lazanija su cukinijomis, pomidorais ir rikota

Lazanija su cukinijomis ir rikota

Kokios mano dienos?

Ryškios ir blankios. Lėtos ir nekantrios. Pilnos ir tuščios. Savos ir kažkokios svetimos. Prėskos ir skanios. Vakarais it pamišusi kepu pyragus ar sausainius, nesibaigiančiom puodelių virtinėm verdu arbatą ir ryte ryju knygas.

Į užrašų knygelę tušinuku išvingiuoju žodžius, frazes ir ištisas pastraipas. Paraštes nusėju marginalijomis ir gyvenu kitų gyvenimus, vaikštau kitų numintais takais, įkvepiu jų įspūdžių ir šildausi po kitokia saule – tada, kai noriu vakaro toli nuo pasaulio, esančio už lango, esančio už durų.

O tikromis dienomis ruošiu pietus dviems. Kvapnius ir sočius. Spalvingus.

Lazanija su cukinijomis ir rikota~ lazanija su cukinijomis, pomidorais ir rikota ~

dviems valgytojams

pomidorų padažui:

šaukštas alyvuogių aliejaus

1 svogūnas

2 česnako skiltelės

400 ml konservuotų nuluptų pomidorų

po žiupsnelį bazilikų ir raudonėlių

druskos  ir šviežiai maltų juodųjų pipirų

lazanijai:

8 lazanijos lakštai

alyvuogių aliejaus

nedidelis svogūnas

2 česnako skiltelės

po žiupsnelį bazilikų ir raudonėlių

3 cukinijos (arba 700 g)

250 g indelis rikotos

70 g parmezano, čederio ar kito mėgstamo sūrio

Keptuvėje arba nedideliame puode įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepink susmulkintą svogūną ir išspaustas arba sutarkuotas česnako skilteles, kol svogūnai suminkštės ir taps auksiniai. Supilk pomidorus ir ant vidutinės ugnies troškink 10-15 minučių, kol padažas ims tirštėti. Paskanink druska, pipirais, bazilikais ir raudonėliais, dar kelias minutes patroškink ir nukelk nuo ugnies.

Dideliame puode užvirk vandenį, sudėk lazanijos lakštus ir apvirk 5 minutes. Vandenį nupilk, lakštus perliek šiltu vandeniu ir užpilk šiek tiek aliejaus, kad jie nesuliptų.

Gilioje keptuvėje įkaitink šaukštą aliejaus ir apkepink svogūną. Po kelių minučių sudėk stambia tarka sutarkuotas cukinijas ir išspaustas (sutarkuotas) česnako skilteles. Troškink apie 10 minučių, kol cukinijos suminkštės. Paskanink druska, pipirais ir žolelėmis pagal skonį. Nukelk nuo ugnies, įmaišyk 2/3 indelio rikotos ir pusę tarkuoto sūrio.

Kepimo indą lengvai sutepk aliejumi. Ant dugno paskleisk pusę cukinijų įdaro, ant jo sudėk 4 lazanijos lakštus, o šiuos aptepk puse pomidorų padažo. Sudėk likusias cukinijas, lakštus ir padažą, o viršų pabarstyk tarkuotu sūriu, sudėk likusios rikotos kąsnelius ir pašauk į orkaitę.

180 laipsnių orkaitėje kepk 15-20 minučių, kol tarkuotas sūris išsilydys, o lazanijos lakštai suminkštės.

Ši lazanija – puiki. Greita ir bemėsė, lengvutė – moteriška. Jei visgi pasigesi mėsos, pakepink vištos krūtinėlę, supjaustytą mažais gabalėliais ir pagardintą vien druska bei pipirais. Pusę gabalėlių suberk virš kiekvieno cukinijų sluoksnio.

N.B. Jei naudosi kietus (džiovintus) lazanijos lakštus, juos būtinai apvirk – lazanija neriebi, gaminama nenaudojant baltojo padažo, tad vien cukinijų ir pomidorų padažo sluoksnių gali nepakakti, kad lakštai suminkštėtų.

Skanaus!

Anksčiau: Lazanija su mėsa ir daug sūrio

Šaltinis: BBC Good Food

Pasidalinkite:

14 Comments

Add Yours
  1. 1
    Indrė

    Mano mieliausias garbina lazaniją visai kaip Garfildas. Ir žinoma tik su mėsa ir mėsos padažu (nors kai pirmą kartą gaminau jis į tą litrą pieno keptuvėje labai įtartinai žiūrėjo :D ). Kažką panašaus gaminau vasarą – tikrai gardu. Ir lakštų neapviriau, bet dariau porcijiniuose indeliuose ir padažo pas mane labai gausiai išėjo.

  2. 2
    Jurgita

    Indre, ačiū tau.
    Rekomenduoti… Dabar skaitau tik angliškai. Na, beveik ‘tik’ :) Šiuo metu ant mano stalelio prie lovos guli J.Harris „Džentelmenai ir žaidėjai“, R.Bradbury „Pienių vynas“, M.de Blasi „The lady in the palazzo“, M.Fort „Eating up Italy“ ir A.Roy „The god of small things“. Mėgstu skaityti kelias knygas iš karto :)

    Mindaugai, o nėr ko alkanam sklaidyt maistblogių :))

  3. 4
    Indre

    Tobulos nuotraukos…. tokios jaukios, kad net virpuliukai kutena visur… Vat tokiems vakarams, ir dienoms, nuotaikoms, kai noris gyvent kitu gyvenimais… rekomenduok knygu, a?

  4. 5
    Jurgita

    Rennie, tikrai ne visad, bet ačiū tau :)
    Gamindama mėsišką lazaniją (arba bent su baltuoju padažu) niekad neapverdu – jie visuomet suminkštėja. O va su daržovių kiek kitaip, yra tekę ir žalius lakštus pjaustyt patingėjus iš anksto sumest į puodą :)

    guoda, skanaus iš anksto :)

    Ineta, studento džiaugsmai ir vargai, ar ne :)

  5. 6
    Jurgita

    Turbūt kuo retesni tie tobulumai, tuo brangesni, tiesa, Asta?

    Kristina, aš virtualiai irgi dažnai šaukštu oi kabinu :))

  6. 12
    Asta

    Kaip aš dabar svajoju apie tokius vakarus… tobulus. Be galo norėčiau.
    Beveik taip pat, kaip ir šitos lazanijos gabalėlio. Atrodo puiki! :)

  7. 13
    Jurgita

    Šiandiena tas mano sėkmingasis antradienio rytas, kuomet suradau naują įkvepiantį įrašą, būtinai receptuką bandysiu, nes labai mėgstu lengvus patiekalus ir savos gamybos pomidorų padažą, super :)
    Savos ir kažkokios svetimos dienos – labai teisingai pasakyta, aš taip dažnai jaučiuosi, bet smagiausia, kai grįžusi į „savas“ dienas, pasijunti tokia laiminga, gal ir nėra taip blogai kartais „išeit pasivaikščiot“ ;) Geros savaitėlės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *