tortas su morengais
Tą dieną namai kvepėjo apelsino žievelėmis. Dubenyje mažais laipteliais kilo žvilgančių vanilinių baltymų pusnys, šiltoje orkaitėje atgimusios lengvais it pienės pūkas morengais. Kepintų riešutų luobelės, patrintos tarp pirštų, virto dulkėmis. Spintelės kamputyje kaip kiniškas žibintas švietė abrikosų uogienės stiklainis. Į tešlą byrėjo traškūs aguonų grūdeliai, o į rikotą – cukraus pudros smiltys.
Taip gimė mano gimtadienio tortas. Lengvas ir trapus, kaip pats pavasaris.
~ tortas su morengais ~
tortui:
115 g minkšto sviesto
125 g lazdynų riešutų
100 g cukraus
5 vidutiniai kiaušiniai
1 apelsino žievelė
30 g miltų
125 g rikotos
2 šaukštai aguonų
žiupsnis druskos
aptepimui:
4 šaukštai abrikosų uogienės
250 g rikotos
keli šaukštai cukraus pudros
morengams:
3 kiaušinių baltymai
175 g cukraus pudros
vanilinio cukraus
žiupsnis druskos
Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.
Į kepimo skardą suberk riešutus ir pakepink 5 minutes, kol vos vos pagels. Patrynęs pirštais, nulupk odeles. Riešutus suberk į maisto smulkintuvą ir sutrink į miltus – nepermalk, kad neišsiskirtų aliejus.
Sviestą su cukrumi išsuk iki purumo. Po vieną nuolat plakdamas įmaišyk kiaušinių trynius ir tarkuotą apelsino žievelę. Suberk miltus, sudėk rikotą, įmaišyk maltus riešutus ir aguonas.
Atskirame inde iki standumo išplak kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos.
Atsargiai įmaišyk juos į tešlą.
Dvi 18-20 cm skersmens kepimo formas patepk sviestu ir padenk kepimo popieriumi. Supilk po pusę tešlos ir pašauk kepti 25-30 minučių. Ar torto pagrindai iškepęs, patikrink mediniu smeigtuku.
Iškepusius pagrindus palik atvėsti ir išimk iš kepimo formų.
Abrikosų uogienę sudėk į prikaistuvį, užpilk 3 šaukštais vandens ir palik užvirti. Nukelk nuo ugnies ir palik atvėsti.
Vieną pagrindą guldyk į serviravimo lėkštę, sutepk uogiene. Uždėk antrą pagrindą, lengvai prispausk.
Rikotą išsuk su cukraus pudra ir aptepk tortą. Statyk į šaldytuvą. Puošk morengais tik tuomet, kai norėsi ragauti – ne anksčiau, kad jie nesudrėktų ir nesutirptų.
Morengams kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos elektriniu plaktuvu lėtai plak 1 minutę. Tuomet greitį padidink iki vidutinio ir plak toliau 2-3 minutes, kol baltymai ims tvirtėti. Plak toliau, po šaukštą berdamas cukraus pudrą, kol baltymai sutvirtės ir taps blizgūs, o cukraus pudra baigsis. Nepamiršk įplakti vanilinio cukraus.
Orkaitę įkaitink iki 140 laipsnių. Kepimo skardą padenk kepimo popieriumi. Formuok nedidelius morengus. Kepk maždaug 30-40 minučių, kol sutvirtės ir išdžius. Pagal receptą iškepsi gerokai daugiau morengų nei prireiks tortui papuošti. Nesunaudotus saugok nuo drėgmės sandariame indelyje ir suvalgyk per savaitę.
Skanaus!
Tortas idėja iš Oliverio Jamie’s kitchen, 288 p.
Morengai pagal Nigella
Petra, the cake recipe is adapted from Jamie Oliver’s ‘Jamie’s kitchen’.
From where is the cake recipe? Must be american.. looking for that 1 stick butter ;)
Ieva Marija, oi, dėkui už komplimentus… rašau taip, kaip jaučiu, neperspausdama. taip, tikiu, lengviausia pasiekti skaitytoją. ir labai džiaugiuos, kai pavyksta :)
skanaus torto!
Julija, skanių bandynių :) man jis labai labai… toks, kurio norėtųs dar gabalėlio, beveik nenuodėmingas :)
Migle, ačiū ačiū, buvo buvo :)
ir man buttercreamas nelabai. o rikota tokia švelni, puikiausiai tepas, realiai net saldint nereiktų, jei tortas itin saldus.
ačiū, Raimonda! kaip tik toks ir buvo :) skanaus bandymo!
Pasakiškas! Atrodo toks lengvas, purus…užsimaniau pabandyti :)
Kaip nuostabiai balta ir gražu!
Dar kartą su gimtadieniu! Esu tikra, jis buvo gardus :)
Beje, labia įdomi idėja daryti rikotos pertepimą. Būtinai reiks išbandyti, nes, jei atvirai, nelabai žaviuosi tuo tradiciniu sviestiniu
Mane irgi aikčiojimo priepuolis užpuolė paskaičius įrašą ir nuotraukas peržvelgus. Toks lengvumas, trapumas, ramybė ir pilnatvė atsispindi. Aš taip pat bandysiu, nes tiesiog užbūrė!
O jetau, koks grožis… Tavo įrašai visada suvirpina visas jusles, ir skonio, ir vaizdo, ir kvapo, ir ir ir žodžių ir visko. Labai nuostabu, gražu, trapu. O pienės pūkeliai tobulai užbaigia trapumo įspūdį. Būtinai gaminsiu :)