farinata

Farinata – tai toks gudrus itališkas pavadinimas, po kuriuo slepiasi visai paprastas ir sveikuoliškas kepinys iš avinžirnių miltų, vandens, aliejaus ir žiupsnio druskos. Pagal skonį ir aplinkybes skanu įberti kedrinių pinijų, pabarstyti žolelėmis ar gaminti taip, kaip aš – su cukinijos griežinėliais, graikiniais riešutais ir rozmarinais. Man visai patiko. Avinžirnių miltai kvepia žirniais, o pati farinata skaniausia su salotomis ar sriuba.

Avinžirnių miltai Londone parduodami visur: ir indiškose krautuvėse, ir paprastuose prekybcentriuose, ir pas turką užėjęs rasi. Paklausa skatina pasiūlą, o po Ramadano dar ir nuolaidą riebią užtaiso :) Paprastai čia vadinami gram flour arba besan, avinžirnių miltai neturi glitimo, tad puikiai tinka javams alergiškiems žmonėms. Blynams, sausainiams, makaronams, pyragams gaminti, maltinukams apvolioti ir net veido kaukei. Tikrai taip, minčių aibė, ir taip smalsu!

Farinata~ avinžirnių miltų paplotėlis su cukinijomis, graikiniais riešutais ir rozmarinais (farinata) ~

300 ml avinžirnių miltų

350 ml šalto vandens

šaukštelis druskos

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

2 šaukštai smulkintų graikinių riešutų

nedidelė cukinija

šaukštelis džiovintų (arba šviežių) rozmarinų

Į dubenį suberk miltus, šaukštelį druskos, supilk vandenį ir išmaišyk šaukštu.

Palik pastovėti kambaryje bent pusvalandį.

Suberk riešutus, supilk aliejų. Išmaišyk.

Cukiniją plonai supjaustyk.

Farinata

Kepimo formą patepk aliejumi, supilk tešlą, išdėliok cukinijų griežinėlius, pabarstyk rozmarinais, pipirais ir žiupsneliu druskos.

Pašauk į 180 laipsnių orkaitę 30-35 minutėms, kol kepinys sutvirtės ir gražiai pagels.

Palauk, kol atvės, supjaustyk gabalėliais ir skanauk.

Šiltą farinatą sunkoka atpjauti, bet tokia ji man skaniausia – išmėgink, gal patiks ir tau.

Skanavau su dubenėliu sriubos, o kitą dieną – šviežiomis paprastomis salotomis, gardintomis šlakeliu aliejaus.

Skanaus!

Šaltinis: Lucullian delights

Anksčiau: Avinžirnių kepsneliai

farinata

Pasidalinkite:

15 Comments

Add Yours
  1. 1
    Kristina

    Oi, aciu labai uz nuoroda Jurgita, reiks bandyti :) Man patinka tokie namu gamybos grozio receptukai :) Kai grisiu namo, reiks susiziureti visus produktus :)

  2. 2
    Jurgita

    Kristina, bandžiau :) va iš čia, pačią pirmą: http://anindiansmakeupmusings.blogspot.co.uk/2008/12/indian-beauty-secret-at-home-face-mask.html tik ciberžolės dėjau mažiau – neramino tas geltonumas, kai gamini kažką juk pirštus kartais sunku nuplaut :) laikiau apie 10 minučių, likutį sunaudojau vietoj kūno šveitiklio. patiko – veidas tapo švelnus, kaip po geros pirktinės kaukės. mano oda mišri, tad eksperimentų nebijau – neišbėrė, dėmių neatsirado :) manau, mėginsiu dar.

  3. 7
    Jurgita

    žinok, tu kaip vyras mano – jam irgi taip per viduriuką skanu-įdomu-keista :) kad žirniški – tiesa. bet man skanu kažkaip, bet tik su kažkuo šalia, vienos skonis toks nuobodokas, pernelyg žemiškas gal..
    dėkui :)

  4. 8
    Jurgita

    ačiū, kad pakomentuoji – man visad taip smagu išgirst apie tą Italiją (Siciliją!) tavo akimis ir skonio receptoriais :) pankolio sėklos labai įdomu, įtariu, man patiktų. o dėl duonos… savotiškai taip :) nes man ji pati kaip duona – toks paplotėlis..

  5. 10
    Migle

    Man su avinžirnių ar paprastų žirnių miltais visuomet yra labai plona riba tarp „patinka“ ir „nepatinka“. Kartais kai kuriuose kepiniuose jie per daug žirniški :D bet čia turbūt ganėtinai subtilu, ar ne? :)
    šiaip ar taip, atrodo pasakiškai!

  6. 11
    citrina ir bulve

    Geras, farinatos nepažinojau, bet, regis, tai visiškai tas pats, kas sicilietiškos panelle (bent ingredientai tie patys). Man skanu, kai jas pagardina petražolėmis arba pankolio sėklomis. Ir Sicilijoj jas valgo su duona, tas man kažkaip visai netinka… :)

  7. 13
    Jurgita

    Žinau žinau, kad tu mėgsti juos – iš tavęs tik idėjų semtis :) Farinata ir socca, man rods, vienas ir tas pats, tik antroji prancūziška… Nors galbūt ir yra koks mažas subtilumas, jas skiriantis…
    Dėkui, kad įkiši nosį :)

  8. 14
    Indrė

    eh mano meilė avinžirniams :) hmm reik pasinaršyt farinata ir socca kuom skirias.. tikriausiai vienas ir tas pats, nes kepama vienodai :) Skanu apsilankyti pas Tave, jaukuma kvepia nuolatos!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *