Kai kovo vidury virtuvėje pakvimpa Kalėdomis, apima keistas jausmas ir nejučia žvilgteli pro langą, ar vis dar šypsos saulė ir žaliuoja medžiai. Dėl visko kalta bara brith, arba, pažodžiui verčiant, marga duona – klasikinis velsietiškas pyragas, tradiciškai patiekiamas skaniųjų arbatos valandėlių metu. Duona vadinamas dėl to, jog kažkada, seniai seniai, kai dar nebuvo išrasta soda ir kepimo milteliai, pyragą kepdavo iš duoninės tešlos, kildintos mielėmis.
Džiovinti vaisiai, išmirkę stiprioje arbatoje, prieskoniai ir keli šaukštai medaus pyragą paverčia tobulu lietuvišku meduoliu. Tikrai taip, būtent meduoliu, nutariau skanaudama antrą riekę. Prieskonius tinka naudoti įvairius pyraginius, man patiko žiupsnelis anyžių, maltų gvazdikėlių, kvapniųjų pipirų ir kardamono. Džiovinti vaisiai tinka praktiškai visi, kuriuos turite spintukėje. Aš atradau maišelį datulių, saujelę razinų ir kelis šaukštus cukruotų apelsino žievelių. Kaip tikrų tikriausias meduolis, pyragas, suvyniotas į popierių, ilgai išlieka šviežias. Mano žmogus šnabžda, kad labai skanu dar šiltą riekę aptepti nesūdytu sviestu, o aš, pamažėle perimdama britų smaguriavimo įpročius, siūlau papildomai užtepti (vyšnių) uogienės :) Išties gardu.
Bara brith nesugadintų ir Kalėdų, pažadu. Čiupkit rašiklius ir pasižymėkit, jog po gerų devynių mėnesių nepamirštumėt pradžiugint namiškių. O aš čiumpu dar riekę :)
~~~
~ bara brith ~
200 g džiovintų vaisių (uogų) mišinio (razinų, datulių, spanguolių, vyšnių, etc.)
200 ml labai stiprios juodosios arbatos
250 g miltų
šaukštelis kepimo miltelių
1/2 šaukštelio kepimo sodos
50 g rudojo cukraus
šaukštelis malto cinamono
šaukštelis įvairių prieskonių mišinio
smulkiai tarkuota vienos citrinos žievelė
2 kiaušiniai
2 šaukštai skaidraus medaus
Arbatinuke įkaitink vandenį ir puodelyje užpilk pakelį (geriausia – du) juodosios arbatos.
Džiovintus vaisius (jei naudosi stambesnius, tarkim, datules, supjaustyk į mažesnius gabalėlius) sudėk į dubenį ir užpilk dar karšta arbata. Palauk, kol atvės ir nakčiai arba bent 6 valandoms padėk į šaldytuvą.
~~~
Kitą dieną (arba po 6 valandų) paruošk tešlą:
* miltus įsijok į gilesnį dubenį, suberk kepimo miltelius, sodą, prieskonius, cukrų ir tarkuotą citrinos žievelę, išmaišyk;
* suplak kiaušinius;
* sudėk džiovintus vaisius, supilk visą likusį skystį, kurio jie nesugėrė, išplaktus kiaušinius ir medų; gerai išmaišyk.
Kepimo formą patepk sviestu arba aliejumi, įtiesk kepimo popieriaus ir supilk tešlą.
Kepk 180 laipsnių orkaitėje 45-50 min. arba tol, kol į pyrago vidurį įkišęs medinį smeigtuką jį ištrauksi neaplipusį tešla. Manoji bara brith kepė lygiai 50 minučių.
Labai skanus dalykas, būtinai būtiniausiai kepsiu dar ne kartą.
~~~
Skanaus!
Šaltinis: Morrisons, September/October 2010.