gajar halwa: indiškas morkų pudingas su pistacijomis

Kasdien šylančios dienos, pirmosios snieguolės ir besipučiantys alyvų pumpurai, ryškus dangaus mėlis – pavasario žingsniai greiti. Ilgai lauktas ir atnešęs pokyčių, ilgai burtas ir išburtas – šis pavasaris ypatingas.

O mintyse vis sukas eilutės:

saulė kyla staiga/ spinduliai lūžinėdami/ kliūva už stogo turėklų/ viskas truputėlį gražiau/ negu iš tikrųjų/  bet iš tikrųjų/ viskas dar truputėlį gražiau (A. A. Jonynas)

Indiskas morku pudingas su pistacijomis~ indiškas morkų pudingas su pistacijomis (gajar halwa) ~

4 gausioms porcijoms:

apie 500 g morkų

2 šaukštai ghee arba nesūraus sviesto

1/2 skardinės saldinto sutirštinto pieno

1 1/2 šaukštelio malto kardamono

1/2 stiklinės pistacijų

Morkas sutarkuok smulkia tarka – jų prireiks kupinų 2 stiklinių*.

Pistacijas išlukštenk ir pakepink sausoje keptuvėje, tuomet pasmulkink.

Puode ištirpink sviestą, sudėk tarkuotas morkas ir ant vidutinės ugnies patroškink 5 minutes.

Supilk sutirštintą pieną, suberk kardamoną ir gerai išmaišyk.

Sumažink ugnį ir toliau troškink, retsykiais pamaišydamas, kad nepritrauktų prie dugno, 10 minučių, kol morkos sugers sutirštintą pieną ir masė kiek sutirštės.

Suberk ir įmaišyk smulkintas pistacijas.

Pudingą patiek šiltą arba atvėsintą.

* stiklinė – 250 ml.

P.S. Vaikystėj aš nekenčiau virtų morkų, iškrapštydavau jas iš sriubų ir mišrainių. Jei mama būtų kada išvirus gajar halwos, greičiausiai pirmasis sakinys dabar skambėtų „vaikystėj aš taip mėgau virtas morkas, kad…“ Rimtai. Ji labai gera. Morkos čia tobulai susilieja su kondensuotu pienu, kardamonu ir pistacijomis. Skaniai kvepia ir dar skaniau valgos. Kondensuotą pieną galima keist paprastu karvės ir įberti cukraus, bet pienas pienu, o kondensuotam aš neatsispiriu :) Na, man labai patiko. Beje, chalvos ji tikrai neprimena, nemaišykit :)

Skanaus!

Indiskas morku pudingas su pistacijomis

Idėja: Sunshine and smile

Daugiau morkų:

Morkų keksiukai

Morkų, apelsinų ir lęšių sriuba

Moliūgų ir morkų sriuba su kokosų pienu

Morkų blyneliai su riešutais

Saldi duonelė su morkomis ir Briuselio kopūstais

Auksinė morkų sriuba su medumi

Sodos duona su morkomis ir graikiniais riešutais

Morkų tortas

Morkų ir ananasų pyragas

Pasidalinkite:

8 Comments

Add Yours
  1. 2
    Radvilė

    Nepaprastai gražios tavo fotografijos. Kiekvieną kartą vis labiau žaviuosi… ir kaupiuosi mokytis pati ;)

  2. 5
    Migle

    sakai maženės konkurencija? :))) na, aš nežinau, ar spėsiu susikrauti lagaminą ir įsėsti į jau beveik nuvažiuojantį traukinį, bet vis dar neprarandu vilties :D nors pastaruoju metu su laiko „management’u“ man gana sunkiai sekasi… :/

  3. 6
    Gourmantine

    Kaip smagu atrasti Tavo bloga, be galo smagu skaityti!
    As ne tik vaikysteje, bet ir dabar ne itin virtas morkas megstu, nors neisivaizduoju kas su kondensuotu pienu galetu buti neskanu. Gero savaitgalio :)

  4. 7
    Jurgita

    Migle, tu geriau nekeliauk. mažesnė konkurencija, supranti :)) joke.

    man atrodo, kad reiks prašyt tavo ūkininkų kontaktų, nes kad nupasakoji skaniai :)

    aha, Jonynas super. tarsi ėmė ir sukūrė eilutes būtent tokį pavasarį :)

  5. 8
    Migle

    Keliauji į Indiją? :D Taigi, sėkmės! Aš ir labai tikiuosi spėti kur nors nukeliauti…

    „Chalva“ atrodo nuostabiai, nors pastaruoju metu aš morkas kremtu tik žalias. Vieną po kitos. Mat atradau ūkininką, kurio daržovės yra tiesiog tobulas. Traškut traškutėlės ir dieviškai saldžios bei sultingos. Tokias gaila nes į sriubą dėti :)

    O kaip man patiko ta Jonyno citata! Nesu prieš tai skaičiusi ir girdėjusi. Puikiai atspindi šių dienų nuotaikas :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *