Užmiegotom akim stovi minioj žmonių viena ranka laikydamasis geltono turėklo, kita tvirtai spausdamas knygą arba rytinį laikraštį, metro lekia tolyn, už langų tunelio tamsą keičia stočių šviesos;
stoja, veidai mainosi, kažkas snaudžia, kažkas niūniuoja, kažkas švilpauja, kažkas dažosi blakstienas ar lakuojasi nagus, kažkas migdo kūdikį, kažkas bučiuojasi ar tyliai šildo vienas kito delnus. O požemiuose aidi gitara brazdinamas senas geras To be with you, o pilvuke ima skraidyti drugeliai ir nugara bėgioti skruzdėliukai;
sulėtini žingsnį, įsiklausai, susižvalgai su nepažįstamaisiais, šypteli ir judi nešamas srovės labirintais ir eskalatoriais aukštyn, į saulę, į šviesą, į naują dieną.
Ir kasdien vis lengviau atsikvepi ir imi sau šnabždėti, kad viskas yra gerai, kad tas viskas pagaliau po truputį, po trupinėlį, po aguonos grūdelį ima tvarkytis ir dėliotis į reikiamas spalvotas gyvenimo dėžutes, stiklainiukus ir lėkštutes; spintutes ir lentynėles…
~~~
~ crêpes – prancūziški lietiniai ~
12 blynų:
250 g miltų
2 šaukštai cukraus
2 kiaušiniai
410 ml pieno
125 ml vandens
šaukštas* tirpinto sviesto
įdarui:
200 g mascarpone, natūralaus kreminio sūrio arba varškės
2 šaukštai medaus
šaukštas apelsinų žiedų vandens*
šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės
padažui:
šaukštas sviesto
1-2 šaukštai cukraus
1/2 šaukštelio malto cinamono
nedidelis apelsinas (naudojau klementiną)
~~~
Dubenyje sumaišyk miltus su cukrumi.
Kiaušinius lengvai suplak šluotele, sumaišyk su pienu ir vandeniu, ir po truputį pilk į miltus nuolat maišydamas šaukštu, kad nesusidarytų gumulėliai. Įmaišyk tirpintą sviestą, dubenį pridenk ir palik šaldytuve 20 min.
Gilioje, nepridegančiu dugnu keptuvėje įkaitink šiek tiek aliejaus arba sviesto. Plonu sluoksniu pilk po samtelį tešlos. Kepk apie 30 sekundžių vieną pusę, kol blynas atšoks nuo keptuvės dugno ir lengvai pagels, atsargiai apversk ir apkepk kitą pusę. Blynus dėk į plačią lėkštę vieną ant kito ir, kol sunaudosi visą tešlą, pridenk folija, kad neatšaltų.
~~~
Įdarui sumaišyk mascarpone, kreminį sūrį arba varškę su medumi, apelsinų žiedų vandeniu ir tarkuota apelsino žievele.
Padažui puode nesvylančiu dugnu ištirpink sviestą su cukrumi, kol ims burbuliuoti. Suberk cinamoną ir sudėk apelsino skilteles. Maišydamas kaitink apie 5 min. ant nedidelės ugnies, kol apelsino skiltelės suminkštės. Tik jokiais būdais neragauk – nusideginsi! Nukelk nuo ugnies ir leisk šiek tiek atvėsti.
Kiekvieną blyną sutepk sūrio arba varškės įdaru, sulankstyk kaip nosinaitę ir patiek užpylęs padažu.
Man labai patiko. Labai labai (:
~~~
* nebūtinas * šaukštas sviesto lygus 14 g
Skanaus!