Pusryčiai iš mano vaikystės, apipinti pasakomis ir nubarstyti močiutės rankomis rinktomis mėlynėmis ir sodo vyšniomis.
Pusryčiai, kurių skonis – dar vienas įrodymas, jog paprasčiausi dalykai yra skaniausi. Be puošnumo ir nudailinimo, virtinukai su lietuviškos vasaros skoniais ir kvapais. Ir lengvu cinamono prieskoniu.
Pusryčiai dviems. Pusryčiai su meile.
~~~
~ virtinukai su mėlynėmis ir vyšniomis ~
dviems valgytojams arba maždaug 20 virtinukų:
2 stiklinės miltų
šaukštas cukraus (tešlai)
nedidelis kiaušinis
1/2 stiklinės vandens
žiupsnelis druskos
po stiklinę mėlynių ir vyšnių
4 šaukštai cukraus (2 šaukštai mėlynėms, 2 – vyšnioms arba pagal skonį)
3/4 šaukštelio malto cinamono mėlynėms
Miltus įsijok į platų ir gilų dubenį, į vidurį įmušk kiaušinį, jį lengvai suplak šakute. Įberk šaukštą cukraus, žiupsnelį druskos ir po truputį pildamas vandenį suminkyk elastingą tešlą. Jei ji pernelyg limpa prie rankų, įberk papildomai miltų. Tešlą suspausk į kamuolį, įvyniok į plėvelę ir palik ant stalo pusvalandžiui.
Mėlynes sutrink su cukrumi ir cinamonu.
Vyšnių kauliukus išimk ir uogas sumaišyk su cukrumi.
Nuo tešlos nuvyniok plėvelę, stalą pabarstyk miltais ir dar kelias minutes paminkyk. Iškočiok – tik ne per plonai, antraip bus sudėtinga formuoti virtinukus ir jie bus smarkiai permatomi kaip du iš dešinės pirmoje foto :) Puodeliu ar apvaliu dangteliu tešloje įspausk rutuliukus, jų kraštus patepk vandeniu, dėk po šaukštelį įdaro ir kruopščiai užspausk kraštelius. Virtinukus, kol užvirs vanduo, rikiuok ant miltais pabarstytos lentelės.
Virk verdančiame vandenyje 10 min.
Ištrauktus pabarstyk maltu cinamonu. Nuo mažens pamenu, jog skaniausia su papildomais keliais šaukštais trintų mėlynių su cukrumi…
Skanaus!
Šaltinis: Lietuviški valgiai.