
Tamsus ir, paragavus, tarsi šokoladinis, jei tik pasirinksi kokybišką kakavą.
Su saldžiomis ir gaiviomis kriaušėmis.
Tirpstantis burnoje, jei tik jį gamindamas laikaisi vienos paprastutės taisyklės: puikiai išsuki sviestą su cukrumi. Iki purumo. Tol, kol geltoną jo spalvą pakeičia balta. Sunku, ranka nuskausta, bet kvapnus, lengvas, purus keksas, ištrauktas iš orkaitės, atpirks pastangas. Pažadu.
O tam, kad pavasario vėjai, besimainantys bateliais su vasara, kartu neišsineštų įkvėpimo – šiek tiek gražių dalykų.
Nes jais, kaip ir istorijomis ar skaniu maistu, gera dalintis:
Georgianna, gėlės, kelionės ir jos pražydęs Paryžius + Prancūzijos įkvėpti pasteliniai Dreamy whites
Stebuklinga staltiesių raštų keramika + stalo įrankiai svajonių vakarienėms + Eglės stikle sustojęs laikas
Tiesiog mano Vilniaus žmonės
Lai geros emocijos triumfuoja: Surround yourself in positivity + Bernardo krepšiai su troleibusais!
Italas: L’essenziale + lietuvis: No more drama
Šokoladas, raudonasis vynas, kriaušės + Ridikėliai ir jų spalvos
Tamsus, sodrus ir itin prie širdies limpantis Reclaiming provincial + gerokai šviesesni namai, kuriuose sustoja laikas: La Casa sin tiempo + kai akys nori pasiganyti: Ignite light + Ici et alleurs
~ kakavos keksas su kriaušėmis ~
160 g minkšto sviesto
130 g rudojo cukraus
šaukštas vanilinio cukraus
180 g miltų
2 šaukštai kakavos
šaukštelis kepimo miltelių
90 ml grietinėlės
3 kiaušiniai
žiupsnis druskos
3 nedidelės kriaušės
Kiaušinių baltymus su druska išplak iki standžių putų. Sviestą, pusę cukraus ir vanilinį cukrų išsuk iki purumo. Trynius išsuk su likusiu cukrumi iki purumo ir įmaišyk į sviesto masę.
Miltus sumaišyk su kepimo milteliais, kakava ir suberk į sviesto masę. Ten pat supilk grietinėlę ir įmaišyk. Galiausiai atsargiai įmaišyk baltymus. Gausi gana tirštą, nuo šaukšto sunkiai nukratomą, tešlą.
Stačiakampę kepimo formą padenk kepimo popieriumi. Sukrėsk mažesnę dalį tešlos, išlygink. Vieną greta kitos sustatyk nuplautas, nusausintas kriaušes ir sukrėsk likusią tešlą.
Iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepk apie valandą arba tol, kol į pyrago vidurį įsmeigęs peilį ištrauksi jį neaplipusį tešla.
Keksą palik atvėsti formoje – karštas jis gana trapus. Apibarstyk cukraus pudra. Valgyk su ledais.
P.S.
Kriaušes stenkis išsirinkti kuo trumpesnes – tolygiau iškeps, o viršūnėlės nesudegs. Nulupti ir sėklų išpjauti nereikia. Jei kriaušės pasitaikė tik didelės, į kepimo formą gali suguldyti jas horizontaliai.
Skanaus!
Daugiau keksų: