itališki vištienos maltinukai pomidorų padaže

Dabar sunku patikėti, kad pomidorai, Naujojo Pasaulio užkariautojų laivais pakliuvę Italijon, vos nenuriedėjo į kulinarijos užribį: buvo pravardžiuojami velnio vaisiais (nes atrodė įtartinai raudoni) ir kaltinami beveik tomis pačiomis nuodėmėmis, kaip ir laužų dūmams pasmerktos raganos. Net kultūringasis Renesansas neužstojo jų nuo įtarios visuomenės, tikėjusios, jog pomidorai sukelia ligas, išsiurbia gyvybines jėgas ir tiesiog nuodija maistą. To meto visuomenė buvo sluoksniuota kaip po dar dviejų šimtmečių į Italijos virtuvę įsiveržusi baklažanų parmigiana, ir skirtingos socialinės klasės valgė tai, kas kiekvienai priklausė, į naujus įsiveržėlius žvelgdamos per padorų atstumą. Ir tik XIX amžiuje italų virtuvėje ėmė rastis patiekalų, pagamintų iš pomidorų. Dabar pomidorai – viena iš Italijos tricolore spalvų, sunku būtų sugalvoti kitą tautą, taip plačiai juos vartojančią gaminant maistą.

Atsimenu, viename filme du šefai pliekėsi, viens kitam mėgindami įrodyti, kad kukuliai su spagečiais pomidorų padaže – visiškai ne grynakraujis itališkas išradimas, o vykusi italo-amerikietiška adaptacija, ir atvirkščiai. Kulinarijos istorija sumeluoti neleis, bet ir iki Amerikos kukuliams (polpette) buvo ką veikti: kažin kaip iš Viduriniųjų Rytų pakliuvo į Romą, Renesanso epochoje – į kulinarijos knygas, o kažkuriuo metu dar vėliau paniro ir į pomidorų padažą.

Tad, ilgai keliavę, pomidorai galiausiai rado palankias sąlygas Italijoje ir susituokė su mėsos kukuliais. Viena tokių švenčių – žemiau surašytame recepte. Beje, tikriausiai nereikia priminti, kad kai bus pačių geriausių naminių pomidorų, padažui naudokite juos. Manau, prireiks apie 1 kg. Jei bus per daug, likutį visada galima sudažyti su šviežia duona arba palikti rytojui ir, atgaivinus šviežiais bazilikais, alyvuogėmis ir ančiuviais, pasigaminti puikiausią pasta puttanesca su spagečiais.

Linkėjimai!

ITALIŠKI MALTINUKAI

4 porcijos per 1 val.

PADAŽAS

1 v. š. aliejaus

1 svogūnas

2 česnako skiltelės

1/2 a. š. aitriosios paprikos

2 x 400 g konservuotų smulkintų pomidorų

žiupsnelis cukraus

po 1 a. š. druskos ir džiovintų bazilikų

kietojo sūrio

MALTINUKAI

400 g maltos vištienos

100 g rikotos

1 kiaušinio trynys

50 g šviežių džiūvėsėlių

1 v. š. smulkintų petražolių

2 v. š. tarkuoto kietojo sūrio

druskos ir maltų juodųjų pipirų

1. Įkaitintame aliejuje 10 min. maišydamas pakepink smulkintą svogūną. Sudėk išspaustus česnakus, aitriąją papriką ir pakepink dar 1 min.

2. Supilk pomidorus, prieskonius. Patroškink 20 min. ant lėtos-vidutinės ugnies, nukaisk.

3. Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.

4. Vištieną sumaišyk su rikota ir tryniu. Sudėk likusius ingredientus, išmaišyk, suformuok apie 20 kukulių.

5. Apkepk apie 5 min. keptuvėje aliejuje, kol parus.

6. Sudėk į padažą, pabarstyk sūriu.

7. Orkaitėj kepk apie 30 min., kol ims burbuliuoti.

Pasidalinkite:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *