marmurinis šafraninis keksas

Šafranai pasižymi subtiliu, su jokiu kitu prieskoniu nesipainiojamu, skoniu. Kartais jis regisi kartokas, net metališkas, bet tuojau pat poetiškai pražysta gėlių, medaus ir gaivaus jūros vėjo tonais. Brangiausias pasaulyje prieskonis Lietuvoje niekada nebuvo populiarus greičiausiai dėl kultūrinių priežasčių (nors metrikose rašoma, kad ant mūsų stalų pakliuvo Vytauto Didžiojo laikais drauge su cinamonu, ryžiais, pipirais ir razinomis), o štai švedai, nuo seno jūrų keliais jų parsigabenę ir prisipratinę, kepa auksines Liucijos bandeles ir vargo nemato.

Vartojami įvairiuose patiekaluose, man šafranai gražiausiai skleidžiasi kepiniuose, cukrus (ir mielės, jei jos naudojamos) pabrėžia jų skonines savybes. O ir su šokoladu jie vienas kitą papildo, nors ir kirbėjo mintis, kad gali stumdytis alkūnėmis. Gražus derinys.

Jei turite laiko, pasirinktu gėrimu užpiltas šafranų gijas palaikykite pernakt – bus stipresnis skonis ir sodresnė kepinio spalva.

R E C E P T A S

Marmurinis keksas su šafranais

12 gabalėlių / per 1 val.

440 g miltų

150 g cukraus

3 šaukšteliai kepimo miltelių

1/2 šaukštelio sodos

500 ml šilto pieno

180 ml rapsų aliejaus

2 kiaušiniai

25 g natūralios kakavos

1/4 šaukštelio šafrano gijų

3 šaukštai brendžio (vandens, šilto pieno ar kito skysčio)

glajui:

100 g juodojo šokolado

80 ml pieno

1. Šafrano gijas užpilk pasirinktu skysčiu ir šaukšteliu pasmulkink, kad sulūžinėtų. Laikyk bent kelias valandas, geriausia pernakt.

2. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

3. Dideliame dubenyje sumaišyk miltus, cukrų, kepimo miltelius, sodą.

4. Supilk pieną, aliejų, įmušk kiaušinius ir išsuk iki vientisos masės. Tešlos nepermaišyk, pakaks, kad susimaišytų produktai, nes vėliau į ją reikės įsukti šafraną ir kakavą.

5. Nupilk pusę tešlos į kitą dubenį.

6. Į vieną tešlos dubenį įmaišyk šafraną, į kitą – kakavą su šlakeliu pieno.

7. Didesnę kekso kepimo formą patepk riebalais.

8. Iš pradžių vieną greta kito įkrėsk 4 šaukštus kakavinės tešlos. Ant jų – po šaukštą šafraninės. Taip kartok tol, kol baigsis tešla.

9. Kai baigsis tešla, kepimo formoje ją atsargiai pamaišyk ilgu smeigtuku.

10. Keksą šauk į orkaitę ir kepk apie 1 val., ar iškepė, patikrink mediniu smeigtuku arba peiliu.

11. Palik šiek tiek atvėsti, išversk ir leisk visiškai atšalti.

12. Glajui šokoladą ištirpink su pienu ir apliek atvėsusį keksą.

Dar daugiau įkvepiančių maisto istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *