ir vegetarams

ryžiai su baklažanais (biryani)

Labai skanūs, labai kvapnūs, labai birūs ir visiškai vegetariški.

Sotumo suteikia jogurte ir prieskoniuose marinuoti baklažanai, dar daugiau skonio – kepti svogūnai. Tik su jais atsargiai – kai kepsite, stebėkite, kad neprisviltų, nuolat maišykite ir nustatykite tinkamą karštį.

Šiam patiekalui paruošti naudojau dvi keptuves: įprastą (kurioje atskirai kepiau svogūnus ir baklažanus) ir ketaus (gaminau patiekalą nuo 6-o žingsnio). Pastarojoje ruošiu absoliučiai visus indiškus patiekalus, nes joje geriausiai pasiskirsto karštis, o gaminamas maistas neprisvyla. Tik būtina jį, jau susluoksniuotą ir uždengtą, palikti kepti ant lėtos ugnies (indukcinės viryklės 3-4 lygis).

Atėjus šaltoms dienoms tokie patiekalai man visiškas sielos maistas. Sušildo, prikvėpina namus, o geriausia, kad biryani būna dar skanesnis kitą arba dar kitą dieną, todėl galima pasiruošt gerokai iš anksto.

R E C E P T A S

Ryžiai su baklažanais (biryani)

6-8 porcijos / per 1 val.

Marinatui:

2 nedideli baklažanai (apie 500 g)

125 ml natūralaus jogurto

4 česnako skiltelės

1 šaukštas tarkuotų imbierų

1 šaukštelis aitriosios paprikos

1 šaukštelis maltos kalendros

1 šaukštelis maltos ciberžolės

Ryžiams:

7 gvazdikėliai

1 cinamono lazdelė

4 žalios kardamonų ankštys

1 pomidoras

400 g basmati ryžių

Svogūnams:

50 ml aliejaus

2 svogūnai

1 šaukštelis garam masalos

3/4 šaukštelio malto kumino

+

100 ml tirpinto sviesto (jei turit – ghi)

1 šaukštelis maltos ciberžolės

jogurto patiekti

šviežių kalendrų

1. Jogurtą sumaišyk su visais prieskoniais (česnakus išspausk). Sumesk baklažanų kubelius, išmaišyk ir palik marinuotis 30 min.

2. Svogūnus suraikyk. Įkaitink keptuvėje aliejų, sudėk svogūnus ir nuolat maišydamas ant vidutinės-žemesnės ugnies kepk apie 10-15 min., kol suminkštės ir parus.  Suberk prieskonius, išmaišyk ir nukaisk. Svogūnus išgriebk ir sudėk ant popierinių rankšluosčių.

3. Toje pat keptuvėje įkaitink šiek tiek aliejaus ir kelias minutes pakepink gvazdikėlius, cinamoną ir kardamonus. Sudėk baklažanus su marinatu, smulkintą pomidorą ir šaukštelį druskos. Išmaišyk ir kepk ant lėtos ugnies 15 min., kol baklažanai suminkštės.

4. Puode užvirk vandenį, pasūdyk ir suberk nuplautus ryžius. Virk 5 min., perkošk.

5. Sviestą ištirpink, sumaišyk su ciberžole.

6. Ketaus keptuvėje (ar kitoje storu dugnu) pakaitink 3 šaukštus vandens ir pusę sviesto.

7. Sluoksniuok: trečdalis ryžių, trečdalis keptų svogūnų ir pusė keptų baklažanų. Vėl trečdalis ryžių, svogūnų ir visi baklažanai. Galiausiai sužerk visus ryžius ir svogūnus.

8. Apšlakstyk likusiu sviestu, uždenk dangčiu ir ant lėtesnės ugnies troškink apie 30 min. Ugnį išjunk, palik pastovėti kelias minutes ir išmaišyk.

9. Patiek su jogurtu ir kalendromis.

Pasidalinkite:

Leave a Reply