ir vegetarams

šaltibarščiai

Kai vasara už lango, mintyse ir širdyse, kai vidudienio karštis traukia prie žemės, vandens buteliukas stebuklingai išdžiūsta, o metro padaugėja paplūdimio šlepetes įsispyrusių pakeleivių, nejučia imu pavydėt siestas turintiems Pietų gyventojams. Kai vakarop įkaitusiu šaligatviu žingsniuoju namo, galvoje sukas viena mintis: šaltibarščiai. Didelis dubuo. Šaltas dubuo. Kaip namie pas mamą. Su šviežiomis virtomis bulvėmis arba ir be jų, nes kiaušiniai išverda greičiau :)

Žinau, kad kiekvienas skaitytojas turi tą šaltibarščių receptą, kurį laiko pačiu pačiausiu. Turime ir mes. Tiesa, mama juos ruošia vienaip, aš – truputėlį kitaip. Ji visuomet – taip pat, kaip ir močiutė, oi, senas tai receptas – naudoja virintą atvėsintą vandenį, į kurį supila kefyrą, įdeda kelis gausius  šaukštus grietinės ir likusias daržoves. Man visuomet reikia kiaušinių, daug svogūnų laiškų ir marinuotų burokėlių (arba bent šlakelio acto), o štai krapų visai nepasigesčiau :)

Tikslaus recepto šįkart nebus – įprastai šaltibarščiai mūsų namuose ruošiami iš akies, atsižvelgiant į tai, kiek gi tų valgytojų nutūps stalą.

Gardžių šaltibarščių, stebuklingos likusios vasaros :)

~ šaltibarščiai ~

šviežios bulvės.

saltibarsciai

virintas vanduo, kefyras, burokėliai, svogūnų laiškai.

saltibarsciai

agurkai.

krapai, žiupsnis druskos ir keli dosnūs šaukštai grietinės.

saltibarsciaisaltibarsciai 

saviškiai už stalo. ir melodingai į lėkščių kraštelius skambantys šaukštai.

saltibarsciai

Pasidalinkite:

12 thoughts on “šaltibarščiai

  1. kaip pasiilgau saltibarsciu!!! Vasara kai augom, daugiau nieko kito ir nevalgydavom :) taip taip kausiniai butinai turi but, o kaip be ju, skonis visai ne tas ir svogunu laisku taip pat daug reikia! :) O man krapai patinka, ju kvapas man visada vsara primena :) Mama dar spirgiuku ant bulviu uzbastytadvo, tikra puota, reiks kada pasidaryti butinai :D Vaziuoju pas draugu sestadieni, o ten salia yra lietuviu parduotuve, reiks uzbegt marinuotu burokeliu ir kefyro isigyti :D Nutraukos, kaip visada, fantastiskos! :) Ir tau taip pat geros likusios vasaros!

  2. Peržiūrėjau ir pasigaminau…prisikirtome nerealiai skaniai:) Ačiū už sugundymą šią karštą dieną:)

  3. Vasarą leidžiu už Atlanto ir nei karto nepasiilgau namų, bet tos Tavo nuotraukos, šaltibarščiai ir nostalgija Tam skoniui… Va dabar jau imu ilgėtis namų :)

  4. Gėris tie šaltibarščiai… Pas mus virtuvėje karaliauju aš, bet yra keli patiekalai kuriuos visada ruošia tik vyras – šaltibarščiai vienas jų. Turi jis savo receptą, kuris mums, be abejo, tobulas. Kiaušinis, bulvės ir krapai – būtini. Svogūnų gali ir nebūti… :)
    O tavo foto receptas puikus!

  5. Aš šiandien norejau ko nors šalto ir lengvo, bet net į galvą neatėjo šaltibarščiai. Ačiū už priminimą, šiemet dar nė sykio nevalgiau! Reikia paskubėti, kol orai neatšalo.
    Bet, aha, turbūt kiekvienas šiek tiek kitaip juos daro, mano eiga visai kitokia.

  6. Gailiuosi, kad peržiūrėjau šį apetitišką įrašą, nes esu labai toli nuo bet kokios šalies, kur kefyras, švieži krapai ir pan.gėriau yra available :D

  7. Visada valgydama šaltibarščius taip džiaugiuosi, kad yra šis nuostabus lietuviškas patiekalas. Rodos, toks neatsibostantis. Labai gerai pamenu, gal prieš kokius 7 ar 8 metus, dalyvavau jaunimo oragnizacijos surengtame seminare Olandijoje, lietuvių grupė gaminome užsieniečiams nacionalinį patiekalą. Kadangi buvo baisiai karšta vasara, nusprendėme gaminti šaltibarščius. Būtumėte matę užsieniečių veidus, kai į pieną pjaustėme agurkus ir dėjome burokėlius :) Nieko, suvalgė ir kai kurie sakė, kad neįtikėtinai skanu. Anglijoje atradau savo šaltibarščių receptą – natūralus jogurtas ir pienas, na ir visa kita, žinoma :) nugi skanu :)

  8. Kaip jauku, lietuviška ir taip sava! (…nors aš kiaušinių pirmoj vietoj atsisakyčiau :) )

Leave a Reply