bandelės su aguonomis. ir čiobreliais

Bandeles su aguonomis ir ciobreliais

Gyvenimas yra poezija, radau išvingiuotą negrabia ranka senoje užrašų knygelėje. O poezija − popieriaus lapai, gražiai prirašyti eilutėmis, girdžiu sakant šviesaus atminimo Marcelijų Martinaitį.

Poezija − tai visiška vaizduotės laisvė. Improvizacijų šėlsmas ir žaidimas žodžių laipteliais. Ar pastebėjai, kad užrašyti žodžiai gali būti skanūs? Atrodo, skaitai tą pačią eilutę kelissyk iš eilės, pakeli akis, ir vėl jas nuleidęs mėgaujiesi ir skanauji. Kai kurie eilėraščiai taip pat tokie. Skani ne vien jų simbolika, rimas ar eiliuojama istorija. Į eilutes įpinti patiekalų pavadinimai ar šen bei ten pabarstyti ingredientai suteikia įtaigumo, spalvų ir norom nenorom nusileidžia ant liežuvio galiuko.

Patį gražiausią pavasarį – gegužę, – kai žydi sodai ir širdys, pamėgink atsiduoti vaizduotei ir į eilėse minimą maistą pažvelgti taip, kaip žvelgiau aš − pro fotoaparato akutę. O tuomet, jei tik aplankys įkvėpimas, improvizuoti. Panarinti rankas į mielinę tešlą, įsikąsti čiobrelio šakelę ir nubarstyti namus aguonomis.

Bandeles su aguonomis, citrinomis ir ciobreliais~ aguoninės bandelės ~

16 bandelių

tešlai:

300 g pieno

2 šaukšteliai sausų mielių

2 šaukštai cukraus

3 1/2-4 stiklinės miltų

1 citrinos nutarkuota žievelė

1 kiaušinis

įdarui:

200 g aguonų

2 šaukšteliai šviežių čiobrelių

1/2 citrinos sultys

8 šaukštai cukraus

sirupui:

1/2 stiklinės cukraus

1/4 stiklinės vandens

5 šviežių čiobrelių šakelės

Pieną pašildyk. Nukelk nuo ugnies, suberk mieles ir cukrų, išmaišyk ir palik 5 minutėms, kol pieno paviršius lengvai suputos.

3 stiklines miltų įsijok į didesnį dubenį. Suberk citrinos žievelę, supilk lengvai išplaktą kiaušinį. Supilk pieno mišinį ir išmaišyk šaukštu. Jei tešla atrodytų pernelyg skysta, įberk dar pusę stiklinės arba stiklinę miltų. Maišyk, kol tešla sulips į kamuolį.

Išversk tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir minkyk 10 minučių, kol tešla taps minkšta ir elastinga. Suspausk į kamuolį ir paguldyk į trupučiu aliejaus pateptą dubenį. Uždenk jį maistine plėvele ir palik šiltoje vietoje 40 minučių pakilti.

Bandeles su aguonomis, citrinomis ir ciobreliais

Įdarui kavamale sumalk aguonas ir čiobrelių lapelius.Bandeles su aguonomis ir ciobreliais

Sumaišyk juos su citrinos sultimis ir cukrumi.

Pakilusią tešlą iškočiok ant miltais pabarstyto stalo į 30×40 cm dydžio stačiakampį.

Ant jo paskirstyk įdarą. Pradėdamias nuo ilgosios stačiakampio pusės, susuk standų volelį.

Jį supjaustyk į 16 gabalėlių.

25 cm skersmens kepimo formos dugną patepk sviestu.

Sudėk bandeles vieną greta kitos ir patepk tirpintu sviestu.

Iki 180C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepk apie 15−20 minučių, kol bandelės dailiai pagels.

Sirupui į dubenėlį supilk vandenį, suberk cukrų, sudėk čiobrelių šakeles.

Kaitink ant lėtos ugnies, kol cukrus ištirps. Nukelk nuo ugnies, uždenk ir palik 10 minučių.

Tuomet išimk čiobrelius ir sirupu sulaistyk šiltas bandeles.

Ragauk po 30 minučių.

Bandelės skaniausios kepimo dieną.

Nesuvalgytas saugok sandariame indelyje arba popieriniame maišelyje.

Skanaus!

Bandeles su aguonois ir ciobreliais

 

ką mes dar galim
kalbėti apie ką, apie ką nors,
nesvarbu, arba sėdėti
nudelbus akis, maišyti
šaukšteliu vėstančią arbatą,
su cukrumi, apyvakare

saldžios bandelės su aguonomis,
ką mes dar galim

lyja, arba sninga, arba vėl
lyja. O mes ką, mes nieko, per tokią
darganą, užsikvempę ant stalo, iš lėto,
už lango, du siluetai, paskui
jau tik šešėliai, kai sutemsta

kai sutemsta

apklostyti vienas kitą, paliesti,
įsitikinti, paryčiui, kai šalta

nesipriešinti

užsimerkti

~ Gintaras Grajauskas.

Eilėraščiai. – Vilnius: Vaga, 1997

Save

Pasidalinkite:

8 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    aure, mielinė tešla visad atrodo tricky, kol nepamėgini kelis kartus arba pataikai pasirinkti gerą receptą :) labai džiaugiuosi, kad patiko :)
    dėl poezijos prajuokinai :)) na, nedaug ten jos toj tešloj, bet vistik :))

  2. 5
    aure

    koks gardumynas! labai skanu. galų gale prisijaukinau mielinę tešlą:D tik tokio tipo „bandeles“ kepu kaip vieną nepjaustytą bandzią gyvatę/ pyragą :) kas kart užtyngiu supjaustyt..o su čiobreliais patiko, puiki mintis! ir kas kartą minkydama tešlą nuo šiol mąstau apie poeziją.. :))

  3. 6
    Julė

    Jurgita, koks įdomus derinys – žinok, regis, niekad nebūčiau sumąsčiusi bandelių sulieti prieskoniuotu sirupu.

    (Ir kokios eilės, kokios…)

  4. 8
    Kristina

    Jetus vajetus, kokie gardumynai čia šiandieną! Ir žodžiai, ir vaizdai, ir kvapai. Aguonos ir čiobreliai – vieni iš mėgstamiausių mano ingredientų. Net į ekraną žiūrint atrodo, kad burnoje tirpsta:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *