tortas su morengais

Tą dieną namai kvepėjo apelsino žievelėmis. Dubenyje mažais laipteliais kilo žvilgančių vanilinių baltymų pusnys, šiltoje orkaitėje atgimusios lengvais it pienės pūkas morengais. Kepintų riešutų luobelės, patrintos tarp pirštų, virto dulkėmis. Spintelės kamputyje kaip kiniškas žibintas švietė abrikosų uogienės stiklainis. Į tešlą byrėjo traškūs aguonų grūdeliai, o į rikotą – cukraus pudros smiltys.

Taip gimė mano gimtadienio tortas. Lengvas ir trapus, kaip pats pavasaris.

Tortas su morengais

~ tortas su morengais ~

tortui:

115 g minkšto sviesto

125 g lazdynų riešutų

100 g cukraus

5 vidutiniai kiaušiniai

1 apelsino žievelė

30 g miltų

125 g rikotos

2 šaukštai aguonų

žiupsnis druskos

aptepimui:

4 šaukštai abrikosų uogienės

250 g rikotos

keli šaukštai cukraus pudros

morengams:

3 kiaušinių baltymai

175 g cukraus pudros

vanilinio cukraus

žiupsnis druskos

Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

Į kepimo skardą suberk riešutus ir pakepink 5 minutes, kol vos vos pagels. Patrynęs pirštais, nulupk odeles. Riešutus suberk į maisto smulkintuvą ir sutrink į miltus – nepermalk, kad neišsiskirtų aliejus.

Tortas su morengais

Sviestą su cukrumi išsuk iki purumo. Po vieną nuolat plakdamas įmaišyk kiaušinių trynius ir tarkuotą apelsino žievelę. Suberk miltus, sudėk rikotą, įmaišyk maltus riešutus ir aguonas.

Atskirame inde iki standumo išplak kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos.

Atsargiai įmaišyk juos į tešlą.

Dvi 18-20 cm skersmens kepimo formas patepk sviestu ir padenk kepimo popieriumi. Supilk po pusę tešlos ir pašauk kepti 25-30 minučių. Ar torto pagrindai iškepęs, patikrink mediniu smeigtuku.

Iškepusius pagrindus palik atvėsti ir išimk iš kepimo formų.

Tortas su morengais

Abrikosų uogienę sudėk į prikaistuvį, užpilk 3 šaukštais vandens ir palik užvirti. Nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.

Vieną pagrindą guldyk į serviravimo lėkštę, sutepk uogiene. Uždėk antrą pagrindą, lengvai prispausk.

Rikotą išsuk su cukraus pudra ir aptepk tortą. Statyk į šaldytuvą. Puošk morengais tik tuomet, kai norėsi ragauti – ne anksčiau, kad jie nesudrėktų ir nesutirptų.

Morengams kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos elektriniu plaktuvu lėtai plak 1 minutę. Tuomet greitį padidink iki vidutinio ir plak toliau 2-3 minutes, kol baltymai ims tvirtėti. Plak toliau, po šaukštą berdamas cukraus pudrą, kol baltymai sutvirtės ir taps blizgūs, o cukraus pudra baigsis. Nepamiršk įplakti vanilinio cukraus.

Orkaitę įkaitink iki 140 laipsnių. Kepimo skardą padenk kepimo popieriumi. Formuok nedidelius morengus. Kepk maždaug 30-40 minučių, kol sutvirtės ir išdžius. Pagal receptą iškepsi gerokai daugiau morengų nei prireiks tortui papuošti. Nesunaudotus saugok nuo drėgmės sandariame indelyje ir suvalgyk per savaitę.

Skanaus!

Tortas idėja iš Oliverio Jamie’s kitchen, 288 p.

Morengai pagal Nigella

Pienes

Save

Pasidalinkite:

11 Comments

Add Yours
  1. 4
    Jurgita

    Ieva Marija, oi, dėkui už komplimentus… rašau taip, kaip jaučiu, neperspausdama. taip, tikiu, lengviausia pasiekti skaitytoją. ir labai džiaugiuos, kai pavyksta :)
    skanaus torto!

  2. 5
    Jurgita

    Julija, skanių bandynių :) man jis labai labai… toks, kurio norėtųs dar gabalėlio, beveik nenuodėmingas :)

  3. 6
    Jurgita

    Migle, ačiū ačiū, buvo buvo :)
    ir man buttercreamas nelabai. o rikota tokia švelni, puikiausiai tepas, realiai net saldint nereiktų, jei tortas itin saldus.

  4. 9
    Migle

    Kaip nuostabiai balta ir gražu!
    Dar kartą su gimtadieniu! Esu tikra, jis buvo gardus :)

    Beje, labia įdomi idėja daryti rikotos pertepimą. Būtinai reiks išbandyti, nes, jei atvirai, nelabai žaviuosi tuo tradiciniu sviestiniu

  5. 10
    Julija

    Mane irgi aikčiojimo priepuolis užpuolė paskaičius įrašą ir nuotraukas peržvelgus. Toks lengvumas, trapumas, ramybė ir pilnatvė atsispindi. Aš taip pat bandysiu, nes tiesiog užbūrė!

  6. 11
    Ieva Marija

    O jetau, koks grožis… Tavo įrašai visada suvirpina visas jusles, ir skonio, ir vaizdo, ir kvapo, ir ir ir žodžių ir visko. Labai nuostabu, gražu, trapu. O pienės pūkeliai tobulai užbaigia trapumo įspūdį. Būtinai gaminsiu :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *