pyragas su trešnėmis ir šokoladu

Ir vis dėlto tai stebuklinga.

Sugrįžti. Apkabinti. Prisiminti ar iš naujo atrasti. Kokį tūkstantąjį kartą juoktis iš tų pačių istorijų. Net sapnai ramesni. Ir pasaulis tyliai murkia sau po nosim, o širdies krebždukai nutyla –

visiems reikia atostogų.

Permetu per petį kasą, pasikaišau sijoną ir prisėdu ant žolės. Aplink vien smilgos smilgos smilgos, virš galvos saulė, daug saulės. Ir plataus dangaus, mėlynomis akimis žvelgiančio žemyn.

Ir vasaros.

Pyragas su tresnemis ir baltuoju sokoladu~ pyragas su trešnėmis ir šokoladu ~

pyrago pagrindui:

175 g miltų

2 šaukštai kakavos

1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių

1/2 stiklinės cukraus

šaukštelis cinamono

3 kiaušiniai

3 šaukštai grietinės arba pieno

140 g labai minkšto sviesto

įdarui:

200 g baltojo šokolado

150 g grietinės

400 g trešnių arba vyšnių, geriau su koteliais

Dubenyje miltus sumaišyk su kakavos ir kepimo milteliais, cinamonu ir cukrumi.

Įmušk kiaušinius, sudėk sviestą, supilk grietinę.Tresnes

Kelias minutes suk šaukštu arba plaktuvu, kol gausi vientisą, gana tirštą, tešlą.

20 cm skersmens nuimamais kraštais kepimo formą sutepk sviestu.

Į ją supilk tešlą, šaukštu išlygink paviršių ir pašauk į 160 laipsnių orkaitę 25-30 minučių – ar pyrago pagrindas iškepė, tikrink mediniu smeigtuku.

Pyragą trauk iš orkaitės ir palik visiškai atvėsti. Tuomet išimk iš formos ir labai aštriu peiliu perpjauk į dvi dalis.

Įdarui šokoladą ištirpink metaliniame dubenėlyje, pastatytame virš puodo su verdančiu vandeniu nepamiršdamas maišyti. Trešnes nuplauk, atidžiai nusausink ir atidėk 18-20 gražiausių uogų, o likusias perpjauk perpus, išimk kauliukus ir susmulkink.

Pjaustymo lentelę arba lygią lėkštę padenk kepimo folija. Imk po vieną trešnę, įmerk į karštą šokoladą ir dėk ant folijos.

Pyragas su tresnemis ir baltuoju sokoladuGrietinę supilk į dubenį, įmaišyk likusį tirpintą šokoladą ir luktelk 5-10 minučių, kol masė ims stingti, tuomet ją padalink į dvi dalis – perpilk į atskirus dubenis, o į vieną jų įmaišyk supjaustytas uogas.

Vieną nupjauto pyrago pagrindo dalį padėk ant serviravimo lėkštės ir užpilk šokoladiniu įdaru su trešnėmis.

Išlygink peiliu ir uždėk antrąjį pagrindą.

Jį apipilk likusiu šokoladiniu įdaru, išlygink peiliu ir atsargiai išdėliok trešnes – netupdyk per arti kraštelio – nučiuoš :)

Viskas. Pyrago atvėsinti nereikia, gali skanauti tuojau pat.

Nuo savęs pridėsiu (ir rekomenduoju bandysiantiems), jog kitą sykį pyrago pagrindą, prieš sutepdama šokoladu, mėginsiu sudrėkinti vyšnių sultimis, vyšnių likeriu ar tiesiog mielo nosiai ir gomuriui aromato šalta arbata (pakaktų maždaug 3/4 stiklinės) – norėtųsi drėgnesnės tekstūros ir sodresnio skonio.

Baltąjį šokoladą, žinoma, galima keisti juoduoju ar pienišku, tačiau kontrasto principas neįtikėtinai žavus, tiesa :)

Skanaus!

Anksčiau:
Labai vyšninis sūrio ir varškės pyragas
Sūrio pyragas su braškėmis ir baltuoju šokoladu

                                                                               Recipe in English

                                ~ white chocolate dipped cherry cake ~
                                        175 g all-purpose flour
                                       2 tablespoons cocoa powder
                                       1 ½ teaspoon baking powder
                                               ½ cup sugar
                                       1 teaspoon cinnamon powder
                                                  3 eggs
                                   3 tablespoons crème fraîche or milk
                                     140 g very soft unsalted butter

                                        for the icing and filling:
                                          200 g white chocolate
                                           150 g crème fraîche
                                    400 g cherries, better with stalks
                       ¾ cup your favourite cold fruit tea, Kirsch or cherry juice

Preheat the oven to 180C.
Put the flour, baking powder, cocoa powder and sugar into a large mixing bowl. Add the butter, eggs and 3 tablespoons of crème
fraîche or milk. Beat together with a hand held electric whisk or a wooden spoon for about 2 minutes until light and fluffy.
Pour the mixture into the buttered 20 cm spring-form tin. Gently level the surface with the back of a metal spoon or spatula.
Bake for 25-30 minutes.
Remove from the oven and leave to cool in the tin. Turn out on a wide plate and divide into 2 pieces. Pour over the tea, Kirsch
or juice and leave while you prepare the icing and filling.
Break up the white chocolate into a heatproof bowl and melt gently over a pan of hot water until just melted. Cover a baking
sheet with foil. Select 18-20 cherries and dip them, one by one, into the chocolate to half coat them, then put them on the foil
to set.
Stir the crème fraîche into the remaining melted chocolate. Then let cool and thicken (5 minutes or so). Now transfer half of
this mixture to another bowl. Pit another cherries, cut them in half then add to one of the bowls and stir until mixed. Put one
sponge cake on a serving plate and spread the surface with the cherry mixture, then sandwich with the second sponge. Spread the
rest of the chocolate mixture over the top and decorate with the dipped whole cherries.

Enjoy!

Idėja: BBC Good Food