kepta kalėdinė antis su apelsinų glajumi

Istorija apie kalėdinę antį.

Netoli mūsų namų Londone buvo mėsinė. Labai britiška (mėsininkas Pete’as šnekėjo tokiu sodriu Rytų Londono dialektu, kad ilgainiui praradusi viltį jį suprasti, ėmiau linksėti atsakymus į visus jo klausimus), nedidelė, valdoma šeimos, kurios herojai su prijuostėmis ir peiliais – rankose ir už prijuosčių – iš nespalvotų nuotraukų nužvelgdavo pirkėjus ir šiaip žioplius, užsukusius sušilti kojų belaukiant autobuso.

Kartą iš jos vietoj tradicinės šeštadienio vištos parsinešiau antį. Tiesą pasakius, iki šiol neprisimenu, kaip tai nutiko, matyt, prisilinksėjau Pete’ui.

Taip jau nutiko, kad pirmas receptas, kurį po kelių dienų atvertė google, buvo klasikinis prancūziškas canard à l’orange. Maisto legenda sako, kad Liudvikui XIV net perukas smukdavo, kai jis auksiniais įrankiais įnikdavo į aromatingą antį! Tikra tiesa, istorija visada linkusi išaukštinti savo herojus.

Apelsinų aromatas įsisuko tarp namų sienų, o receptas nugulė į užrašų knygelę. Ši antis – to londonietiško vakaro reminiscencija. Šiek tiek kitokia, bet lygiai taip pat kvapni, sultinga ir skani.

Ar jau žinote, kur pirksite savo kalėdinį paukštį? Aš – taip. Užsukite ir jūs į krautuvę internete SAVAM KIEME ir išsirinkite.

Mulardinis ančiukas yra mažiau riebus, raumeningesnis, todėl pasižymi minkšta, bet neriebia mėsa. Viena pagrindinių taisyklių, ruošiant šį paukštį – jo negalima perkepti, antraip mėsa bus kieta ir sprangi. Tinkamai iškepęs bus minkštas ir sultingas, be to, ir iškeps greičiau už įprastas kalėdines antis.

Šefai pataria anties neprikimšti daržovių – ji neiškeps tolygiai. Pakaks mėgstamų žolelių, svogūno, česnakų ir apelsino žievelės. Prieš gamindami, antį pusvalandį palaikykite ištraukę iš šaldytuvo. Iškepusį paukštį prieš pjaustydami palikite uždengę folija, kad vienodai pasiskirstytų sultys.

RECEPTAS / 4 porcijos / ~ per 1 val. 40 min.

apie 2 kg antis

2 šaukštai druskos

1 šaukštelis maltų kvapiųjų pipirų

3/4 šaukštelio cinamono

20 g tirpinto sviesto

ĮDARAS

5 česnako skiltelės

1 raudonasis svogūnas

1 apelsino žievelė

1 šalavijo šakelė

APELSINŲ GLAJUS

20 g sviesto

1 šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės

1 apelsino sultys (apie 100 ml šviežiai spaustų)

50 g cukraus

žiupsnelis druskos

šlakelis aitriųjų paprikų padažo

1. Įkaitink orkaitę iki 200 laipsnių. Antį nuplauk, nusausink popieriniais rankšluosčiais.

2. Indelyje sumaišyk prieskonius. Pirmiausia puse prieskonių įtrink anties vidų, pašlakstyk puse tirpinto sviesto. Likusiais prieskoniais įtrink odelę, patepk likusiu tirpintu sviestu.

3. Nuluptą svogūną perpjauk į 4 dalis, česnakus susmulkink. Sudėk į antį drauge su šalavijo šakele. Surišk anties kojeles (puikiai tinka lininis siūlas arba iš folijos susuktas raištis).

4. Antį dėk kniūbščią ant grotelių į kepimo formą – į ją lašės riebalai. Kepk 20 min.

5. Apversk krūtine į viršų, kepk orkaitėje apie 1 val. 20 min., kas 20 min. palaistydamas į skardą nuvarvėjusiais riebalais. Ar paukštis iškepęs, patikrinsi spustelėdamas jo krūtinę – ji turi būti tvirta, bet pasiduoti spaudimui, lyg puikiai prinokęs persikas. Iškelk iš kepimo indo, pridenk kepimo folijos lakštu ir palik pastovėti 20 min.

5. Apelsinų glajui prikaistuvyje ištirpink sviestą, kelias minutes pašildyk tarkuotą apelsino žievelę. Supilk sultis, aitriųjų paprikų padažą, cukrų, druską. Išmaišyk, leisk užvirti. Ugnį sumažink ir pavirk 15-20 min., kol sutirštės.

6. Glajumi aptepk antį. Aš patiekiau su keptais obuoliais ir salotomis.

Likusius taukus išsaugok – juos galima panaudoti kepant daržoves. Laikyk šaldytuve.

Receptas paruoštas bendradarbiaujant su turgumi į namus SAVAM KIEME.

Dar daugiau įkvepiančių istorijų – instagrame: @duonos.ir.zaidimu

Pasidalinkite:

1 Comment

Add Yours

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *