Namuos žiemos pabaigą žymėdavo Knygų mugė, o pavasarį visad skaičiuodavau nuo Užgavėnių ir Kaziuko. Labiau nuo Kaziuko. Po darbo, per pietų pertrauką arba šeštadienį įsimaišydavom į spalvingą Senamiesčio minią ieškodami kvapų, skonių ir darbščių rankų sukurtos estetikos. Kvepėdavo kažkur verdama žirnių košė, ant ugnies čirškinamos rūkytos dešrelės, viliodavo glazūruoti riestainiai, pyragai ir meduoliai. Grybukai! Visad žinodavom, kad skaniausi – iš Kaziuko. Krepšelin būtinai keliaudavo keli sau ir dar keli lauktuvių, vienas kitas jaukus mažmožis ir bemaž visad – mažutė verba. Šiemet, ak, kaip gaila, neturėjau nei Knygų mugės, nei Kaziuko. Knygų sąrašas pasiklydo kažkur tarp užrašų knygelės puslapių, o šventės smulkmenomis teko džiaugtis tik virtualiuose fotoreportažuose ir klausantis namiškių pasakojimų…
~~~
Pavasario spalvos Londone
~~~
Vis dėlto Užgavėnės (Shrove Tuesday, arba, įprasčiau ir paprasčiau – Pancake day) ir čia bus. Su kalnu blynų ir uogienės, karštos arbatos ir šilto pieno su medumi. Parduotuvėse kelios savaitės iki jų imamos skelbti nuolaidos keptuvėms, mentelėms blynams vartyti ir kitiems naudingiems rakandams :) Šventės esmė čia – panaši: artėja gavėnia, dėl to stengiamasi sunaudoti turimus kiaušinius ir pieną iškepus begalę blynų ir spurgų, kad iki Velykų nekiltų pagundų ir galėtum ramiai pasninkaut.
Šiemet Užgavėnėms kepsiu šiuos morkų blynelius. Būtinai, nes jie – vieni skaniausių. Buvo dienų, kai juos, nusitarkuodama krumplius, kepdavau kasdien (taip, blynus aš mėgstu, labai :) Kiti mėgstamiausi – lietiniai (crêpes) su mascarpone/varške ir apelsininiu padažu, rupių miltų blynai su avižiniais dribsniais ir bananais, blynai su kokosų pienu, varške ir slyvomis. Ir, žinoma, ne mažiau skanūs kukurūzų miltų blynai, rupių miltų blynai su obuoliais, blyneliai su ricotta. Jei pirmenybę teikiate nesaldiems, nepamainomi yra avinžirnių blyneliai/kepsneliai. Spustelkit – išmėginsit ir įvertinsit patys arba pasigaudysit skanių idėjų.
Ir dar. Žinot, kokia skaniausių blynų paslaptis? Patys tobuliausi, saldžiausi ir labiausiai tirpstantys burnoje tie, kuriuos iškepa mylimas žmogus :) Tad sočių Užgavėnių, šiltesnio ir kvapnesnio (ne)eilinio antradienio ryto.
~~~
~ blyneliai su morkomis ir riešutais ~
maždaug 20 blynelių:
1/2 stiklinės* pasukų
1 kiaušinis
3/4 stiklinės miltų
4 šaukštai kokoso drožlių
šaukštas smulkintų lazdyno riešutų
3 šaukštai cukraus
stiklinė smulkiai tarkuotų morkų
Kokoso drožles ir smulkintus lazdyno riešutus pakepink keptuvėje, kol vos vos pagels – nesudegink!
Kiaušinį lengvai išplak ir sumaišyk su pasukomis. Maišydamas suberk miltus, cukrų, riešutus, sudėk tarkuotas morkas.
Išmaišyk iki vientisos masės – tešla turėtų būti it tiršta grietinė, jei pasirodytų per skysta, įberk daugiau miltų, ir kepk keptuvėje įkaitintame aliejuje arba svieste ant vidutinės ugnies maždaug po minutę kiekvieną pusę, kol lengvai pagels.
Man skaniausia su tiršta grietine.
Skanaus!
* mano stiklinė - 250 ml.
~~~
Recipe in English
~ carrot pancakes with nuts ~
½ cup buttermilk
1 egg, lightly beaten
¾ cup all-purpose flour
4 tablespoons dried sweetened coconut
1 tablespoon chopped hazelnuts
3 tablespoons sugar
1 cup grated carrots
Vegetable oil or unsalted butter for frying Carefully toast the dried coconut and chopped hazelnuts in a dry pan over medium-low heat for about 5 minutes. Stir frequently to be sure that it all browns nicely and none of it burns. In a bowl, mix the lightly beaten egg with buttermilk. Add the flour, sugar, nuts and stir in grated carrots. The batter should be thick enough, like full-fat crème fraîche. Heat the oil or butter in the pan, take spoonfuls of the batter and cook the pancakes for 1-2 minutes on each side until nicely browned. Keep warm. Serve with crème fraîche or cranberry jam. Enjoy! Juos anksčiau kepė Forelle.