
Diena buvo puiki.
Vėl po ilgo laiko visi kartu, po vienu stogu ir prie vieno stalo. Dalinomės istorijomis ir džiaugsmais, šypsenom ir maistu.
Gabalėlis pyrago – be jo šventė tebūtų tik susirinkimas, sakė Julia Child. Itališkojo tiramisù junginys su amerikietiškuoju cheesecake – tobulas. Vienas ingredientas papildo kitą: Marsala puikiai dera su kava – neįsivaizduoju tiramisù be šiųdviejų derinio; maskarponė ir rikota pyragui suteikia to sūrpyragiams būdingo kremiškumo, dangiško purumo ir minkštumo.
Mėgaujies kiekviena akimirka ir kąsneliu, ir neapleidžia jausmas, kad niekur ir nebuvai išvykęs. Kad arbatą visada čia ir gėrei, ir po saule viskas kaip buvę – įprasta ir melodinga, it šaukšteliu į puodelio kraštą.
O vėliau, ant stalo nusileidus auksiniam vakarui, neskubėdamas palydi dieną ir surenki paskutinius jos trupinius.
Iki kito karto.
~ tiramisù sūrpyragis ~
pagrindui:
apie 150 g šokoladinių sausainių
85 g sviesto
sūrpyragiui:
250 g maskarponės
250 g rikotos
360 g varškės
3/4 stiklinės cukraus
2 kambario temperatūros kiaušiniai
3 kambario temperatūros kiaušinių tryniai
3 šaukštai kukurūzų (bulvių) krakmolo
3 šaukštai Marsalos vyno
šaukštas airiško grietinėlės likerio
4 šaukšteliai tirpios kavos miltelių
20-22 cm kepimo formos dugną patepk sviestu. Orkaitę įkaitink iki 180 laipsnių.
Sausainius sutrink į trupinius, sviestą ištirpink. Sumaišyk sausainių trupinius su sviestu, sudėk į kepimo formą ir prispausk prie dugno.
Pašauk į orkaitę ir kepk 8 minutes. Orkaitės temperatūrą sumažink iki 160 laipsnių, formą ištrauk ir palik atvėsti.
Į gilų dubenį sudėk maskarponę, rikotą, per sietelį pertrintą varškę. Elektriniu plaktuvu sumaišyk iki vientisos masės. Suberk cukrų ir dar sykį gerai išsuk. Po vieną įmušk kiaušinius, supilk trynius, kas kartą gerai išplakdamas. Įmaišyk krakmolą.
Atskirame dubenėlyje sumaišyk vyną, likerį ir kavos miltelius, kol pastarieji ištirps. Supilk į sūrių masę ir tolygiai išmaišyk.
Atkirpk 2 dvigubus kepimo folijos lakštus. Sudėk vieną ant kito suformuodamas pliuso ženklą. Jo viduryje padėk kepimo formą ir foliją tvirtai užlankstyk iki pat formos viršaus.
Supilk sūrių masę. Kepimo formą įstatyk į didesnį ir gilesnį kepimo indą. Į jį verdančio vandens pripilk tiek, kad per du pirštus apsemtų formą su pyragu.
Atsargiai padėk ant skardos ir pašauk į orkaitę 50-60 minučių, kol pyragas sutvirtės – jo viduriukas gali būti ne visai standus.
Ištrauk iš orkaitės, palik atvėsti 30 minučių ir nuimk foliją.
Kai pyragas visiškai atvės, padėk jį į šaldytuvą 4-8 valandoms ar, geriausia, nakčiai.
Patiek šaltą – juk sūrpyragiai tokie skaniausi.
P.S. Vandens vonelė reikalinga tam, kad pyragas keptų tolygiai, neįtrūktų, o iškepęs nesukristų.
Visi sūriai, varškė ir kiaušiniai turi būti kambario temperatūros.
Skanaus!
Adaptuota pagal Food lover’s odyssey
Anksčiau:
Daugiau sūrio pyragų Kelrodyje