graikiškos krevetės su pomidorais ir feta. saganaki

Saganaki – tai ir patiekalas, ir tokia graikiška keptuvė, kurioje patiekalai ir ruošiami, ir tiekiami į stalą. Man šį indą atstoja nedidelė ketaus keptuvė, tiesiog sukurta pietums dviem, kai žinom, kad vaikai vis tiek nevalgys, o stalo menu užsiimti tingisi. Paserviruoji keptuvę vidury stalo ir, akimis atsimatavęs savas ribas, įninki, nepamiršdamas į padažą pamirkyti duonos.

Kol yra gerųjų pomidorų, saganakį ruošiu su jais. Vis dėlto toks padažas pavyksta skystesnis, todėl norėdami jo tvirto ir sodraus, laisvai kabinamo šakute, naudokite konservuotus smulkintus pomidorus (vienos 400 ml skardinės per akis; galite šviežius pomidorus maišyti su konservuotais).

Saganakyje greta pomidorų ne mažiau svarbus česnakų kiekis. Nes česnakai dera ir su pomidorais, ir su krevetėmis, juk žinot, tas senas geras klasikinis derinys, kai iš pradžių virtuvė kvepia taip, kad pakerta kojas, o tada jau skonio receptorių eilė nusiginkluoti.

Penkios riebios česnako skiltelės – kaip tik tai, ko reikia.

Nusižengdama graikiškai tradicijai, nes skonius maišyti – didelis malonumas, paprastai įveliu ispaniškos aistros su rūkytomis paprikomis. Jų dūmo skonis, kvapas ir aitrumas čia labai dera.

Ir nepamirškite fetos. Tiek ant viršaus, prieš pašaunant kepti, tiek ir vėliau, valgant. Iš duonų geriausiai čia tinka čiabata arba bagetė – dėl likusio padažo mūsų namuose dažnai kryžiuojamos šakutės!

RECEPTAS

KEPTOS KREVETĖS POMIDORŲ PADAŽE SU FETOS SŪRIU

2 porcijos / per 40 min.

400 g krevečių

alyvuogių aliejaus

1 raudonasis svogūnas

2 + 5 česnako skiltelės

5 didesni pomidorai

1 šaukštelis džiovintų čiobrelių

1 šaukštelis druskos (arba pagal skonį)

3/4 šaukštelio maltos aitriosios rūkytos paprikos

dosnus žiupsnis maltų juodųjų pipirų

50 g fetos sūrio

Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių.

Krevetes nuvalyk, palik tik uodegas. Sumaišyk su dviem išspaustomis česnako skiltelėmis.

Inde, tinkamame pašauti į orkaitę, pašildyk aliejų. Sudėk griežinėliais pjaustytą svogūną. Pakepink kelias minutes, sudėk likusius išspaustus česnakus ir pakepink dar 1 min.

Sudėk pasmulkintus pomidorus, prieskonius, išmaišyk ir ant vidutinės ugnies troškink apie 20 min. Jei norisi vientisesnio padažo, jį galima sutrinti blenderiu.

Sudėk krevetes, pabarstyk feta, pašlakstyk aliejumi.

Orkaitėje kepk dar apie 20 min.

Nors man visi troškiniai skaniausi gaminti orkaitėje, šį patiekalą galima ruošti ir ant viryklės – troškinant su krevetėmis, kepimo indą reiks uždengti dangčiu.

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *