Kokios mano dienos?
Ryškios ir blankios. Lėtos ir nekantrios. Pilnos ir tuščios. Savos ir kažkokios svetimos. Prėskos ir skanios. Vakarais it pamišusi kepu pyragus ar sausainius, nesibaigiančiom puodelių virtinėm verdu arbatą ir ryte ryju knygas.
Į užrašų knygelę tušinuku išvingiuoju žodžius, frazes ir ištisas pastraipas. Paraštes nusėju marginalijomis ir gyvenu kitų gyvenimus, vaikštau kitų numintais takais, įkvepiu jų įspūdžių ir šildausi po kitokia saule – tada, kai noriu vakaro toli nuo pasaulio, esančio už lango, esančio už durų.
O tikromis dienomis ruošiu pietus dviems. Kvapnius ir sočius. Spalvingus.
~ lazanija su cukinijomis, pomidorais ir rikota ~
dviems valgytojams
pomidorų padažui:
šaukštas alyvuogių aliejaus
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
400 ml konservuotų nuluptų pomidorų
po žiupsnelį bazilikų ir raudonėlių
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
lazanijai:
8 lazanijos lakštai
alyvuogių aliejaus
nedidelis svogūnas
2 česnako skiltelės
po žiupsnelį bazilikų ir raudonėlių
3 cukinijos (arba 700 g)
250 g indelis rikotos
70 g parmezano, čederio ar kito mėgstamo sūrio
Keptuvėje arba nedideliame puode įkaitintame alyvuogių aliejuje pakepink susmulkintą svogūną ir išspaustas arba sutarkuotas česnako skilteles, kol svogūnai suminkštės ir taps auksiniai. Supilk pomidorus ir ant vidutinės ugnies troškink 10-15 minučių, kol padažas ims tirštėti. Paskanink druska, pipirais, bazilikais ir raudonėliais, dar kelias minutes patroškink ir nukelk nuo ugnies.
Dideliame puode užvirk vandenį, sudėk lazanijos lakštus ir apvirk 5 minutes. Vandenį nupilk, lakštus perliek šiltu vandeniu ir užpilk šiek tiek aliejaus, kad jie nesuliptų.
Gilioje keptuvėje įkaitink šaukštą aliejaus ir apkepink svogūną. Po kelių minučių sudėk stambia tarka sutarkuotas cukinijas ir išspaustas (sutarkuotas) česnako skilteles. Troškink apie 10 minučių, kol cukinijos suminkštės. Paskanink druska, pipirais ir žolelėmis pagal skonį. Nukelk nuo ugnies, įmaišyk 2/3 indelio rikotos ir pusę tarkuoto sūrio.
Kepimo indą lengvai sutepk aliejumi. Ant dugno paskleisk pusę cukinijų įdaro, ant jo sudėk 4 lazanijos lakštus, o šiuos aptepk puse pomidorų padažo. Sudėk likusias cukinijas, lakštus ir padažą, o viršų pabarstyk tarkuotu sūriu, sudėk likusios rikotos kąsnelius ir pašauk į orkaitę.
180 laipsnių orkaitėje kepk 15-20 minučių, kol tarkuotas sūris išsilydys, o lazanijos lakštai suminkštės.
Ši lazanija – puiki. Greita ir bemėsė, lengvutė – moteriška. Jei visgi pasigesi mėsos, pakepink vištos krūtinėlę, supjaustytą mažais gabalėliais ir pagardintą vien druska bei pipirais. Pusę gabalėlių suberk virš kiekvieno cukinijų sluoksnio.
N.B. Jei naudosi kietus (džiovintus) lazanijos lakštus, juos būtinai apvirk – lazanija neriebi, gaminama nenaudojant baltojo padažo, tad vien cukinijų ir pomidorų padažo sluoksnių gali nepakakti, kad lakštai suminkštėtų.
Skanaus!
Anksčiau: Lazanija su mėsa ir daug sūrio
Šaltinis: BBC Good Food