žaliasis pesto

PestoPesto – itališkos kilmės padažas. Kvapnus, sodraus skonio ir visai paprastai paruošiamas. Skanus ragauti net vienas pats – ir tikrai gardesnis už pirktinį.

Šiaip jau pesto gaminamas su pinijomis, bet tąsyk, apibėgusi kelias Vilniaus parduotuves, neradau nei maišelio. Ir bazilikų ne pirmoje krautuvėje aptikau, nesezonas? Keičiam anakardžiais. Ir draugiškiau kišenei, ir galutinio rezultato negadina. Ir apskritai, pinijos ne kiekvienam šeimos valgytojui įtinka, taigi…

Pesto gaminu keliais būdais. Vieną vadinu tingiuoju, kitą – atpalaiduojančiuoju. Tingusis – tai tas, kuris kalba pats už save: nieko daryt nereikia, tik nuplauti ir gerai nupurtyti/nusausinti bazilikus, nulupti česnaką ir paskrudint riešutus. Ir sutarkuot sūrį, bet šitam reikalui perku jau tarkuotą. Sakau, būdas tingusis. Tuomet viską, ką išvardinau, sudėt ir subert į smulkintuvą, kelissyk spustelėt mygtuką, atsakingą už peiliukų sukimosi pagreitį, ir štai jums ir prašom – padažas paruoštas. Bereikia pagal skonį pasūdyti ir įpilti alyvuogių aliejaus. Išmaišyti.

Dar supilti į stiklainiuką, jei greitai nebus suvartojamas, ir padėt į šaldytuvą, kol kils ūpas pastai. Arba greituolei vištienai su padažu, arba žaliajai daržovių sriubai, o gal užsimanysi šaukštą kitą įmaišyt į pomidorų ir fetos salotas. Arba šiaip salotas. Tinka ir ant duonos, skaniau – skrudintos.Pesto

Kitais kartais man labiau patinka antrasis būdas. Jis dar gali būti vadinamas ir autentiškuoju, kadangi pesto kilo iš žodelio pestare, italų kalboje reiškiančio grūsti, traiškyti, tad prireiks grūstuvės ir laikytis tam tikro eiliškumo.

Ir dar šiek tiek daugiau laiko. Niekur neskubėti bent pusvalandį. Maišai, trini, suki, medituoji, įkvepi – bazilikas kvepia pasakiškai!, ragauji, dar trini, grūdi, dar ragauji, niūniuoji, svajoji… Gyvenimas gražus! Kvapnus ir žalias :)

~ pesto ~

skiltelė česnako

1/2 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)

50 g šviežių bazilikų

20 g lengvai skrudintų anakardžio riešutų

2-4 šaukštai smulkiai tarkuoto Parmezano arba Džiugo (pagal skonį, aš mėgstu daugiau)

apie 1/4 stiklinės kokybiško alyvuogių aliejaus

Pesto. Alyvuogiu aliejusNulupk ir į kelias dalis perpjauk česnako skiltelę. Ją įdėk į grūstuvę, įberk druskos ir grūsk tol, kol gausi košelę. Tuomet imkis riešutų – grūsk, kol susmulkinsi, ir baziliko lapelių. Užtruksi apie dvidešimtį minučių, galbūt mažiau. Bet tu juk niekur neskubi, tiesa? :) Gavęs žalią kvapnų padažą, įmaišyk sūrį, paragauk, galbūt trūksta druskos, perdėk į stiklainiuką ir įpilk alyvuogių aliejaus. Pagal skonį ir trokštamą tekstūrą: jei norisi tirštesnio padažo, naudok daugiau aliejaus, jei priešingai – mažiau. Bet kuriuo atveju, nurodytam kiekiui produktų reikėtų maždaug 1/4 stiklinės*.

Sandariai užsuktą stiklainėlį šaldytuve laikyk ir sunaudok per savaitę.

*mano stiklinė - 250 ml.

Skanaus!

Anksčiau:
Sicilietiškas pesto
Gražgarsčių tyrė
Alyvuogių tyrė
Pasidalinkite:

12 Comments

Add Yours
  1. 2
    Dalia

    Na tikrasis Pesto yra su kedro riešutais.Brangūs tie riešutėliai,bet skonis nepakartojamas,dar galima pakeisti pinijų riešutais,jie skoniu labai panašūs į kedro.Pabandysiu Jūsų variantą su anakardžiais,niekada nedariau.Į Jūsų nuostabias nuotraukas žiūrint-seilė nutyso iki žemės:)

  2. 3
    Jurgita

    Kristina, ooo, česnako tai reik, bent jau aš be jo niekaip, čia kaip kokį puzlį dėliojant – visos dalys turi būt tvarkingai sudėliojamos :))
    Džiaugiuos, kad patiko ir ai, kaip skaniai aprašei savo pietus – noriu!

  3. 4
    Kristina

    Na vat. vakar ir as dariau zaliaji ir raudonaji pesto :) aisku, tingiuoju budu :) bet skanu be galo ir kas teisybe, tas teisybe, kad zymiai skaniau uz pirktinius. Tik cesnako tai as neidejau :) bet vistiek gerai gavosi :) Vakar isviriau makaronus, pakepinau gabaliuka cukinijos, grybuku, svoguniuka, ispaudziau cesnaka, sumaisiau su raudonuoju pesto ir taip skaniai valgem, kad net ausys linko :)

  4. 5
    Jurgita

    Ribosiuke, įžangoje pateikiau ne vieną pavyzdį, bet trumpai: skanu įdėti šaukštą kitą į daržovių sriubą; patroškinti vištienos filė padaže su grietinėle ir pesto; įmaišyti į pomidorų salotas; net ir tepti ant duonos sumuštinukams su kepta vištienos filė. Panaudojimo būdų daugybė :)

  5. 8
    Jurgita

    Rennie, gražgarsčių, petražolių pesto skanūs ir mėgstami, o va su mėtom nesu bandžius. Aprašyk įspūdžius :)

    Juliana, rankų darbas, supranti, rankų :) Išties grūdant baziliku pakvimpa visi namai…

    Kristina, tikiuos, buvo skanu :) Ir ačiū už nuotraukas..

    Mindaugai, žinau, taisysiuos :) Pastaruoju metu retai beužsuku į internetinę maistblogerių erdvę, retsykiais į skonių blogą akį užmetu, bet ne tiek dažnai ir atidžiai, kiek norėtųs…
    O nuotraukos… Ai, ne visad, oi ne visad :) Bet ačiū, miela skaityt..

  6. 9
    Mindaugas

    senokai jau bemačiau pačią! :)

    Pesto visada gerai, o ypač šviežias. Dar pas mama darže neauga, bet jau tuoj tuoj ir aš smalyžiausiu.

    Gražios nuotraukos, kaip ir visada!

  7. 10
    Kristina

    Genialu :) Super :) O tada tik sumaisyti su spageti makaronais ir skanaus, nes seiles pradejo kauptis burnoj, jau begsiu gamintis po darbo :D aciu uz receptuka ir pasakisko grozio nuotraukas :)

  8. 11
    Juliana

    Vaj, kokie tie bazilikai žali. Labai gražu :)
    Man pesto, gamintas smulkintuvo pagalba, nelabai patiko. Ne toks kvapnus išeina. O tokio kaip Tavasis mielai pasivogčiau šaukštą. Arba du :)

  9. 12
    Rennie

    Visados gaminu greituoju būdu, bet reikia prisiruošt ir lėtąjam, grūstuvę turiu, tik laiko reikia surast. Bandysiu gamint su mėtomis ir migdolais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *