Aš visad tikėjau, jog tinklaraštį rašau žymiai ilgiau. Na, bent jau metais. Atrodė, kad žodžiai, fotografija ir virtuvė pinte persipynė papildydami vienas kitą, o tai, kas mano lėkštėje tiek perkeltine, tiek mažumėlę ir tiesiogine reikšme tapo prieinama ir Tau, skaitytojau. Per tuos metus pakako laiko patikrinti seną tiesą – paprasčiausi dalykai yra skaniausi (geriausi, tobuliausi, nuostabiausi). Tiek virtuvėje, tiek gyvenime. Prieš dvejus metus, lygiai tokią pat snieguotą ir šaltą žiemą aplankius įkvėpimui atsirado Duonos ir žaidimų (stilizuotą istoriją su keliais lyriniais nukrypimais gali rasti čia:) Į senąjį tinklaraštį kelias jau senokai uždarytas. Norėjau naujo kelio, naujų išbandymų, naujos kokybės. Čia persikėliau po 9 mėnesių – ieškojau naujų namų. Naujus namus kuriu ir šią akimirką. Greičiausiai vėlgi laikinus, kita vertus, juk vienintelis pastovus dalykas gyvenime yra laikinumas, tiesa? Kurį laiką stebėjusi puslapio statistiką, atrinkau kelis smagesnius ir kartais netikėtus žodžių junginius, kuriuos paieškos laukelyje surinkę žmogučiai atrado Duonos ir žaidimų (man labiausiai patinka antrasis ((: priklausomybe nuo bandeliu ar galima deti kabli ant bmw318ti triušinė kepurė prie bebrienos tinkantys gerimai filologyno lakta ka indrei ir dariui valgyt pusryciam? Futbolo nuotraukos kaip atrodo lazanijos lakstai tunisas i kairinis labai raudona nosis ziema ruzavos slepetes kaip atrodo spinatai nuotrauka tortas kuri nereikia kepti ir isvis naudoti dujines Įdomu, ar atradę ir pasiliko? Pasipasakok, jei dar užklysti, ypač įdomi BMW savininko (tikiu, jog būtent jo) nuomonė (: Beje! Kažin, ar yra skaitančių tinklaraštį nuo jo atsiradimo dienos ar tų laikų, kai dar gyvenau blogspot’e? Kaip smalsu! Ir galiausiai: kaip Tu atradai Duonos ir žaidimų? Papasakok komentaruose, o po savaitės burtų keliu išrinksiu vieną žmogutį, kuriam Karališkasis Salos Paštas pristatys naujutėlaites, nepridegančias silikonines formeles patiems tobuliausiems keksiukams kepti. Išbandžiau – išties puikios! Nepamiršdama, jog Duonos ir žaidimų – maisto tinklaraštis, nutariau pakartoti patį pirmą receptą, kurį pasirinkau būti receptu-kelrodžiu skaniame tinklaraštininko kelyje (: Baklažanų, cukinijų ir sūrių apkepas arba šis tas itališkos virtuvės stiliumi – akivaizdu, jai likau ištikima iki šiol :) Ačiū Tau, kad užsuki. Miela žinoti, jog skaitytojų ratas plečiasi. Sukurdama Duonos ir žaidimų kampelį Facebook išties nesitikėjau, jog Jūsų per metus su trupučiu susirinks virš 600 ir bemaž kasdien daugės! Kiekvienas įpareigojat pasitempti :)
~~~
~ baklažanų, cukinijų ir sūrių apkepas ~
2 nedideli baklažanai
2 cukinijos
2 mozzarella rutuliukai
80 g Džiugo
100 g fermentinio sūrio (kad ir Rokiškio)
4 kiaušiniai
100 g miltų
2×400 g skardinės luptų pomidorų savo sultyse
1 didėlesnis svogūnas
3 česnako skiltelės
alyvuogių aliejaus
druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
džiovintų bazilikų (visuomet naudoju daug)
Baklažanus ir cukinijas nuplauk, nusausink, supjaustyk plonomis riekelėmis, pasūdyk ir palik ilsėtis lėkštėje. Svogūną ir česnako skilteles susmulkink ir pakepk gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol taps permatomos. Tuomet supilk pomidorus iš skardinės, jei jie nesmulkinti – mediniu šaukštu atsargiai sutrink, pasūdyk, paskanink pipirais, džiovintais bazilikais ir patroškink apie 20 min. Jei padažas atrodytų per rūgštus, įberk šaukštelį cukraus. Aš paprastai daržoves dar pertrinu bulvių grūstuku. Kol padažas troškinasi, suplak kiaušinius su miltais, žiupsneliu druskos ir pipirų. Baklažanų riekeles pamirkyk plakinyje ir apkepk iš abiejų pusių aliejuje. Cukinijų riekeles kelias minutes apkepink kitoje keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol šiek tiek sukris. Mozzarella suplėšyk į gabalėlius, likusius sūrius sutarkuok. Orkaitę įkaitink iki 150 laipsnių. Kepimo inde (įpylęs mažumėlę aliejaus) sluoksniuok: baklažanai, cukinijos, pomidorų troškinys, mozzarella, Džiugas. Kiekvieną sluoksnį papildomai pabarstau pipirais, bazilikais ir kartais druska :) Tęsk tol, kol baigsis produktai. Ant viršaus suberk fermentinį sūrį ir likusią mozzarella. Pridenk folija ir kepk apie 30 min. Likus 5 min. foliją nuimk, kad sūriai lengvai apskrustų. Arba baik kepti uždengęs – nelygu, kaip mėgsti. Skaniausias apkepas – šiltas, man visuomet dar skanesnis kitą dieną :) Neriebus, nes baklažanai, pamirkyti kiaušinio plakinyje, nepritraukia riebalų. Pavyksta visuomet :) Skanaus!