greita ir paprasta. Gardu ir labai vasariška :)

Gazpacho~ gazpacho ~

6 riekelės šviesios duonos (naudojau Ciabatta)

2 česnako skiltelės

alyvuogių aliejaus

1 1/2 kg pomidorų

1 raudonoji paprika

1 ilgavaisis agurkas

1 raudonasis svogūnas

šlakelis baltojo vyno acto

druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

Duoną supjaustyk gabalėliais, užpilk šaltu vandeniu ir palik 5 min. Vandenį nupilk, duoną nuspausk ir atidėk.

Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepink susmulkintas česnako skilteles, kol pagels.

Pomidorus supjaustyk riekelėmis, svogūną – griežinėliais, papriką ir agurką sutarkuok stambia tarka. Daržoves sudėk į gilų indą, ten pat lai keliauja pakepintas česnakas ir drėgna duona. Rankiniu maišytuvu daržoves ir duoną susmulkink, įberk druskos, pipirų, paskanink trupučiu kokybiško alyvuogių aliejaus ir baltojo vyno actu, išmaišyk ir, jei sriuba atrodys tirštoka, įpilk vandens.

Sriubą būtinai atvėsink šaldytuve valandą – kelias prieš patiekdamas.

¡Buen provecho!

Pasidalinkite:

12 Comments

Add Yours
  1. 4
    Jurgita

    šuniuk, viskas puiku, bet žalių petražolių ir kalendrų – oi ne ne, nemėgstu :) Bet galbūt kažkam patiks idėja, dėkui!

    Karolina, ispaniška gazpacho turi būt gaminama iš ispaniškų pomidorų, tu ką! :))

    Kristina, skanaus :)

  2. 7
    suniukas

    Jei nera laiko laikyt šaldytuve – įdėkit ledo kūbelių. Dar vūrsterio or tobasco po kelius lašelius. Dar – petražolės ir kalendros, va tada…

  3. 9
    Neringa

    mmm… kokios skanios nuotraukos, megstu gazpachi karstos vasaros dienomis.as patiekiu su leduku gabaliukais, kol valgau ledukai tirpsta ir gaivina :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *