kakavos keksas su kriaušėmis

Tamsus ir, paragavus, tarsi šokoladinis, jei tik pasirinksi kokybišką kakavą.

Su saldžiomis ir gaiviomis kriaušėmis.

Tirpstantis burnoje, jei tik jį gamindamas laikaisi vienos paprastutės taisyklės: puikiai išsuki sviestą su cukrumi. Iki purumo. Tol, kol geltoną jo spalvą pakeičia balta. Sunku, ranka nuskausta, bet kvapnus, lengvas, purus keksas, ištrauktas iš orkaitės, atpirks pastangas. Pažadu.

O tam, kad pavasario vėjai, besimainantys bateliais su vasara, kartu neišsineštų įkvėpimo – šiek tiek gražių dalykų.

Nes jais, kaip ir istorijomis ar skaniu maistu, gera dalintis:

Georgianna, gėlės, kelionės ir jos pražydęs Paryžius + Prancūzijos įkvėpti pasteliniai Dreamy whites

Stebuklinga staltiesių raštų keramika + stalo įrankiai svajonių vakarienėms + Eglės stikle sustojęs laikas

Tiesiog mano Vilniaus žmonės

Lai geros emocijos triumfuoja: Surround yourself in positivity + Bernardo krepšiai su troleibusais!

Italas: L’essenziale + lietuvis: No more drama

Šokoladas, raudonasis vynas, kriaušės + Ridikėliai ir jų spalvos

Tamsus, sodrus ir itin prie širdies limpantis Reclaiming provincial + gerokai šviesesni namai, kuriuose sustoja laikas: La Casa sin tiempo + kai akys nori pasiganyti: Ignite light + Ici et alleurs

Kakavos keksas su kriausemis~ kakavos keksas su kriaušėmis ~

160 g minkšto sviesto

130 g rudojo cukraus

šaukštas vanilinio cukraus

180 g miltų

2 šaukštai kakavos

šaukštelis kepimo miltelių

90 ml grietinėlės

3 kiaušiniai

žiupsnis druskos

3 nedidelės kriaušės

Kiaušinių baltymus su druska išplak iki standžių putų. Sviestą, pusę cukraus ir vanilinį cukrų išsuk iki purumo. Trynius išsuk su likusiu cukrumi iki purumo ir įmaišyk į sviesto masę.

Miltus sumaišyk su kepimo milteliais, kakava ir suberk į sviesto masę. Ten pat supilk grietinėlę ir įmaišyk. Galiausiai atsargiai įmaišyk baltymus. Gausi gana tirštą, nuo šaukšto sunkiai nukratomą, tešlą.

Stačiakampę kepimo formą padenk kepimo popieriumi. Sukrėsk mažesnę dalį tešlos, išlygink. Vieną greta kitos sustatyk nuplautas, nusausintas kriaušes ir sukrėsk likusią tešlą.

Iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie valandą arba tol, kol į pyrago vidurį įsmeigęs peilį ištrauksi jį neaplipusį tešla.

Keksą palik atvėsti formoje – karštas jis gana trapus. Apibarstyk cukraus pudra. Valgyk su ledais.

P.S.

Kriaušes stenkis išsirinkti kuo trumpesnes – tolygiau iškeps, o viršūnėlės nesudegs. Nulupti ir sėklų išpjauti nereikia. Jei kriaušės pasitaikė tik didelės, į kepimo formą gali suguldyti jas horizontaliai.

Skanaus!

Daugiau keksų:

Varškės keksas su obuoliais

Keksas su uogiene

Pasidalinkite:

20 Comments

Add Yours
  1. 4
    Arzu

    Litvanyaca’ya nekalbu angliškai galite išversti su Google Translate šį straipsnį. —-> http://translate.google.com.tr/#en/lt/
    I do not know you know english or not but I want to say I saw your blog from pinterest and I translate this recipe by google translate. I like your recipe very very much! If you want you can follow me from instagram and you can see what I did with you recipe :)

  2. 7
    aure

    Labai skanus keksas! tik kepant dvi kriaušės truputį pavirto į šonelį, nes įtariu kiek numažinau miltų:] bet šiaip, atrodo labai dailiai ir nematytai su superiniu aromatu ; ] jėga!

  3. 8
    Migle

    Išties tai mano kompiuteris originaliai rašo Calibri šriftu, tad taip jau savaime gavosi. Tačiau kartu ir specialiai netaisiau į Times New Roman :)) kurį laiką jausiu jam rimtą „alergiją“ :))

    O dėl indų, tai manyčiau, jog gamina. Išties reikėtų pasidomėti, kadangi keramikų pas mus tikrai nemažai. Be to, man rods, esu mačiusi kažką panašaus Alandeko lygtais… tik aišku, ten kainos irgi nedžiugina… :/

  4. 9
    Jurgita

    Migle, aš labai gerai žinau, apie ką tu :) gavus tavo tekstą žurnalui, parašytą Courier (?) šriftu, susijuokiau: bent jau taip Times New Roman atsikratei :))

    gaila, kad jie tokie brangūs ir taip toli. kažin, gal mūsų keramikai kažką panašaus gamina?

  5. 14
    Migle

    Kaip mane pradžiugino tavo gražūs dalykai! Po ilgo laiko žiūrėjimo vien tik į Times New Romaa 12 šriftą su 1,5 dydžio tarpais, tai buvo atgaiva sielai! O jau keksas! Vertas nuodėmės!

    P.S. tie rankų darbo keraminiai indai yra ir mano svajonė :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *