Pesto – itališkos kilmės padažas. Kvapnus, sodraus skonio ir visai paprastai paruošiamas. Skanus ragauti net vienas pats – ir tikrai gardesnis už pirktinį.
Šiaip jau pesto gaminamas su pinijomis, bet tąsyk, apibėgusi kelias Vilniaus parduotuves, neradau nei maišelio. Ir bazilikų ne pirmoje krautuvėje aptikau, nesezonas? Keičiam anakardžiais. Ir draugiškiau kišenei, ir galutinio rezultato negadina. Ir apskritai, pinijos ne kiekvienam šeimos valgytojui įtinka, taigi…
Pesto gaminu keliais būdais. Vieną vadinu tingiuoju, kitą – atpalaiduojančiuoju. Tingusis – tai tas, kuris kalba pats už save: nieko daryt nereikia, tik nuplauti ir gerai nupurtyti/nusausinti bazilikus, nulupti česnaką ir paskrudint riešutus. Ir sutarkuot sūrį, bet šitam reikalui perku jau tarkuotą. Sakau, būdas tingusis. Tuomet viską, ką išvardinau, sudėt ir subert į smulkintuvą, kelissyk spustelėt mygtuką, atsakingą už peiliukų sukimosi pagreitį, ir štai jums ir prašom – padažas paruoštas. Bereikia pagal skonį pasūdyti ir įpilti alyvuogių aliejaus. Išmaišyti.
Dar supilti į stiklainiuką, jei greitai nebus suvartojamas, ir padėt į šaldytuvą, kol kils ūpas pastai. Arba greituolei vištienai su padažu, arba žaliajai daržovių sriubai, o gal užsimanysi šaukštą kitą įmaišyt į pomidorų ir fetos salotas. Arba šiaip salotas. Tinka ir ant duonos, skaniau – skrudintos.
Kitais kartais man labiau patinka antrasis būdas. Jis dar gali būti vadinamas ir autentiškuoju, kadangi pesto kilo iš žodelio pestare, italų kalboje reiškiančio grūsti, traiškyti, tad prireiks grūstuvės ir laikytis tam tikro eiliškumo.
Ir dar šiek tiek daugiau laiko. Niekur neskubėti bent pusvalandį. Maišai, trini, suki, medituoji, įkvepi – bazilikas kvepia pasakiškai!, ragauji, dar trini, grūdi, dar ragauji, niūniuoji, svajoji… Gyvenimas gražus! Kvapnus ir žalias :)
~ pesto ~
skiltelė česnako
1/2 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
50 g šviežių bazilikų
20 g lengvai skrudintų anakardžio riešutų
2-4 šaukštai smulkiai tarkuoto Parmezano arba Džiugo (pagal skonį, aš mėgstu daugiau)
apie 1/4 stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus
Nulupk ir į kelias dalis perpjauk česnako skiltelę. Ją įdėk į grūstuvę, įberk druskos ir grūsk tol, kol gausi košelę. Tuomet imkis riešutų – grūsk, kol susmulkinsi, ir baziliko lapelių. Užtruksi apie dvidešimtį minučių, galbūt mažiau. Bet tu juk niekur neskubi, tiesa? :) Gavęs žalią kvapnų padažą, įmaišyk sūrį, paragauk, galbūt trūksta druskos, perdėk į stiklainiuką ir įpilk alyvuogių aliejaus. Pagal skonį ir trokštamą tekstūrą: jei norisi tirštesnio padažo, naudok daugiau aliejaus, jei priešingai – mažiau. Bet kuriuo atveju, nurodytam kiekiui produktų reikėtų maždaug 1/4 stiklinės*.
Sandariai užsuktą stiklainėlį šaldytuve laikyk ir sunaudok per savaitę.
*mano stiklinė - 250 ml.
Skanaus!
Anksčiau: Sicilietiškas pesto Gražgarsčių tyrė Alyvuogių tyrė