kepsneliai su sūriu ir garstyčiomis

Mes neturim laiko ilgiems pusryčiams. Na, praktiškai neturim. Nes mums gaila kiekvienos minutės, praleistos tarp keturių sienų. Ypač pavasarį. Ypač savaitgalį. Ypač pavasarišką savaitgalį čia.

Mieste, kuriame neišvengiamai trūksta pačių brangiausių dalykų, rieškučiomis gali semti tai, ką jis gali pasiūlyti. Muziejai, galerijos, parkai, aikštės, pilys ir rūmai, užkandinės ir kepyklos, turgūs, įvairiaspalvės virtuvės, neatrasti skoniai… Kiekvienas čia ras tai, ko ieško. Ir pamirškim materialiąją svajonių pusę. Į Van Gogą, Monė ir Da Vinčį pažiūrėti nekainuoja, prisiliesti prie tūkstančio metų senumo istorijos – taip pat. Neapmokestinami ir vakarai prie raibuliuojančių kanalų, ir klaidžiojimai kvepiančiomis gatvėmis, ir skanios, narcizais bei krokais nutaškuotos, popietės parke. Tik norėk atrasti ir pažinti, pastebėti ir suprasti.

Londono neprisijaukinsi per pusmetį. Nepakaks ir metų. Ir ne, svetur žolė nėra žalesnė. Tiesiog čia visko daugiau ir viskas kitaip. Ne taip, kaip esi įpratęs. Atvirkščiai ir, pasitaiko, suveltai. Tačiau tuo ir žavi svetimi kraštai. Pažinimo džiaugsmo neįmanoma užgniaužti.

Atvažiuokit :) Bent vienam geram savaitgaliui :)

~~~kepsneliai su suriu ir garstyciomis

~ kepsneliai su sūriu ir garstyčiomis ~

85 g džiūvėsėlių

1/2 nedidelio svogūno

25 g manų kruopų

115 g Čederio ar kito mėgstamo sūrio

1 didelis arba du maži kiaušiniai

šaukštelis džiovintų čiobrelių

šaukštelis angliškų garstyčių (arba tokių, kokias turi)

šaukštas alyvuogių aliejaus

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų

Svogūno puselę susmulkink, sūrį stambiai sutarkuok, kiaušinį (-ius) išplak.

Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, sudėk į dubenį, paskanink druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir išsuk šaukštu, tuomet išminkyk rankomis.

~~~

Suformuok 8 pailgus kepsnelius, kiekvieną aptepk aliejumi ir išdėliok ant kepimo popieriumi užtiestos skardos.

Pašauk į 200 laipsnių orkaitę 25 min. arba kol lengvai apskrus.

Patiek su žaliomis salotomis ir papildomu šaukšteliu garstyčių.

~~~

kepsneliai su suriu ir garstyciomis

~~~

Skaniau naudoti pačių pasigamintus džiūvėsėlius (sutrynus padžiūvusią šviesią duoną), tačiau tinka ir pirktiniai. Tiesa, miltais jų geriau nekeiskit, antraip kepsneliai bus kietoki…

Vietoj manų kruopų naudoju ir polentą – kukurūzų kruopas :)

Mano žmogus sakė, kad jam tokie pusryčiai tinka :) Man – juo labiau, tik dviems mažoka, gaminant didesnei šeimynai sudedamąsias dalis reikėtų dvigubinti.

Skanaus!

~~~

Recipe in English

~ cheddar and mustard bites ~
85g fresh white breadcrumbs
1⁄2 small onion, very finely chopped
25g semolina
115g mature Cheddar, grated
1 large egg, beaten
1 teaspoon dried thyme
1 teaspoon wholegrain mustard
1 tablespoon olive oil

salt, freshly ground black pepper
Preheat the oven to 200°C, fan 180°C, gas 6. Mix all the ingredients, except the oil, in a small bowl.
Season well then knead with your fingertips until the mixture sticks together. Form into 8 evenly shaped logs. Brush
each one with the olive oil, place on a baking sheet and cook for 25 mins until crisp and golden.
Serve with fresh salad and extra teaspoon of mustard.

Enjoy!

Šaltinis: Sainsbury’s fresh ideas, Winter 2010.

Pasidalinkite:

22 Comments

Add Yours
  1. 1
    Jurgita

    bacila :)

    manau, kad pavyktų ir keptuvėje, tik kepdama ją uždenk dangčiu, kad šiluma pasiskirstytų. Ir stebėk: jei viršus neapkeps, apvers ir tiek.
    Skanaus :)

  2. 2
    bacila

    gera ryta:)
    jusu blogas ,o ir nuotraukos , geresnes uz beveik daugeli kitu blogu :] vos kava neapsipyliau,kai perskaiciau virsuje komentara apie foto:)))) aisku gal kritika kazkur ir gerai.. :D
    norejau paklausti , ar nepavyktu situ kepsniuku padaryt keptuveje, patepus karta ja alv. aliejum? nes neturiu orakites :DDD nenoriu,kad riebu butu :(

  3. 4
    aguona

    Neįsivaizduoju, kas gali turėti priekaištų jūsų maisto patiekimo estetikai ir tam, kaip ji pateikiama fotografijose. Man regis, jūsų estetikos pajutimas neprilygstamas. Apie fotografiją aš, žinoma, nieko neišmanau, bet kaip kitų menų mėgėja ir praktikuotoja, estetiką galiu tik pagirti. Jūsų nuotraukose mane ypač džiugina visados tas pats šiurkštokas medinis stalas fone – jis jūsų kosmopolitiškame tinklaraštyje visad išlaiko šiokį tokį lietuviškumo prieskonį ;) Bent aš taip įsivaizduoju. Nes kai žiūriu į tą stalą ir į apšvietimą jūsų nuotraukose, prieš akis iškyla saulėtas rytas po neseniai išsiskleidusia medžių žaluma, prie stalo, stovinčio senos, bet gražios lietuviškos sodybėlės sode.

  4. 5
    duonosirzaidimu

    Niekada niekam nesu parašiusi laiškų su prašymais nesilankyti (?), nežadu rašyti ir dabar.
    Tavo patarimai labai abstraktūs, bet visa tai, ką parašei, aš jau kurį laiką darau. Taip taip, darau. Ir rezultatas yra toks, kokiu dalinuosi. Nes, pasakoju dar kartą, savo nuotraukų trūkumus žinau, bet mano galimybės ribotos. Nenoriu plėstis, bet neturiu sąlygų rinktis skirtingas vietas, šviesą dalijančius langus, etc. Kai tik viena ar kita sąlyga pasikeis – būtinai. O kol kas puikiai jaučiuosi ir esamajame laike.
    Ir dar. Esu sulaukusi pasiūlymų spausdinti nuotraukas spaudoje. Abejoju, ar ten dirbantys žmonės visai nieko neišmano apie fotografiją…
    Bet kuriuo atveju, tai yra tavo nuomonė milžiniškoje nuomonių jūroje – ačiū ir už tai.

  5. 6
    K.

    Nevaidinu profės :) tokia nesu. esu keletą metų gana intensyviai fotografuojanti bet ką, tik ne NE maistą..:))

    Žodžių „bjauru“, „vaikiška teplionė“ nevartojau – juos pavartojai Tu, tad prie jų nesustosiu :)

    Patarimai. bandyk ieškoti geresnės natūralios šviesos. pabandyk, jei turi laiko ir kantrybės, kelias vietas patiekalams fotografuoti, pasidaryk kokį atšvaitą, kuris tolygiau išsklaidys šviesą, paskaityk vieną kitą knygą apie paprastą, nereikalaujantį itin didelių žinių fotografijų apdirbimą, galbūt bandyk jas šviesinti, tuomet gali dingti tas riebumo įspūdis. nežinau, kuo fotografuoji, tad sunku spręsti, ar visai utopiniai šie pamąstymai, ar Tau tik stinga įgūdžių.

    kodėl tai rašau? nes mus sieja (o ne skiria, kaip kai kas bando priešinti ir kaip dažniausiai priimama kritika – kaip blogis, priešprieša, piktanoriškumas) viena aistra. Tu pavartojai šį žodį rašydama apie save, tad kilo natūrali asociacija, kad turi aistrą ir ją puoselėji. sprendžiu pagal save, žinoma – man norisi padaryti vis geriau ir geriau. pati dažnai nusivažiuoju į lankas, bet labai ačiū kritikuojantiems, nes jie padeda atsipeikėti ir bandyti vėl.

    Esu įsitikinusi, kad niekuo Tavęs neįžeidžiau, kad mano kritika yra civilizuota, todėl nepriimu iš Miglės priekaišto apie beprasmybę ir piktavališkumą :)

    Sėkmės :) Jeigu nenori manęs čia daugiau matyti, emailą matai, parašyk asmeniškai – nesirodysiu :)

  6. 7
    K.

    gal galite nurodyti, kuo mano komentaras yra piktavališkas ir beprasmis? :) beje, kritikuoti nėra lengva. kritika, beje, nėra įžeidimas, ji, jeigu civilizuota, yra gera linkinti ir skatinanti tolulėti.

    Jurgita, be abejo, daryk, kaip Tau norisi, bet mano galva, geriau įsiklausyti į „beprasmius ir piktavališkus“ :)) pastebėjimus, negu girdėti vien pagyras ir miegoti ant lapelio formos prieskoniais kvepiančios pagalvėlės..:)

  7. 8
    Juliana

    Ok, įkalbėjai, reiks kada išlįst ;) Nes tas nuolatinis tūnojimas namuose ilgainiui ima vesti iš proto. Reik prasiblaškyt. Ir ačiū už patarimus :)

  8. 9
    duonosirzaidimu

    Į Camden Town tikrai reik nuvažiuot, ir nebūtinai turistams :) Man ten tokia žavi menininkiška aplinka, kaip koks Užupis :) Tik pasirink gerą dieną, tada ir palei Regent’s canal pasivaikščiot smagu.
    Ai, tiesa, su vyru juokėmės – ten gali pavalgyt vien vaikščiodamas nuo kinų virtuvės prekystalių pirmyn atgal, nes jie siūlo ragauti :))

  9. 11
    duonosirzaidimu

    Kol kas tik dviejuose: labai patinka Camden Town – didžiulis, tiesiog milžiniškas, ten tieeek visko paragaut gali :) Ir apskritai, jei domina vintage ir originalūs aksesuarai, Camden būtina apsilankyt. Ten ir antikvariatų yra, kas man labai labai :) Greenwich žymiai mažesnis, atskirai važiuot, manau, nelabai verta, nebent toj pusėj lankais (didžiausias turgus sekmadieniais).

  10. 12
    Juliana

    Labai atsiprašau už offtoponimą, bet jei jau pradėjom šia tema… Gal galėtum patarti kokius geresnius turgelius su įdomiu maistu ir ne tik? Atsidariau milžinišką sąrašą, bet visko gi neapvažinėsi. Na, tarkim, kokiuose lankaisi Tu? Iš anksto ačiū :))

  11. 13
    duonosirzaidimu

    K., matai, su tom nuotraukom yra taip: vienam atrodo riebu ir bjauru, kitam – atvirkščiai. Pastarąjį komentarą galima būtų forwardinti visam Skonių blogui, jei jau taip :) Sutinku, jog profui (nežinau, prie ko save priskiri pati) mano nuotraukos atrodo vaikiška teplionė. Bet aš orientuojuosi į paprastą skaitytoją. Ir, jei jis palieka komentarą, jog, jo manymu, patiekalas atrodo skaniai (lygu estetiškai, matyt, ir jam kyla noras receptą išmėginti pačiam), neturiu priežasčių juo netikėti. Negi pataikauja? Ir kodėl turėtų? Taip, trūksta kokybės, renkuosi ryškias spalvas. Fotografuoju taip, kaip leidžia galimybės ir, jei publikuoju nuotraukas, vadinas, jos daugiau ar mažiau mane, kaip mėgėją, tenkina. Kažkada pyškinau prie 40 vatų lemputės ir lygiai taip pat rašiau blogą. Nemiegu ant laurų vaidindama maisto fotografę ir ja tapti neturiu tikslo, fotoaparatas neturi ypatingų galimybių, o geresnio man kol kas nereikia. Žinia, vieną ar kitą dalyką nuotraukose galima koreguoti, galima ir nekoreguoti :)
    Patarimų?

    Jovita, aš Vilniaus pasiilgau baisulingai. Ypač to pavasarinio, kai sprogsta pumpurai, lekiant pro Savanorius nuo žibučių mėlynuoja kalvos, o prie Vilnelės ima žydėt ievos, vėliau alyvos, tada jazminai. Neįmanoma Vilniaus nemylėt :)

