virtinukai su mėlynėmis
Močiutė pasakojo, kad jos Mama tarnavo turtinguose namuose. Būdama smalsi, gabi ir kantri, išmoko ruošti stebuklingai skanių patiekalų. Kaimo žmonės šnabždėjos, kad tokios duonos, kokią kepa Juzefa, iškepti daugiau niekas nemoka.
Už lango žydint vasarai, ankštoj virtuvėlėj ruošdama pietus, Močiutė kalbėjo ir kalbėjo. Ir ilgainiui ėmė atrodyti, kad laikas byra atgal, ir aš užuodžiu Promočiutės namų kvapą ir matau miltuotas jos rankas, mėlynes dubenyje ir ant jų žeriamą cukrų. Baltuoja staltiese užtiestas stalas, o kitame trobos gale šurmuliuoja namiškiai. Barška šaukštai, liejas kalbos.
O šeimynai pakilus, ant staltiesės šen bei ten džiūgauja sunkiai išskalbiami mėlynių uogienės lašai. Visai taip, kaip pakilus mums.
Aš tiek mažai žinau apie žmones, kurių bruožai tokie gyvi mano veide. Neišliko nuotraukų – tik prisiminimai prisimenančiųjų lūpose.
Ir receptai. Be kurių vasara netektų dalies žavesio.
~ virtinukai su mėlynėmis ~
virtinukams:
1 1/2 stiklinės miltų
1 kiaušinis
šaukštas aliejaus
žiupsnelis druskos
1/2 stiklinės labai karšto vandens
įdarui:
2 stiklinės mėlynių
4-5 šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
Miltus suberk į dubenį, įmušk kiaušinį, supilk aliejų, pasūdyk ir išmaišyk. Supilk karštą vandenį ir iš pradžių tešlą išsuk šaukštu, vėliau išminkyk.
Dubenį pridenk virtuviniu rankšluosčiu ir palik 30 minučių.
Nuplautas mėlynes sumaišyk su cukrumi.
Imk po gabalėlį tešlos, suvoliok rutuliuką, tuomet delnais suplok ir ištampyk į apskritimą.
Labai nenuplonink, nes verdant įdaras gali išbėgti. Dėk po šaukštelį įdaro, tvirtai užspausk kraštelius ir išdėliok į miltais pabarstytą dubenį.
Didesniame puode įkaitink vandenį, lengvai pasūdyk.
Vienu kartu dėk tiek virtinukų, kad jie neliestų vienas kito. Kai iškils į paviršių, pavirk dar 7−8 minutes ir kiaurasamčiu iškelk į dubenį.
Mėlynių uogienei likusias mėlynes su cukrumi suberk į puodą ir pavirk 10 minučių ant vidutinės ugnies, kol uogos sukris. Jei nori, dar šiek tiek pasaldink.
Virtinukus patiek karštus su uogiene ir/arba grietine.
Skanaus!
Vika, taip!
Dalia, tikriausiai :)
ir mūsų šeimoj! kasmet :) tik pasipila mėlynės, nekyla daugiau jokių klausimų: bus virtinukai! :))
dėkui!
Gintare, ačiū labai už gražius žodžius :) labai gera sulaukt grįžtamosios skaitytojų reakcijos, labai.
Va čia tai skanėstas! Paprasta ir gardu!
Tikrai, Londone tikra vsara, tik juros truksta :)
Super įrašas ir patiekalas! Turbūt beveik visos močiutės meistriškai šituos virtinukus gamina :) Mūsų šeimoj tai vienas laukiamiausių metų patiekalų, kuris dabar jau yra Mamos privilegija… Nuostabios nuotraukos su Močiute!
tokia maloni nuotaika apėmė perskaičius ir peržiūrėjus nuotraukas :) ir dar taip nostalgiškai atrodė tos daug visko patyrusios rankos rūpestingai sukdamos kiekvieną skanų kąsnelį :) žavu tiesiog
Kristina, esu mėginusi užšaldyti – pavykdavo tokie pat skanūs :)
Kristina, na, bent jau nuo lietaus pabėgsi – uk jau irgi vasara atėjo :)
o naminis maistas… net nėr, ką pridurt :) faktas.
Vilma, jau mačiau, kad pagaminai – liuks:)
mano močiutė panašius kepa. žinau, kad riebalų tikrai negaili :) o cepelinai su varške ir mėtom – genialu! pas mus jie visiškai paprasti. reik įsimint ir išmėgint :)
Vita, taip. lyg pyragėliai :) ji visad juos gamina pakankamai didelius, nemėgsta cackintis su mažulyčiais :)
Saule, tikrai taip..
puerto riko :)) ne ne, kaimas lietuvos glūdumoj :)))
ir aš nemoku. na, taip pusėtinai pavyksta, bet kažkodėl įdaras ima ir išbėga neretai :) dar koks dvidešimtmetis, ir atsiras patirties, ramiai :))
dėkui, Indre :) man automatiškai žodžiai tokie dėliojas apie širdžiai brangius receptus ir žmones..
O jei jų daugiau paruošti ir užšaldyti, tai kai po kurio laiko virsi virtinukus vidus greičiausia bus nelabai ?
Labai smagus straipsniukas :) Ką nori tą sakyk, vistiek namuose gamintas maistas pats skaniausias, ypač namuose – Lietuvoj :) Man šiandien jau paskutinė atostogų diena, rytoj ryte jau keliaujam atgal į Londoną, taip nesinori dar :)
Mano mėgstamiausiais vasaros patiekalas! Ačiū, kad priminei, būčiau pražiopsojusi mėlynių sezoną ir nepagaminusi. Aš iš močiutės gaminamų patiekalų prisimenu tik cepelinus su varške ir mėtomis, kiaušinienę su lašinukais ir purius, su rūgpieniu užmaišytus ir taukuose keptus blynus. :) Už tuos blynus kažin ką atiduočiau, nes jų pakartoti neįmanoma.
Kaip iš tiesų yra smagu apsilankyti pas močiutę ir pasisemti iš jos patirties ir įkvėpimo. Labai gražūs virtinukai, primena labiau pyragus su mėlynėmis nei tuos nusususius virtinukus, kuriuos dabar matom parduotuvėse :)
Oi tos močiutės rankelės…
Ajajai puerto riko. As taip ir neismokau is savo mociutes graziai krastelius susukti. Maigydavau maigydavau i vis tiek snipstas :)))))
Tos gėlytės: skambaliukai, žarijos kvepiančios gvazdikais… mmm taip kaimiška..taip jaukiai lietuviška, taip priemena daug daug daug:)
Jau įžangos gražumas …. !!!