makaronų kriauklelės su trimis sūriais

Makaronai!

Galėčiau juos valgyt turbūt kasdien kiaurus metus. Įvairiai paruoštus, šviežius ar džiovintus, pusryčiams ar vakarienei. Tiesą sakant, pastaruoju metu spagečiai – manasis fast food’as. Jei turiu ūpo ir laiko, pasigaminu padažą arba ruošiu pasta aglio e olio. Jei ne, išsiverčiu su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir dosniai užtarkuoju sūrio.

Conchiglioni – tai tokios smagios didelės makaronų kriauklelės, kurias galima įdaryti rikota ir špinatais arba – dar skaniau! – kelių rūšių sūriais ir patroškinti pomidorų padaže. Originaliame recepte buvusią rikotą keičiau pusriebe varške – puikiai tiko.

Puslapio apačioje nuspaudęs žodelį pasta, rasi bene 15 išmėgintų makaroninių džiaugsmų ir idėjų: nuo greitųjų spagečių su orkaitėje lėtai keptais pomidorais, bazilikais ir česnakais, vegetariškos lazanijos su rikota ir cukinijomis iki virtinukų su ožkų sūriu, salotų su makaronais, žolelėmis bei feta ir saldaus makaronų apkepo su obuoliais.

Pasta e basta!

~ conchiglioni su trimis sūriais ir dešrelėmis pomidorų padaže ~

pavalgys 4 išalkėliai

25 didelės makaronų kriauklelės (conchiglioni)

3 česnakų skiltelės

svogūnas

3 didesni pomidorai (apie 450 g)

25 g indelis pomidorų pastos

po žiupsnį džiovintų raudonėlių ir bazilikų

druskos ir cukraus

šviežiai maltų juodųjų pipirų

150 g mocarelos

100 g Goudos ar kito mėgstamo panašaus tipo sūrio

180 g varškės (arba rikotos)

česnako skiltelė

kiaušinis

4 rūkytos dešrelės (pvz., Medžiotojų)

Dideliame puode užvirk vandenį, pasūdyk ir sudėk makaronus.

Virk juos atsižvelgdamas į ant pakelio esančią instrukciją, tačiau keliomis minutėmis trumpiau – makaronai turi būti kietoki, al dente, antraip pervirusius sunku bus prikimšti įdaro, jie įtrūks. Be to, makaronai dar bus troškinami pomidorų padaže, tad tikrai neliks kieti.

Išvirusius makaronus nukošk, perliek šaltu vandeniu ir trumpam atidėk.

Kol verda makaronai, paruošk padažą. Puode įkaitink kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėk išspaustas česnakų skilteles ir smulkiai supjaustytą svogūną.

Kepk, kol svogūnas suminkštės.

Pomidorus supjaustyk kubeliais – jei nori, gali nulupti, aš nelupau.

Suminkštėjus svogūnui, sudėk pomidorus, pomidorų pastą, paskanink druska, pipirais, žolelėmis ir troškink ant vidutinės ugnies retsykiais pamaišydamas, kol pomidorai sukris – prireiks maždaug 10 minučių.

Paragauk – gali būti rūgštoka, tad pagal skonį įberk cukraus skonių pusiausvyrai. Įpilk 1/2 puodelio vandens, leisk užvirti ir patroškink dar 10 minučių.

Įdarui sutarkuok sūrius (šiek tiek mocarelos pasilik), sumaišyk su varške, išspausta česnako skiltele ir kiaušiniu. Pasūdyk, pagardink pipirais ir džiovintais bazilikais.

Dešreles supjaustyk nedidelėmis riekelėmis.

Į kepimo indą supilk padažą, sudėk supjaustytas dešreles. Kiekvieną kriauklelę šaukšteliu atsargiai įdaryk ir vieną gretą kitos sudėk į padažą.

Į kiekvieną kriaukelę įdėk po gabalėlį likusios mocarelos.

Kepk 180 laipsnių orkaitėje 20-25 minutes, kol padažas ims burbuliuoti, o sūriai išsilydys.

Patiek karštą.

N.B. Svarbu, kad padažas beveik siektų kriauklelių viršų, antraip jų krašteliai apdžius. Alternatyva – kepant pridengti kepimo folijos lakštu, o baigiant – jei tik norisi – nuimti, kad sūris paskrustų.

Skanaus!

Idėja: The best ever pasta, p. 215.

Pasidalinkite:

5 Comments

Add Yours
  1. 3
    Migle

    Dabartiniai mano favoritai yra grikių miltai :) jie sukuria tokią nuostabią „crumbly“ tekstūrą! O miežių miltai smagūs dėl itin maloniai subtilaus saldumo. Jei nebandei, pabandyk ;)

  2. 4
    Jurgita

    o aš kvietinius miltus ėmiau po truputį keist kitokiais, dabar va su ryžių eksperimentuoju ir kukurūzų kruopom saldėsiams :) norėčiau visai sumažint tuos miltinius reikalus namuose ir palikt tik makaronus, duoną ir dar vieną kitą pirktinį reikalą. žiūrėsiu, kaip eisis :)

  3. 5
    Migle

    smagūs tie makaronai, tik dažniausiai, turėdama omenyje tą pyargo gabalą, kurį sukirtau pusryčiams, ir galvodama, kad visgi turiu šiek tiek pasitaupyti su miltinių patiekalų suvartojimu per dieną, tenka pasirinkti ryžius arba daržoves :)
    bet šiaip ar taip, pasta è grande :) o kai dar ant jų pūpso krūva išsilydžiusio sūrio!…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *