Yra receptų, kurių lyg ir nereikėtų tobulinti. Jie jau nepakartojami. Kaip ir ši bananų duonelė. Girdėjau atsiliepimų, kad ji daugelio mano skaitytojų mėgstamiausia (juk taip?!), mano taip pat. Sodri, kvapni, neatsivalgoma. Ko dar reikia?
Bet kartais imi ir sukvailioji. Ir iš tų improvizuotų kvailysčių gimsta įdomūs dalykai. Štai užvakar akys užkliuvo už trijų veidą praradusių bananų, virtuvės stalčiuj aptikau cukatų, o kvietinių miltų pritrūkusi, atidariau maišelį grikių miltų… Už lango kaip tik snigo. Dingtelėjo: juk Kalėdos, stebuklai ir kiti reikalai, ir suimprovizavau kalėdinę bananų duoną. Ar gera ji, pasakysit jūs (gerai?); man pasirodė puiki. Mažiau saldi (nes sugraibiau vos pusę stiklinės cukraus), vos vos traški dėl grikių miltų. Kvepianti cinamonu, su mažais cukatų gabalėliais (juos susmulkinau, kad kuo geriau išsislapstytų pyrage). Prie dar šiltų dosnių riekelių priderinau puodelį kvapnios arbatos ir – taip, kartais pietūs gali būti ir tokie :)
Tiesa, improvizacijos tuo nesibaigė. Fotografuoti ir pasakoti apie ją neplanavau (gruodis – visiškai įtemptas metas, dėmesio, dingo ramybė, prieš mėnesį iš namų išėjo), bet ji tokia gardi, panižo rankos ir per vienintelę laisvą visiškos improvizacijos valandą turėjau tai, ką matote.
Įkvėpimas ateina tada, kai jo nelauki. Arba kai imi ir tiesiog darai :)
Į(si)kvėpkite!
R E C E P T A S
KALĖDINĖ BANANŲ DUONELĖ
1 stiklinė kvietinių miltų (stiklinė – 250 ml)
1/2 stiklinės grikių miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1/2 šaukštelio maistinės sodos kepimui
1/2 šaukštelio cinamono
125 g tirpinto sviesto
1/2 stiklinės rudojo cukraus
2 kiaušiniai
3 dideli, labai prinokę bananai, sutrinti šakute (geriausi tie, smarkiai parudavusia žievele)
1/4 stiklinės gliaudytų graikinių riešutų
2 šaukšteliai smulkintų apelsinų cukatų
Įkaitink orkaitę iki 180 laipsnių.
Į didelį dubenį įsijok miltus, kepimo miltelius, sodą ir cinamoną.
Kitame dubenyje suplak tirpintą sviestą ir cukrų, plakdamas įmušk po vieną kiaušinį ir sudėk sutrintus bananus. Įmaišyk graikinius riešutus, cukatas.
Skystą masę po truputį, maišydamas mediniu šaukštu, supilk į miltus ir išmaišyk iki vientisos tešlos.
Kepimo indą sutepk sviestu ir pabarstyk miltais arba įklok kepimo popieriaus. Supilk tešlą, išlygink viršų ir kepk apie 1 valandą.
Ar duonelė iškepusi, tikrink mediniu smeigtuku. Jei viršus ims per greit rusti, duonelę pridenk folijos lakšteliu.
Draugaukim instagrame @duonos.ir.zaidimu
Pasidalinkite: