Aguoninis tortas su bruknių uogiene
Kalėdos – tai metas, kai kiekviena akimirka atrodo ypatinga, o skoniai įgauna magiško žavesio.
Labai mėgstu visus aguoninius kepinius, ypač per šventes, kai jie konkuruoja su cinamonu prikvėpintais gardėsiais. Sunku atsispirti – o ir nereikia, juk pačios gražiausios žiemos šventės nutinka vos kartą metuose.
Šis kalėdinis aguonų tortas su bruknėmis – ne tik saldus desertas, bet ir tikras šventės gražuolis. Aguonos, tokios įprastos lietuviškuose švenčių kepiniuose, simbolizuojančios gausą ir gerovę, torto sluoksniuose susijungia su rūgščiais bruknių akcentais, o šie, tarsi žvaigždės, papuošia desertą. Nors gamindama uogiene pertepiau tik apatinį torto lakštą, ne mažiau gardu būtų sutepti ir likusius.
Jis labai primena garsųjį aguoninį pyragą su kondensuotu pienu – tik tie gardieji permirkę sluoksniai čia apglėbti rikotos kremo.
Tikiu, kad aguoninis tortas gali tapti ir jūsų Kalėdų tradicija – gardžia ir kvapnia dovana jums bei jūsų artimiesiems.
Šiltų ir jaukių švenčių!
Aguoninis tortas su bruknių uogiene
12 gabalėlių / per 1,5 val. + laikas vėsinti pernakt
Gaminti 1 val. ir laikas atvėsti pernakt
Lakštams:
8 kiaušinių
150 g cukraus
300 g nuplikytų maltų aguonų
3 šaukštų manų kruopų
2 šaukštų maltų džiūvėsėlių
½ šaukštelio kepimo miltelių
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
1 apelsino sulčių (apie 150 ml)
5 šaukštų saldinto sutirštinto pieno (pagal skonį; jo ir sulčių gali prireikti daugiau)
bruknių uogienės
Kremui:
200 ml riebios plakamosios grietinėlės
4–5 šaukštų miltelinio cukraus
1 šaukštelio vanilės ekstrakto
500 g rikotos sūrio
1. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių. 20–23 cm skersmens kepimo formos dugną išklok kepimo popieriumi.
2. Kiaušinių trynius atskirk nuo baltymų. Šiuos išplak iki standumo. Trynius išsuk su cukrumi.
3. Dubenyje sumaišyk aguonas, manų kruopas, džiūvėsėlius ir kepimo miltelius. Įmaišyk plaktus trynius, vanilės ekstraktą ir baltymus. Tešlą sukrėsk į kepimo formą. Kepk apie 45 min., patikrink mediniu smeigtuku. Palik atvėsti, biskvitą perpjauk į 3–4 dalis.
4. Grietinėlę išplak su milteliniu cukrumi ir vanile iki standumo, lėtai sumaišyk su rikota. Apelsino sultis sumaišyk su sutirštintu pienu ir apliek biskvitus (skysčio gali reikėti daugiau). Apatinį patepk uogiene ir rikotos kremu, likusius – tik kremu.
5. Tortą pridenk ir atvėsink pernakt.
Daugiau kepinių su aguonomis: aguonų ir sūrio pyragas, smetoniškas aguonų vyniotinis, bandelės su aguonomis ir čiobrelių sirupu, tortas su abrikosų uogiene.