    Juliana, čia būna dienų visokių… Puikiai tą žinau, oi, kaip puikiai :)
    Iškišk nosį, mes šiandien tokią nuostabią dieną turėjom prie kanalų aplink Canary Wharf, tada Greenwich parke ir maisto turguj (ten labai skanios churros su karameliniu įdaru, aaaak), toks pavasaris, tokia saulė, kad negaliu :) O narcizai ir krokai čia, ima atrodyt, paplitę kaip Vilniuj pienės kokios :)) Gražu gražu.

    Milda, man patinka kritika. Pamatuota ir pagrįsta pavyzdžiais bei realiais patarimais. Tokios visad laukiu. Paprasta pasakyt „tu negražiai pieši“, patart ir pamokyt – žymiai sunkiau :)
    Miela, kad apsilankai ir ačiū už gražų žodį :) Bučkis.

    Asta, atvažiuok kada. Link vasaros, vasarą arba rudeniop. Kai čia dar (arba jau) žalia ir šilta pasivaikščioti vakarėjančiu miestu, suvalgyti kelis muffinus su angliška arbata, įsilieti į didmiesčio minią ar tiesiog nepaliaujamai vaikščioti po miestą, kol kojų nebejausi. Londoną reik pamatyt savo akim :)

  12. 14
    Asta

    Skanus pavasaris lėkštėje ant pavasariškos staltiesėlės. Taip ir tiesiasi rankos :)

    Norėčiau atvažiuoti ir pamatyti, koks gi iš tiesų tas Londonas. Ar greičiau jau pajausti, koks jis. Kadanors :) Išpildysiu šią svajonę :)

  13. 15
    Milda

    K., labai lengva kritikuoti. Sunkiau – daryti, o dar sunkiau – daryti geriau.
    Jurgita, linkiu į beprasmius ir piktavališkus komentarus tiesiog nekreipti dėmesio. Tavo blogas išties vienas geriausių lietuviškoje blogosferoje. Keep up good work ;) xxx

  14. 16
    Juliana

    Taip gražiai apie tą Londoną parašei. Manasis Londonas kažkoks kitoks. Depresija baisiausia puola, niekus nesinori išlįsti… :( O kai pagalvoju, kiek daug prarandu, depresija padvigubėja :D
    Nelabai supratau kas ten blogai su ta estetika ir spalvom…? (čia aš apie K. komentarą)

  15. 17
    Jovita

    Na nerašysiu, kaip pavydu skaityti apie didmiesčio malonumus :) Nors Vilnių myliu labai labai, bet spalvų ir skonių man jame trūksta (ir saulės, ech..).

    Kepsneliai skamba tikrai įdomiai, reikės išbandyti, tik turbūt labiau vakarienei, nes pusryčiams neužtenka kantrybės laukti, kol orkaitė įkais :)

  16. 18
    K.

    suprask mane teisingai; fotografija yra ir mano aistra, todėl jaučiuosi galinti kritikuoti. kadangi nematau vienos iš aistrų progreso, todėl ryžausi parašyti. mano galva, nuotraukos ir pateikimo estetika maisto blog’e yra vienas esminių dalykų – būtent vaizdinio pagalba sukeliamas noras paragauti arba estetinis pasigėrėjimas; juk skaitytojo emocija maisto blog’e yra itin svarbus dalykas. tarkim, Tavo nuotraukose man beveik visas maistas atrodo riebus ir negražus. o sveikas protas skaitant receptus sako, kad turėtų būti visai nieko. tad ir yra toks kognityvinis disonansas – suvokimas sako, kad turėtų būti neblogai, o akys sako, kad bus neskanu.

  17. 19
    duonosirzaidimu

    K., kokybei dar nesusitaupiau, o visa kita – po truputį :)
    Beje, su kai kuriomis pastabomis ne visai sutikčiau, bet ačiū už tai, kad užsuki :)

  18. 20
    K.

    Kurį laiką stebiu šį blog’ą kaip ir didelę dalį kitų maisto blog’ų. Tau reikėtų stipriai padirbėti su nuotraukų kokybe, spalvomis, o taip pat paties maisto pateikimo estetika. Tai, aišku, tik pasiūlymas, blog’as juk Tavo. Sėkmės :)
    p.s. kepsneliai skamba skaniai :)

  19. 21
    duonosirzaidimu

    Tadai:

    Visus ingredientus, išskyrus alyvuogių aliejų, sudėk į dubenį ir išsuk šaukštu, tuomet išminkyk rankomis.
    Suformuok 8 pailgus kepsnelius, kiekvieną aptepk aliejumi ir išdėliok ant kepimo popieriumi užtiestos skardos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *