Kasdien šylančios dienos, pirmosios snieguolės ir besipučiantys alyvų pumpurai, ryškus dangaus mėlis – pavasario žingsniai greiti. Ilgai lauktas ir atnešęs pokyčių, ilgai burtas ir išburtas – šis pavasaris ypatingas.
O mintyse vis sukas eilutės:
saulė kyla staiga/ spinduliai lūžinėdami/ kliūva už stogo turėklų/ viskas truputėlį gražiau/ negu iš tikrųjų/ bet iš tikrųjų/ viskas dar truputėlį gražiau (A. A. Jonynas)
~ indiškas morkų pudingas su pistacijomis (gajar halwa) ~
4 gausioms porcijoms:
apie 500 g morkų
2 šaukštai ghee arba nesūraus sviesto
1/2 skardinės saldinto sutirštinto pieno
1 1/2 šaukštelio malto kardamono
1/2 stiklinės pistacijų
Morkas sutarkuok smulkia tarka – jų prireiks kupinų 2 stiklinių*.
Pistacijas išlukštenk ir pakepink sausoje keptuvėje, tuomet pasmulkink.
Puode ištirpink sviestą, sudėk tarkuotas morkas ir ant vidutinės ugnies patroškink 5 minutes.
Supilk sutirštintą pieną, suberk kardamoną ir gerai išmaišyk.
Sumažink ugnį ir toliau troškink, retsykiais pamaišydamas, kad nepritrauktų prie dugno, 10 minučių, kol morkos sugers sutirštintą pieną ir masė kiek sutirštės.
Suberk ir įmaišyk smulkintas pistacijas.
Pudingą patiek šiltą arba atvėsintą.
* stiklinė – 250 ml.
P.S. Vaikystėj aš nekenčiau virtų morkų, iškrapštydavau jas iš sriubų ir mišrainių. Jei mama būtų kada išvirus gajar halwos, greičiausiai pirmasis sakinys dabar skambėtų „vaikystėj aš taip mėgau virtas morkas, kad…” Rimtai. Ji labai gera. Morkos čia tobulai susilieja su kondensuotu pienu, kardamonu ir pistacijomis. Skaniai kvepia ir dar skaniau valgos. Kondensuotą pieną galima keist paprastu karvės ir įberti cukraus, bet pienas pienu, o kondensuotam aš neatsispiriu :) Na, man labai patiko. Beje, chalvos ji tikrai neprimena, nemaišykit :)
Skanaus!
Idėja: Sunshine and smile
Daugiau morkų:
Morkų, apelsinų ir lęšių sriuba
Moliūgų ir morkų sriuba su kokosų pienu
Saldi duonelė su morkomis ir Briuselio kopūstais
Auksinė morkų sriuba su medumi
Sodos duona su morkomis ir graikiniais riešutais