viduržemio jūros virtuvės salotos su apkeptu sūriu

Ištuštėjęs miestas pasitinka tingiai žiovaujančiu rytu. Naktį be paliovos groję žiogai nutyla iki vakaro ir sudeda smuikus į dailius raudonmedžio futliarus. Medžiai nusipurto sunkias rasos ašaras – vasara ritasi į antrą pusę.

Lyg dulkes nubraukiu atgalios darbo savaitės rūpesčius. Savaitgalis. Dvi dienos sau. Knygoms, įspūdžiams, šiltiems pasimatymams, vakariniams pasisėdėjimams prie vyno taurių atsikračius oficialaus biuro įvaizdžio nuogoms, įdegusioms kojoms besisupant po stalu. Ir jokio darbo virtuvėje. Kartais pagaunu save galvojant, kad viskas. Pabodo. Noriu gyventi virš jaukios kavinaitės, į kurią bet kada galėčiau nusileisti ankstyvų pusryčių ar vėlyvų pavakarių. Gabalėlio vyšnių pyrago ar kąsnelio salotų.

Tokių, kaip šios. Lengvų, vasariškų, paprastų ir sultingų. Viduržemio jūros virtuvės salotas su apkeptu, Kipre gaminamu, halloumi sūriu myliu taip pat, kaip graikiškas salotas ar insalata caprese. Tikiuosi, pamilsite ir jūs.

~~~

mediterranean halloumi salad~ viduržemio jūros virtuvės salotos su halloumi sūriu ~

dviems:

4 gerai prinokę vidutiniai pomidorai

4 puselės kepintos, aliejuje konservuotos paprikos

1 raudonasis svogūnas

250 g pakelis halloumi sūrio

juodųjų alyvuogių

kaparėlių

alyvuogių aliejaus

truputis druskos

šviežiai maltų juodųjų pipirų

bazilikų, raudonėlių arba abiejų žolelių lapelių

šviesios traškios duonos

Svogūną nulupk, perpjauk per pusę, supjaustyk griežinėliais ir sudėk į didesnį indą. Pomidorus supjaustyk riekelėmis, sudėk ant svogūnų. Papriką nuvarvink, supjaustyk šiaudeliais ir sudėk ant pomidorų. Pagal skonį ir tiek, kiek mėgsti, pridėk kaparėlių ir alyvuogių, lengvai paskanink druska  ir pipirais, pašlakstyk aliejumi ir išmaišyk rankomis.

Halloumi supjaustyk stambesnėmis riekelėmis ir 10 min. pamirkyk šaltame vandenyje, tuomet nusausink servetėle ir apkepk iš abiejų pusių keptuvėje įkaitintame alyvuogių aliejuje, kol parus. Šis sūris visai nesilydo, todėl puikiai gali būti kepamas ir ant grotelių be aliejaus.

Salotas išdėliok į atskiras lėkštes, uždėk sūrio, bazilikų ar raudonėlių lapelių, dar sykį pašlakstyk alyvuogių aliejumi ir tuojau pat patiek su šviesia traškia duona.

Kali orexi!

Pasidalinkite:

15 Comments

Add Yours
  1. 2
    Lina

    Haloumi i mozarela skoniu tikrai nepanasus. Haloumi i mozarela panasus nebent konsistensija, minkstumu, spalva. Nors ir tai jis siek tiek kietesnis, gelsvesnis. Mozarelos skonis labai jau svelnus, is visu suriu ji svelniausia, tiksliau net nelabai ir turi to skonio. O haloumi skonis astresnis, jis zymiai suresnis. Dedant haloumi i koki patiekala, tarkim salotas, jis bus pagrindinis, skonio dauodantis ingredientas, o stai dedant mozarela, ji skonio patiekalui priduos maziau, ji bus kaip antraleilis produktas. Be to haloumi paprastai siek tiek pakepinamas arba pasildomas, pries dedant i patiekala. Ir jis ne taip, kaip dauguma kitu suriu, beveik nesilydo, na nebent labai jau ilgai kept :)

  2. 3
    duonosirzaidimu

    Vaaa, Vilma priminė, ką halloumi man iš tiesų primena – ogi šitą va saldaus pieno sūrį, tik visai nesaldų :)) Aš žinau, manęs geriau neklaust, kas kokio skonio, nes sumaišysiu visus galutinai, tai mozzarella, tai tas kitas sūris :)) Reziumė, kad skanus. Nors atšalęs, antrinu Vilmai, toks truputį guminis tampa :)

    Dalia, kur? :))) Dėl grožio tai nežinau, bet skonis… Ojojoj, tikrai :))

    egidija, gi tiksliai, tu su turistais glaudžiai susijus, nieko keista, kad savaitgaliai parduoti :)

  3. 5
    Vilma

    Pirkau to sūrio Rimi. Man jis net iškepus pasirodė be proto sūrus. Konsistencija maloni kol šiltas, o kai atšąla toks kaliošėlis pasidaro. Žinoma, gal ne itin kokybiško halloumi gavau, bet kol kas man keptas panyras labiau patinka. ;)

  4. 10
    duonosirzaidimu

    Skirma, ačiū tau už patarimą! Ką tik išmėginau – tikrai, sūris tapo ne toks sūrus, einu papildyt įrašo :)
    Kaip smagu, kai skaitytojai pasidalina sava patirtimi :)

  5. 11
    Skirma

    Dievinu halloumi! Tik viena kiprietė mane pamokė, kad prieš kepant reikia jį palaikyt 10 min vandeny, tada nusausint servetėle ir kept. Taip jis ne toks baisiai sūrus :)

    arba ta pati sugyventinė ir verda jį! be proto skanus reikalas, nors Lietuvoje rastas pasirodė tikrai brangus, lyginant skonio ir kokybės santykį.. ir jo visose Rimi bei Iki būna!

  6. 12
    duonosirzaidimu

    Tekstūra jo tokia nekepto :) Keptas – aha, panašus kažkiek į varškės sūrį :))
    Man labai patinka. Gal ir dar kažkur yra, jei kartais rastum – brūkštelk :)

  7. 13
    Karolina

    Kiek analizavau foto tai man jis panašus į keptą varškės sūrį pasirodė :D bet sakai į mozzarella.. Hmm.. Ir dar Prismoje radai. Na tai misija neįmanoma įsigyti jo artimiausiu metu :D

  8. 14
    duonosirzaidimu

    Karolina, paskutinį sykį jo pirkau Prismoje, mačiau ir rytietiškų prekių krautuvėj Ibrahim pasaže. Kituose prekybcentriuose nepastebėjau.
    Man mažumėlę primena mozzarella :) Tik labai sūrus ir ne toks gležnas.

  9. 15
    Karolina

    Aš taip pamėgau salotas per tuos karščius, tai su sūriu man bene pačios skaniausios būdavo :) o „halloumi“ sūrio nesu mačiusi, įdomu koks skonis jo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *