lėtai troškinta ėriena
Žiema turi savo patiekalus. Ir jeigu mėgstate troškinius, kuriuos užtenka pašauti į orkaitę, o po kelių valandų kibti į sočius pietus, žinau, kad šis receptas jums patiks.
Labai lėtai ir ilgai sodriame, kvapniame pomidorų ir raudonojo vyno padaže troškina ėriena yra labiau nei nuostabi. Iki šiol su ėriena neturėjau geros patirties – galbūt trūko žinių ją gaminant, o gal mėsa pasitaikydavo ne pati šviežiausia. Todėl labai nudžiugau paragavusi šio patiekalo. Ėriena minkšta, krentanti nuo kaulų, padažas – fantastiškas! Jei jo liktų, kitą dieną sunaudokite jį išsivirę šviežios pastos.
Ėrieną rinkausi Savam kieme – parduotuvė vilniečiams pristato pačią šviežiausią Lietuvos ūkininkų produkciją. Ir nė kiek neperdedu, žuvis ir mėsa pas juos verti kiekvienų pietų ir vakarienės.
RECEPTAS
LĖTAI KEPTA ĖRIENA
2 porcijos / per 3 valandas
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
ghee sviesto ir alyvuogių aliejaus
1 didelis svogūnas
2 česnako skiltelės
1 morka
1 šaukštelis maltos kalendros
1/4 šaukštelio malto cinamono
1/4 šaukštelio malto muskato
1/2 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
2 šaukštai pomidorų tyrės
1 šaukštelis aitriųjų paprikų tyrės (tarkim, harisos, sriracha padažas taip pat tinka)
125 ml raudonojo pusiau sauso vyno
250 ml sultinio
400 g konservuotų smulkintų pomidorų
PATIEKTI:
kuskuso, kepintų migdolų
1. Įkaitink orkaitę iki 160 laipsnių.
2. Ėrieną pabarstyk druska, pipirais. Dėk į ketaus puodą su įkaitintu aliejumi ir kepk apie 10 minučių ant aukštesnės ugnies pavartydamas, kol iš visų pusių parus. Iškelk į lėkštę.
3. Į puodą įpilk dar šlakelį aliejaus. Sudėk smulkintus svogūną, česnakus ir morką. Pakepk 5 minutes. Suberk prieskonius, kepk, kol pakvips namai, pakaks ir minutės.
4. Sudėk pomidorų pastą ir aitriųjų paprikų padažą, išmaišyk, trumpai pakepink. Supilk vyną, pavirk kelias minutes, kol jo sumažės. Tada sultinį, pomidorus. Sudėk ėrieną.
5. Puodą uždenk ir pašauk į orkaitę 3 valandoms, kol mėsa, matysi, beveik kris nuo kaulo. Ėrieną kepdamas perodiškai apversk.
6. Ėrieną patiek su paruoštu kuskusu, pabarstyk kepintais migdolais.